preview
Splinter Cell: Conviction

Splinter Cell: Conviction - preview
Splinter Cell: Conviction - preview
07:24, 25.08.2009

Je to už poměrně dlouhá doba, co jsme se mohli v kůži vládního agenta Sama Fischera vydat na jeho poslední misi. Poslední misí je samozřejmě myšlen čtvrtý díl špionážní série od Toma Clancyho s názvem Double Agent (Dvojí agent), který vyšel v roce 2006. Ubisoft poté dlouho mlčel o případném pokračování a po určité době to vypadalo, že Sam už došel svému odpočinku. Ani náhodou! Tvůrci nakonec odhalili první záběry, na kterých bylo vidět, že Sam dosti zestárl a vypadá jako odpadlík, který skončil na ulici. Jako blesk z čistého nebe udeřila zpráva, že poslední Sprinter Cell s podtitulem Conviction je plný bugů a celý koncept musí být přepracován s naším hrdinou to vypadalo velmi špatně.

V roce 2009 přichází uklidňující prohlášení, že projekt žije a dokonce nabírá na obrátkách. Přichází E3 a hráči z celého světa si musí podržet čelisti při sledování záběrů, kde vidíme Sama v akci. Také se objevují první informace o příběhu. Conviction se odehrává v době kdy Fischer už nepracuje pro žádnou vládní tajnou službu, ale jede sólo sám za sebe. Na vzhledu hrdiny se mění sestřih vlasů, konkrétně je ostříhán nakrátko a působí lepším dojmem než ten původní pobuda a i hrdinovo oblečení vypadá kulturněji. Bohužel jeho charakter se změnil až v samotném nitru. Sam je hnán ohromnou pomstou za svým cílem, který se nyní ukrývá na Maltě. Tím cílem je jakýsi muž, který brutálně zavraždil Fischerovu dceru. Nikdo vám neurčuje cíl mise, na všechno jste zcela sami, ale i toho se dá náramně využít.

Klik pro zvětšení (Splinter Cell: Conviction - preview)Klik pro zvětšení (Splinter Cell: Conviction - preview)

Jak bylo parádně předvedeno na záběrech z letošní E3, díky novým prvkům je možné zlikvidovat vašeho protivníka mnoha způsoby. Je libo uškrcení, umlácení, ukopání, zastřelení? Možná si teď myslíte, že je hra poněkud sadistická, ale nebojte se, je sice brutální, ale snaží se to udržet v rámci slušné úrovně. Sám Ubisoft ví, jak nechutně umí situace využít cenzoři. Díky drsnému charakteru hlavního hrdiny se z něj nicméně stává nelítostný zabiják. Ve hře bude mnoho možností, jak využít interaktivního prostředí kolem vás. Chytnete nepřítele a prorazíte s ním umyvadlo, nebo ho prohodíte dveřmi a dorazíte ho trubkou, kterou jste právě utrhli ze zdi? Samozřejmě nebude chybět ani klasický systém krytí a možnost střelby. Bude záležet pouze na vás, zda hru projdete jako střílečku nebo se proplížíte až k samotnému jádru dění. Problémem by se však mohlo stát ovládání na PC verzi, jelikož zase bude nutné použít spoustu kombinačních prvků k provedení dané akce. Dokonce padl návrh, že by titul mohl být na Xboxu hratelný díky zařízení Natal, které bylo také prezentováno na herním veletrhu E3. Bylo by to vskutku zajímavé, ale upřímně, nedokáži si to moc představit v praxi.

Cíle mise se zobrazují přímo ve hře. Jak je krátce vidět v jedné ze scén, váš cíl mise se zobrazí na stěně protější budovy. Za toto autorům tleskám, jelikož vás to nijak nezdržuje od hraní a působí to vcelku zajímavě. Zajímavým prvkem je naplánování útoků. Postupně si vybíráte, které cíle sejmete jako první a nakonec nějakou finesou vyřídíte posledního nepřítele. Poslední Sprinter Cell hodně vsází na atmosféru filmového dění. Skutečně, při některých akcích si budete připadat, jako byste spíše sledovali velmi kvalitní akčňák a ne hráli počítačovou hru.

Klik pro zvětšení (Splinter Cell: Conviction - preview)Klik pro zvětšení (Splinter Cell: Conviction - preview)

Pokud jde o grafické zpracování, nedá se autorům nic vytknout. Nic neponechali náhodě a vše vypadá nenuceně a přirozeně. Žádné zbytečně ostré barvy, jako by celý barevný kontrast hry vyzařoval ze samotného Sama. Krutý, děsivý, neovladatelný, pomstychtivý. Pravda, hra už prošla tvrdými změnami a chtějí-li se tvůrci hráčské obci zavděčit, musí podat velmi kvalitní výkon. Dufejme, že do data vydání ještě stihnou doladit veškeré nepříjemné bugy, které by nás případně mohli odradit od hraní.

Jeden z vývojářů hry na E3 oznámil, že toto dobrodružství by mělo být zároveň Samovým posledním. Pravda, je to škoda, ale zřejmě i po vzoru ságy Metal Gear Solid se autoři rozhodili, že buďto přijdou s novým námětem pro celou sérii, anebo se s Fisherem v tomto díle uvidíme naposledy. Všechno jednou končí a začíná a ani u série Sprinter Cell tomu nemůže být jinak. Doufejme že Sam ukáže, že ještě nepatří do starého železa, i když v padesáti letech už to přeci jen není stejné jako ve třiceti.



Na závěr je nutné zmínit, že majitelé konzole Playstation 3 se titulu nedočkají. "Proboha proč?" říkáte si. Bohužel, jak se nakonec ukázalo, společnost nechce financovat její konverzi. Hanba, ale mi s tím nic nenaděláme. Datum zatím nebylo pevně stanoveno, ale plánováno je na konec tohoto roku pro platformy PC a Xbox 360. Doufejme, že vše vyjde jak má bez dalších odkladů a tuto v pořadí již pátou verzi Conviction si budeme moci bez větších problémů zahrát a to včas. Hodně štěstí před odchodem Same!


CGwillWin