preview
Elveon

Elveon
Elveon
00:00, 11.06.2006

Nejprve připomenu s kým máme tu čest. Když jsem hledal autory této budoucí hry, překvapil mně název 10tacles Studios. Bohužel jsem si nemohl od nich vybavit vůbec žádnou hru. A přece jsem nakonec našel pár jejich dílek. Co dílek, přímo děl. Například: GTR, GT Legends. Z připravovaných her GTR2 nebo Black Buccaneer. Navíc se studio dělí na další frakce po celém světě. No a Elveon má na starost frakce sousední, ze Slovenska.

Tak to tu ještě nebylo!

Nyní se vrhněme na samotnou hru. V titulku autoři zmiňují epický podtext hry. Což znamená, že bude kladen veliký důraz na děj. Po této stránce má Elveon (někde jsem se dočetl, že to v názvu znamená elfí kronika) ohromný potenciál, protože ztvárnit svět elfů, kdy byli na vrcholu moci, je opravdu novinka. Můžeme se těšit na mystický svět elfské říše, jejichž základy se dotýkají až samotných bohů. Snad jen něco z děje. Bohové stvořili svět a potom elfy (tím, jak se nazývali se nebudu zabývat), aby tomuto světu vládli. Po mnoho generací udržovali bohové mezi sebou a elfy mír. Avšak po nějaké době začaly mezi elfy rozbroje a proto je bohové opustili. A nyní nastupujete vy, jako člen jedné frakce a máte nastolit mír. Nenechte se zmást stručností mého děje, ten má být nakonec daleko rozvětvenější. Autoři slibují velmi rozlehlý děj s mnoha zvraty. Já osobně doufám, že se tak stane. I závěr Oblivionu jsem obrečel a to jsem tam vystupoval jako chladnokrevný zabiják, o kterém nevěděli, kdo je sejmul.

Klik pro zvětšení (Elveon)Klik pro zvětšení (Elveon)

Něco opravdu nového!

Jak už jsem se zmínil, autoři slibují hory doly: Krkonoše, Beskydy, Jáchymov, Albrechtický nejvyšší vrch... E-e. Chtějí představit ojedinělý typ bojů.Klik pro zvětšení (Elveon) Kdy hráč si sám vybere, jakým stylem ho bude vést. Jestli do ruky uchopí kopí a rozeběhne se proti soupeři ve snaze ho nabodnout, nebo vytasí obouručák a rozdá si to s ním na férovku. Zde autoři údajně vyvinuli nový typ soubojů. Něco ve stylu mlátiček, ale s využitím rozsáhlých obranných pohybů, které budou více než potřeba. Zasáhnout nepřítele nebude jednoduché a vy budete muset také dbát, aby vás netrefil. Protože každý zásah do živého se jen tak nezahojí a pokud to schytáte, tak říkajíc přímo mezi ..... čočky, lehnete, kaputo finíto. Proto si bude hráč muset rozmyslet, jaký typ boje zvolí, jestli rozvážný (oťukávací) nebo udolávací (budete bít tak dlouho, dokud nelehne, ale připravte se, že pohybově nadaný protivník se vyhne a překvapí vás nečekaným kombem). Pro fajnšmekry to bude lahoda.Klik pro zvětšení (Elveon)Každý pohyb se bude moci naplánovat. Z dostupných videí můžeme sledovat opravdu složité bojové scény. Pokud si je budeme opravdu v takováhle formě vytvářet, máme se těšit na opravdu lákavou podívanou a neuvěřitelná komba. Už si představuji situaci, jak sousedovi ukazuji, jakým ladným švihem jsem odvrátil soupeřův útok, provedl piruetku, čímž jsem se dostal za jeho nechráněná záda a tím se mi odkryl prostor pro závěrečný úder. Knock Out. Vůbec nevím, jak to bude s multiplayerem. Žádná zmínka o něm není. Ale představte si takové souboje jeden na jednoho. Radši bych hrál Elveon, kde stačí dát jednu pořádnou ránu, než takový Mortal Kombat, kde jich musí protihráč schytat mnoho, aby lehnul.

Klik pro zvětšení (Elveon)
Phoenix_cz_10-06-2006-11-04-28_El1.jpgSkvělá hra světel a stínů
Klik pro zvětšení (Elveon)
Phoenix_cz_10-06-2006-11-04-28_El2.jpgToto není fotka, to je přímo ze hry

Oblivione, třes se!

Vůbec jsem se na začátku nezmínil, že půjde o RPG žánr, ale to myslím vyplynulo ze souvislostí. No a ke každému správnému RPG patří mimo rozlehlého příběhu i kupa dílčích úkolů. Ty by měly hrát ještě větší roli než v ostatních hrách. Vaše postava by právě v nich měla získávat oné potřebné zkušenosti, které budou důležitější než kdykoliv jindy. K těmto úkolům náleží NPC postavy, které budou mít svoji vlastní roli. A protože autoři se chtějí představit v tom nejlepším světle, nabídnou nám rozsáhlý herní svět. V něm se budou vyskytovat vysoké hory, či rozlehlá zalesněná údolí. Z dostupných informací jsem pochopil, že by měl být typu Oblivion, ba ještě něco víc. Na obrázcích a trailerech jsou vidět rozsáhlé lesy, rozeklané skalní masivy i vysoké chrámy a města. To vše vypadá úchvatně. Vše má mít svoje místo a vše to bude tvořit samostatný svět, do kterého se bude moci každý hráč zcela potopit.

Klik pro zvětšení (Elveon)Klik pro zvětšení (Elveon)

Grafika zase o stupínek víš

No, a to jsme se dostali ke stránce grafické. První důležitá informace zní: vše běží pod U3E. Co? No přece Unreal 3 Engine, který v současné době nese známky nejkvalitnějšího enginu. Nádherné kombinace světel a stínů. Dokonalé detaily i animace postav. Zde jenom odbočku. Slováci si svolali všechny mistry bojových umění a naskenovali jejich pohyby, které potom vložili do hry. Máme se tedy těšit na ultra realistické pohyby postav. Abych nezapomněl, hra bude vyžadovat nový DirectX 10. Což zaručuje nejnovější grafické vymoženosti (Shader model 3 atd.). To vše nese sebou jeden neduh. Ohromnou náročnost na grafiku. Už teď je mi jasné, že recenzi téhle hry bude muset dělat někdo jiný, protože můj počítač už nebude stačit nejspíš ani na nejnižší detaily. Pro vaše porovnání: na nejnižší detaily se mi seká (hlavně při soubojích) Oblivion a to i po drastickém zásahu v Oblivion_default.ini. No, uvidím po nástupu na vysokou. Třeba dostanu novej stroj . Každopádně největší potenciál autoři využili při modelování krajiny, kde je vidět každičký lísteček nebo rýha na kameni. Pokud se podíváte na okolní obrázky, uvidíte stínování na obličejích, prostě paráda. Bohužel už nevím, o čem novém bych vás informoval, protože oficiální stránky obsahují jen naznačení příběhu a pár screenů a trailerů.

Už aby to bylo

Na závěr říkám, že budeme doufat, aby vše, co autoři naslibovali, splnili. Pokud se tak stane, na dlouhou dobu se Elveon usadí na vrcholu herní scény a dokud nepřijde někdo s ještě originálnějším a hlavně poutavým tématem nesesadí jej ani hněv boží. Bojím se však pár věcí. Už zmíněnou náročnost na počítač. Nedodržení gigantičnosti děje. Veliká náročnost na ovládání soubojů nebo naopak jejich nenáročnost (ovládání jedním tlačítkem atd.). Pokud vše poběží hladce, můžeme se těšit už v první čtvrtině roku 2007.


CGwillWin