preview
Borderlands - výlet do vzdálené galaxie

Borderlands - výlet do vzdálené galaxie
Borderlands - výlet do vzdálené galaxie
00:00, 04.04.2009

Borderlands, v překladu "Hraniční světy". Na tomto projektu už nějaký ten pátek pracuje tým Gearbox Software, jenž má na svědomí například sérii Brothers in Arms. Tvůrci se okolo Borderlands trochu zahalili tajemstvím a příliš novinek o něm neslýcháme, což je škoda. Tento nadějný projekt už je v přípravě několik let a s tím, co nabízí, by byla škoda nedotáhnout to do konce.

Klik pro zvětšení (Borderlands - výlet do vzdálené galaxie)Klik pro zvětšení (Borderlands - výlet do vzdálené galaxie)

Přesuňme se daleko do budoucnosti, kdy lidé už mají tak výkonný pohon, že dolétnou i do jiných galaxií. Většina lidí se tedy vydává na dosud neprozkoumané planety a snaží se je osídlit. Ne vždy se jim to však může podařit, jelikož nikdy nemohou tušit, co se na oné planetě skrývá. Poté, co se kolonizační lodě posadí na povrch planety, už nikdy znovu nevstanou. Naopak, stávají se z nich prvotní základny kolonistů, kteří se už nikdy domů nevypraví. Vy nebudete nikým jiným než jedním z těchto kolonizátorů. Osud vás zavede na planetu pojmenovanou Pandora, bohužel poté, co přistanete, vás nečeká nic pěkného. Pandora je osídlena těmi nejhoršími kriminálními i existenčními živly ze všech koutů vesmíru. Ano, je to trochu zvrácené, ale o to více se nám hra zamlouvá.

Klik pro zvětšení (Borderlands - výlet do vzdálené galaxie)Klik pro zvětšení (Borderlands - výlet do vzdálené galaxie)

Hra bude nabízet ohromný svět s rozmanitým terénem a prostředím. Borderlands vidíte z první osoby, tedy po většinu hry uvidíte pouze zbraň před sebou. Jde o sci-fi střílečku s prvky RPG. Díky rozsáhlosti celé hry si budete moci vybrat stejně jako v jiných RPG, zda budete plnit povinné či nepovinné questy a v jakém pořadí. Tvůrci slibují zábavu na několik desítek hodin. Podobně jako ve hře Stalker se budou Stalkeři... ehm, pardon, kolonizátoři dělit na určité frakce. Zde opět záleží pouze na vás, zda se přidáte k prvním, nebo k druhým. Ti, co se stanou vašimi přáteli, by měli býti k dispozici i při vašich questech. Sami či společně s parťáky budete mít možnost zasednout za jedno z mnoha vozidel, které budou k dispozici. Vzhledem k rozsáhlosti se přeci nebudete procházet pěšky. Co se týče zbraní, tak těch bude ve hře přes 500 000 kusů. Opravdu, je to tak! Když jsem tuto zprávu slyšel poprvé, nechtěl jsem tomu sám věřit. Zbraně samozřejmě slouží k likvidování mimozemských stvůr a znepřátelených kolonizátorů. Mezi kolonizátory bude i možnost obchodování, což vám usnadní hraní při obstarávání některých předmětů.

Klik pro zvětšení (Borderlands - výlet do vzdálené galaxie)Klik pro zvětšení (Borderlands - výlet do vzdálené galaxie)

Hra poběží na Unreal Enginu 3, známého například z titulů Gears of War, Unreal Tournament 3 anebo The Wheelman. Díky tomu bude možné hru vypracovat do vynikajících detailů, ale když přihlédneme k tomu, jak je svět veliký, bojíme se problémů s chodem hry a častých nahrávacích časů, hlavně u osobních počítačů. Borderlands stojí před těžkým úkolem a je tedy pouze na tvůrcích, jak s tímto velkolepým projektem naloží. My věříme, že dobře a zodpovědně.

Na Borderlands se velmi těšíme. Takto rozlehlý svět, rozmanitou krajinu a nepřeberné množství možností, jak hru hrát, už jsme tu dlouho neměli. Doufejme, že se autorům podaří opravdu splnit to, co slíbili, jelikož je toho přeci jen trochu příliš. Nezbývá než doufat, že se hra vyvaruje bugům a vysokým HW nárokům. Borderlands by měli vyjít tento rok v létě, a to pro platformy PC, PS3 a Xbox 360.


CGwillWin