preview
LEGO Indiana Jones - dojmy z dema

LEGO Indiana Jones - dojmy z dema
LEGO Indiana Jones - dojmy z dema
00:00, 16.05.2008

Zatímco většina lidí se v 65 letech nudí doma, Stevena Spielberga přepadla chuť po dlouhé době natočit čistokrevný dobrodružný film. Volba padla na Indiana Jonese a kdo jiný by ho měl ztvárnit, než Harrison Ford? Většina ostatních by ve zmíněném věku odmítla se slovy typu: „Ach ty moje kyčle…,“ avšak Harrison vyhrabal ze skříně svůj klobouk a bič a podepsal smlouvu. Zvytek také bývá, že každý hollywoodský trhák je doprovázen herním zpracováním a nejinak je tomu u Indiany Jonese a království křišťálové lebky. Ale koho by bavilo pobíhat s pětašedesátiletým, s prominutím, dědkem? Tento problém byl vyřešen vskutku chytře. Doprovázející hrou je totiž Indiana Jones v LEGO podobě, který je sice spojen pouze s původní trilogií, ale aspoň jde o svěžího kostičkového Indyho.

Klik pro zvětšení (LEGO Indiana Jones - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (LEGO Indiana Jones - dojmy z dema)

Dobyvatelé, kněží i křižáci

V plné hře se tedy dočkáme známých scén ze všech tří filmů: Dobyvatelé ztracené archy, Chrám zkázy a Poslední křížová výprava, přičemž to vcelku dá 18 herních úrovní, šest z každého filmu. Demoverze obsahuje úplně první úroveň „Ztracený chrám,“ kde je vaším úkolem získat nafintěnou zlatou sošku, kterou vám však na konci… kdo viděl film určitě ví. Celkově tato úroveň zabere kolem půl hodinky a pokud budou stejnou dobu trvat i všechny ostatní, čeká nás zábava na cca 10 hodin, což není málo. Jednotlivé hraní je, především na začátku a na konci, proloženo filmovými sekvencemi osvětlujícími děj. Nutno podotknout, že jsou doplněny o mnoho velmi vtipných momentů.

Ve dvou se to lépe hraje

Jak se tedy vlastně LEGO Indiana Jones hraje? Inu, kdo měl možnost alespoň vyzkoušet LEGO Star Wars, bude se tu cítit jako doma. Ovládání je nachlup stejné, čtyřmi klávesami se pohybujete, jednu máte pro útok, další pro speciální akci a jednu na změnu postav. Hned můžeme také upozornit, že vždy budete úroveň procházet s dvěma postavami a vždycky můžete pozvat někoho, kdo bude hrát za druhou postavu. Pokud nikoho nenajdete, nevadí, i počítačem ovládaný paňdulák se chová vcelku inteligentně a kde to jde, tam pomůže s vyřešením nějakého problému.




Čeká na vás spousta problémů

Těch po cestě naleznete mnoho. Tamhle se musí něco zmáčknout, tady zase posunout, opravit či postavit. Každá z postav něco umí. Indiana Jones třeba z hromady kostiček postavit most. Jeho přítel s lopatou, doprovázející jej v první úrovni, má zase… lopatu, se kterou může ze země vykopat sadu kostiček, ze kterých zase Indy něco postaví. Jak již bylo zmíněno, občas je třeba kooperovat. Například obě postavy zavěsit na liány a tím otevřít zavřený vchod. Celkově bylo hraní první úrovně LEGO Indiana Jones spíše o řešení jednoduchých puzzlů než o boji. Jedinými živými protivníky bylo pár pavouků, tuším jeden pidibrouk a na konci bandy bezhlavě útočících domorodců. Zdá se mi, že nepřátel by se v džungli dalo najít poněkud více, ale z jednoho levelu nebudeme vynášet verdikty. V jednom jezírku, které máte překonat na voru, měli být údajně krokodýli, ale při mém hraní se mě asi natolik lekli, že jsem vůbec žádné nepotkal.

LEGO Rambo až někdy jindy

Pokud čekáte, že v roli Indiany Jonese budete procházet úrovněmi jako Rambo, budete asi zklamáni. Mnohem více než o boj tu jde o sbírání penízků a rozbíjení keříčků, aby z nich vypadly další penízky. S těmi souvisí i smrt. Stejně jako v LEGO Star Wars jste prakticky nesmrtelní, jediným postihem za smrt je ztráta penízků. Když například spadnete z útesu, po cestě dolů vytratíte trochu peněz, ale za chvíli jste zpátky tam, odkud jste spadli.

Klik pro zvětšení (LEGO Indiana Jones - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (LEGO Indiana Jones - dojmy z dema)

Já padááám

K padání z útesů se vztahuje asi největší slabina hry, a to ovládání spolu s trošku nevhodnou grafikou. Ale pěkně popořádku. Proč ovládání? Je trošku nevymakané v tom smyslu, že se dá natočit pouze několika určitými směry a když a v místech, kde je třeba trochu precizněji skočit budete vymýšlet různé cik-cak kroky a to vám asi bude lézt trochu na nervy. A proč grafika? Ta je sama o sobě vynikající. Nečekejte pochopitelně Crysis, ale je to takové pěkně barevné a hlavně se to skvěle hýbe i na starších strojích. Na podprůměrném počítači (Athlon 2200+, 1GB RAM, GeForce 6600) hra běžela při rozlišení 1280x1024 se vším na maximum kromě AA úplně plynule. Jak to ale souvisí s padáním z útesů? Někdy textura země ve vertikální a horizontální poloze nevhodně splývá, takže není na první pohled vidět, kde je okraj útesu. Může se tak poměrně lehce stát, že prostě nevědomky přešlápnete.

Žádní náckové, ale jinak dobrý

Kromě výše zmíněného „padacího“ problému se demoverze LEGO Indiany Jonese hrála velmi dobře a pokud bude taková i plná verze vycházející 3. června, určitě budeme spokojeni. A nenechte se zmást, že hra je pro děti od 10 let, je to stejná zábava jako LEGO Star Wars, takže koho bavilo máchat světelným lego mečem, bude s lego bičem spokojen stejně. Jen škoda, že ze hry byli kompletně vyškrtnuti Němci.

Gameplay videa z hraní dema (+ změny postav) naleznete na Gametrailers.


CGwillWin