preview
Vanguard: Saga of Heroes

Vanguard: Saga of Heroes
Vanguard: Saga of Heroes
00:00, 26.10.2006

Pokud nyní stále jen obracíte oči v sloup, když vidíte ty MMORPG pro masy jako je World of Warcraft nebo Guild Wars, možná pro vás máme dobrou zprávu. V Sigil Games Online se totiž kutí online RPGčko z trochu silnějšího soudku. A pracují na něm ti správní lidé, například Brad McQuaid, který se kdysi podílel na Everquestu. Vypadá to, že Microsoft má k tomuto produktu jakési zvláštní pouto, protože právě Vanguard byl ohlášen chvilku poté, co Microsoft zrušil skoro hotovou hru Mythica.

Připrav se na ságu hrdinů

Po zapnutí hry se přenesete do tajemného světa Telon, kde na vás čeká spousta úkolů, spousta zabíjení, spousta předmětů atd… Ale nečekejte, že to půjde jako po másle, upozorňoval jsem, že Vanguard bude trochu silnější kafe. Podle slov Brada McQuaida by hra měla být přístupná jak masám, tak by měla zabavit hardcore hráče, kteří potřebují vše dvakrát těžší, aby u toho neusnuli. Autoři slibují ne tak přímočarý postup a chtějí se také vyvarovat zdlouhavosti, která je častým problémem MMORPG.

Klik pro zvětšení (Vanguard: Saga of Heroes)Klik pro zvětšení (Vanguard: Saga of Heroes)

Vyber rasu a povolání, ale pozor abys neusnul

Než se ovšem do světa Telon pustíte, čeká vás výběr rasy a povolání, což vypadá jako hra sama o sobě. Všeho je totiž obrovský výběr a není stále jisté, zda je to konečný počet. Představme si ale zatím známé rasy: trpaslíci, hobiti, vznešení elfové, menší druh obrů, lidé ve všech možných variantách, barbaři, vlčí lidé, kočkovité bytosti kurashasa, goblini, půlelfové, lesní elfové, gnómové a raki (kříženci lidí a lišek). Už jste unudění k smrti? Ale počkejte! Ještě tu jsou povolání: čaroděj, bojovník, zloděj, paladin, mnich, druid, nekromant, berserkem, psionicist, blood mage nebo třeba dreadknight.

Tři sféry hlavní jsou, vaši mysl ovládnou

Až dohrajute minihru výběru povolání, už konečně začnete hrát, svět Telon je samozřejmě klasický fantasy svět, jak už jste mohli vyčíst z výběru ras. Postavy ve Vanguardu se budou rozvíjet do tří směrů, respektive sfér. První sféra čítá klasické chození po světě, plnění úkolů, zabíjení nestvůr a získávání nových mocnějších předmětů. Klik pro zvětšení (Vanguard: Saga of Heroes)Druhá sféra je řemeslnická. Vyberete si zde svoji specializaci a časem si možná postavíte i vlastní barabiznu (samozřejmě ne, když si zvolíte za profesi sběr bylinek). Gildy si tak budou moci zakládat budovy, kde se budou scházet a možná budou mít, na rozdíl od jednotlivců, možnost postavit více domů. Vy jako samotný hráč můžete mít pouze jeden a pokud chcete nový, musíte ten starý prodat a začít stavět odznova. Třetí sférou, a asi také tou nejzajímavější, je diplomacie. Nemusíte přeci hned to nebohé zvířátko zabít, nejdřív mu nabídněte pamlsek. Ne, takhle jednoduše to nepůjde, diplomacie bude probíhat podobně jako normální souboj, akorát budete používat naučené diplomatické schopnosti místo mečů, seker a podobného harampádí. Styl souboje se také bude lišit podle zvolené pod-specializace, ty budou následující: filosof, byrokrat, duchovní, demagog, aristokrat anebo šarlatán. Tyto souboje určitě nebudou méně zajímavé než ty „na ostří nože“.

Kolik potvor skolíš, tolikrát jsi člověkem

A co klasické souboje? Ty chtějí samozřejmě autoři učinit co nejzábavnější, tak trochu na způsob Everquestu II. Způsob boje se ničím moc neliší od jiných her. Máte svůj interface plný kouzel a schopností, které jednoduchým klikáním či klávesovými zkratkami vysíláte na protivníka. Aby to ale nebyla taková nuda, jsou tu tzv. „reactive abilities“ – reakční schopnosti, které dělají souboj více akčním. Jde o to, že vám při boji může na obrazovku vyskočit určité znamení a pokud na něj správně zareagujete, můžete být, řekněme „o krok napřed“. Takže například v souboji jako mág zkazíte jinému mágovi čarování jeho kouzla, jako válečník vykryjete výpad protivníka a tak podobně.

Dávej si pozor, jestli správný oblek máš

Ve vývoji postavy nás žádné výrazné novinky nečekají. Co lze také změnit na systému získávání zkušeností za zabíjení potvor a plnění questů, že? Brad nám úprosně slibuje, že levelování ve Vanguardu bude plnohodnotnou Klik pro zvětšení (Vanguard: Saga of Heroes)součástí zábavy, že nepůjde jen o nudný „úvod“ k maximální úrovni. Velkou roli také hrají NPC obyvatelé, nejenže jich bude mnoho, ale také si pamatují vaše jednání, popř. i to jak chodíte oblečení. Že byste se vždy ve městě museli převléknout z plné polní do saka? Snad ne. V Sigil mají prý panickou hrůzu z čekacích činností, jako je například rybaření, ale hlavně spíše čekání na doplnění života a many. Není sice přesně jasné, jak se tohoto chtějí vyvarovat (chápu, že je nuda po každém souboji čekat na plný život, ale někdy tělu i duchu prospěje se jít ohřát na sluníčko a nachytat pár rybyšššek), ale uvidíme.

Svého koně brzo získáš, ale život snadno neuhlídáš

Určitě vás ale také zajímá, jak to bude s pohybem po světě a také, co se stane až zaklepete bačkorami. Na první otázku je následující odpověď. Prvního koně, tedy spíše poníka, získáte již na desáté úrovni, jenže, úrovní by tu mělo být padesát, a tak je jasné, že to nebude jediný druh koně na světě. Jak budete postupovat úrovněmi, budete si moci pořídit stále lepší a lepší koně, avšak budete muset volit i mezi rychlostí nebo nošením nákladu. A co postih smrti? Zde přichází hardcore část hry. Pokud zemřete, nejenže přijdete o určitou část zkušenosti, ale musíte také doběhnout k mrtvole, protože v ní máte všechno vybavení! Nejsem si jist, jestli vám mrtvolu může mezitím někdo okrást, ale to už by snad bylo příliš.

Klik pro zvětšení (Vanguard: Saga of Heroes)Klik pro zvětšení (Vanguard: Saga of Heroes)

Tady spis končí, nyní je na řadě zkouška trpělivosti

Tak co? Myslíte, že vám Vanguard: Saga of Heroes přiroste k srdci? Mohl by, koncept vypadá zajímavě. Velký výběr ras i povolání by měl zaručovat různorodost postav ve hře, diplomatický soubojový systém také vypadá dobře a koníček od desáté úrovně? Hmm, to bych si nechal líbit. Jenže samozřejmě vše nezáleží jen na herní stránce, autoři a Microsoft se také musí soustředit na technickou stránku hry, jako je kvalitní technická podpora, dostatečný počet serverů, ale také aby hra byla vyladěná a ne nějaká rychlokvaška co vám bude první měsíc den co den nutit stáhnutí patche. Uvidíme, uvidíme… Zatím se bavte u World of Warcraftu, Guild Wars anebo třeba Everquestu (II).


CGwillWin