preview
Borderlands

Borderlands
Borderlands
00:00, 10.11.2007

Máte už plné zuby druhé světové války, jak taktičtější v podání Brothers in Arms, tak arkádovější v podobě Call of Duty či Medal of Honor? Přesto byste ale rádi, aby se té vaší vysněné hry zhostili vývojáři třeba právě Brothers in Arms? Borderlands tyto požadavky splňuje a se druhou světovou má společné akorát jedno - likvidování nepřátel pomocí střelby. Borderlands je mix FPS, RPG a vlastně i závodních her, to vše na nehostinném prostředí mimozemské planety, jako vypadlé z nějakého sci-fi románu. A vyvíjené dnes již slavným Gearboxem, tedy tvůrci Brothers in Arms.

Klik pro zvětšení (Borderlands)Klik pro zvětšení (Borderlands)

Byla jednou jedna partička kolonistů, která si vybrala jako svůj cíl planetu příhodně nazývanou jako Pandora. Přiletěli na ni zrovna v zimě a jelikož tato planeta má velice dlouhou oběžnou dobu kolem slunce, ještě dlouho ji znali jen zasněženou. Jaké ale bylo jejich překvapení, když najednou přišlo jaro a začaly nejen kvést kytičky, ale také se probouzeli roztomilí tvorečci, kteří strávili několik posledních let v hlubokém spánku. Oni roztomilí tvorečci ale nakonec tak roztomilí zase nebyli. Ukázalo se, že se jedná o krvelačné létající bestie podobné bájným pterodaktylům, které není vůbec jednoduché sestřelit, či jinak zlikvidovat. Není těžké uhádnout, že doposud pokojný život na Pandoře se změnil tak trochu v peklo. A lidská povaha pochopitelně nemyslela na to, že se sjednotí a společně bude bojovat proti nepříteli. Každý si chtěl zachránit svůj vlastní zadek a tak se vytvořily různé frakce, které do hry budou zasahovat.

Vy nezaplatíte?! Opravdu ne??!

Vy jste nájemný žoldák a lovec v jedné osobě, který na planetu přiletěl na prosbu (tedy spíše za tou hromadou peněz) místních obyvatel, a vaším úkolem je zneškodnit ony létající bestie přímo v místě jejich zrodu, tedy jednoduše vyhodit jejich hnízda do vzduchu. Příběh ale nebude tak moc jednoduchý. Časopis GameInformer totiž příběh odkrývá poněkud odlišně. Jde prý o to, že průzkumníci objeví na Pandoře jakousi základnu ve skále, která má ukrývat jak velké bohatství, tak neznámou mimozemskou technoligii.Klik pro zvětšení (Borderlands) Snaží se předat zprávu rádiem, ale nepodaří se jim poslat přesnou lokaci, protože je mezitím zahubí neznámá síla. Borderlands by měly mít dokonce tři hrdiny: Mordecaie, který na planetě hledá pozůstatky neznámého muže, Rolanda, který chce smrt vůdce tamnějších banditů, a Lilith, jež jako jedna ze šesti Sirén v celém vesmíru hledá svoji družku. Mordecai prý narazí i na mimozemšťana, který se stane vaším druhem. Šéf Gearboxu na letošní Games Convention (2007) mimo jiné řekl: „Na hře jsme pracovali posledních dvacet měsíců a scénáři jsme věnovali velkou pozornost.“ To nám napovídá, že příběh nebude jen o ničení emzáků…

Mimo hlavních úkolů na vás ale bude čekat i spousta vedlejších, které vám zadají rozličné postavy nehostinného světa Pandory. Jednou z nich je například starostka města New Haven - Helena Pierce – která vás bude i provázet částí hry. Ta po vás například bude chtít, jak jinak, likvidaci bosse jedné skupiny banditů. Jiný úkol vám zadá například obchodník Marcus, jenž si přeje aktivaci transportéru, kde jinde než v … základně lotrů. Tento transportér vám umožní rychlejší přepravu do známých míst. Pokud jej nezprovozníte, musíte buďto po svých nebo vozidlem.

Klik pro zvětšení (Borderlands)

"Kupte pár Ferrari." "Ano, pane!"

Vozidla se stanou důležitou součástí Borderlands, některé mise dokonce budete plnit celé z jejich útrob. Proto se nedílnou součástí vašeho mimozemského života stává jejich upgrade. V každém městě či táboře by měl být nějaký mechanik, který vaše vozítko (typů vozidel bude také mnoho) může nějak vylepšit. Přidat samopal či raketomet? Vše dle svého gusta.

Kolikže tisíc? Šest set?! Kolik to sakra je??

Dalším lákadlem Borderlands jsou zbraně, kterých je až neuvěřitelných 600 000!!! Ptáte se, jak je to možné? Hra totiž disponuje generátorem, který zcela náhodně složí zbraň z hromady součástek a pak ji vyplivne z mrtvého těla nepřítele. Každá zbraň tak bude mít odlišné statistiky i vzhled. Samotné zbraně se liší v: hledáčku (rozptyl, viditelnost), samotném těle (rychlost palby), pažbě (kvalitní dřevo zmenší odezvu zbraně, kov ji zatíží a znemožní vám s ní běhat) a hlavni (čím lepší, tím větší bude poškození nepřítele). Zdá se vám to málo dílů na to, aby se dalo zkompletovat až 600 tisíc zbraní? Nejste sami. Existují také značkové zbraně, které jsou cennější a kvalitnější než ty obyčejné.

Klik pro zvětšení (Borderlands)Klik pro zvětšení (Borderlands)

Bodík sem, bodík tam, jednou je tam všechny naskládám

Jak již bylo zmíněno, součástí Borderlands je i RPG element, který se projevuje tak, že vaše postava leveluje a získává bodíky, které může rozdělit mezi jednotlivé schopnosti. Ty jsou: zdraví, přesnost, doskok, regenerace nábojů, kritický zásah plus tři unikátní dovednosti pro každou postavu. Rolland bude mít např. dovednost Vůdcovství (skupina bude rychleji nabývat zkušenosti) nebo Lékařství (urychlí regeneraci zdraví), Mordecai coby odstřelovač díky dovednosti “Anděl na tvém rameni” přidá sobě i ostatním kritický úder v případě, že svého nepřítele trefí do hlavy. Lilith jako kouzelnice bude umět nabrat druhou, temnější podobu, kdy bude mít fialovou auru a černá kukadla.

Borderlands vypadá celkově velice slibně. I když Gearbox nemá zrovna zkušenosti se sci-fi prostředím, není důvod si myslet, že by ho nezvládli. To, jak se dělají hry se naučili již při Brothers in Arms. Za zmínku ještě stojí, že hra běží na upraveném Unreal 3 enginu a chystá se na vydání v prosinci 2008.


CGwillWin