preview
Rise & Fall: Civilizations at War

Rise & Fall: Civilizations at War
Rise & Fall: Civilizations at War
00:00, 04.05.2006

Jak již název napovídá, ve hře se zhostíte role velitele jednoho ze čtyř starověkých národů, které spolu budou válčit. Zahrát si budete moci za Egypťany, Řeky, Římany nebo Peršany. Jak už to v „RTS“ bývá, každý z národů bude mít jistě své specifické vlastnosti a každý hráč si jistě vybere národ svému srdci nejbližší. Ve hře dále narazíte i na nehratelné národy, které budou plnit účel zpestření atmosféry a zlepšení hratelnosti hry. Budou mezi nimi Galové, Asyřané, Babyloňané či Kartaginci.

Klik pro zvětšení (Rise & Fall: Civilizations at War)
LordBexr_24-04-2006-19-46-45_2.jpgNádherné panorama neníliž pravda
Klik pro zvětšení (Rise & Fall: Civilizations at War)
LordBexr_24-04-2006-19-46-45_3.jpgVášnivá Kleopatra si to rozdává s Caesarovými vojáky

Po stisku příslušné klávesy můžete ovládat svého hrdinu z pohledu třetí osoby za jeho (jejími) zády. Každý hrdina by měl v plné verzi hry disponovat různými výhodami oproti klasickým jednotkám. Půjde o různé typy zbraní, speciálních útoků, či bojových komb. Zpočátku se mi toto zpestření jevilo, jako velmi zábavné. V kůži Kleopatry jsem mohl přepínat mezi dvěma zbraněmi a to mezi srpem a lukem s šípy. Luk se šípy šel navíc použít ve třech bojových módech, z nichž jeden byl klasické střílení po jednom a jeden dokonce střílení tří zapálených šípů naráz, disponující větší efektivitou avšak i menší přesností. V boji jsem využíval obě zbraně, což opět vedlo ke zvýšení dynamiky a tím i zábavnosti celé hry. Po chvilce hraní jsem ale zjistil, že jsem schopen vykosit celou nepřítelovu armádu téměř sám, což mi přišlo nejen nerealistické, ale časem i nudné a nemotivační z hlediska ovládání svých zbylých jednotek. Zkrátka jsem vzal Kleopatru a všechny nepřátele vyřezal do posledního pouze s ní a když šlo do tuhého, což Vám hra oznámí, tak jsem jednoduše utekl, neboť hrdina je rychlejší, než zbylé jednotky a stává se tedy takovým supermanem alá starověk. Někde opodál stačilo chvíli čekat, než se hrdinka uzdraví, nebo si zaběhnout k léčitelům zastoupených mezi jednotkami vlastní armády. Hra tím sice ztratila část svého kouzla, ale věřme, že to bylo zapříčiněno přednastavenou obtížností hry „easy“ a že si budeme moci v plné verzi nastavit i těžší a autoři tak neduh ukázkové verze hry napraví.

Klik pro zvětšení (Rise & Fall: Civilizations at War)
LordBexr_24-04-2006-19-46-45_4.jpgZdá se, že si Caesarova vojska delší dobu zase neškrtnou
Klik pro zvětšení (Rise & Fall: Civilizations at War)
LordBexr_24-04-2006-19-46-45_6.jpgA takhle to vypadá krátce po bitvě

Samozřejmě jsem vyzkoušel i hraní v klasickém RTS módu. K jeho samotnému hraní lze říci, že je opravdu…klasický. Nenarazil jsem na žádnou podstatnou novinku oproti ostatním starověkým strategiím typu AoE, což ale neznamená, že by hra nebavila. Přestože se novinky této gamesy budou soustřeďovat především do hry za hrdinu, klasický mód je propracován také velmi dobře. Nenarazil jsem sice na nic převratně nového, co by stálo za zmínku, zároveň ale nemohu ani nic vyloženě zkritizovat. Hra mi v tomto módu silně připomínala LOTR: Battle for Middle-Earth, neboť místo jedné jednotky ovládáte rovnou celý pluk a každá jednotka v něm toho o to méně vydrží. Masa chtiví hráči se tedy mohou těšit na pěkná jatka, nemluvě o tom, že s hrdinou můžete kosit nepřátele po několika a pokud jste neopomněli v nastavení zaškrtnout položku „show blood“, těšte se v bitvách na efektní podívanou, kdy bude docházet ke střetům velmi početných armád. Jednotky lze v pohodě kombinovat do formací a využívat je tak k efektivnějšímu boji s nepřítelem. Ve hře by jich mělo být údajně přes 80 druhů. Dočkáme se pěších jednotek, loďstva i obléhacích zbraní. Po stránce budování a plánování půjde o čistokrevnou RTS, kdy nejprve postavíte základnu, zabezpečíte chod ekonomiky a vybudujete armádu, kterou budete potom posílat na nepřítele, občas se přepnete do akčního režimu a svým jednotkám kapánek helfnete se svým hrdinou.

Klik pro zvětšení (Rise & Fall: Civilizations at War)
LordBexr_24-04-2006-19-46-45_7.jpgVelbloud nebo dromedár? Každopádně jsem se je rozhodl ušetřit hněvu zarputilého pařana počítačových her
Klik pro zvětšení (Rise & Fall: Civilizations at War)
LordBexr_24-04-2006-19-46-45_8.jpgÁÁÁ pokládek! Je zlá doba a každá truhla dobrá ne?

Kamera je řešena na můj vkus decentně. Ačkoli je hra plně 3D, autoři se velmi správně rozhodli zanechat ji fixní, bez možnosti otáčení. Je dovoleno pouze zoomovat, kamera mírně podjíždí a zároveň se přibližuje, jako ve warcraftu 3. Osobně mi tento systém řešení vyhovuje, neboť v sobě kombinuje výhody klasického 2D s výhodami moderního 3D kabátku, kdy při hraní neztrácíte orientaci, přehled a zároveň vše velmi pěkně vypadá.

Ovládání je klasické a každý, kdo již hrál nějakou tu RTS, se v něm rychle zorientuje. V menu si lze navíc klávesy různě nastavit a celkově se vše dalo pohodlně ovládat i myší a nenarazil jsem tak po této stránce na žádný problém, neboť vše bylo nastaveno dle osvědčených principů z ostatních strategických her. Každé mé kliknutí bylo intuitivní a nemusel jsem nad řízením jednotek ve hře nikterak přemýšlet. To platí i o akčním režimu hry, kdy se hrdina(ka) ovládá naprosto stejně, jako v každé akční hře, tzn. kombinací WASD a myši.

Klik pro zvětšení (Rise & Fall: Civilizations at War)
LordBexr_24-04-2006-19-46-45_10.jpgJako žena procházející se oázou s vědomím, že mě ochrání stovky mužů jsem se cítil být dokonale šťastný
Klik pro zvětšení (Rise & Fall: Civilizations at War)
LordBexr_24-04-2006-19-46-45_11.jpgA s těmi kteří mi odmítli vyhovět, na co jen pomyslím, jsem to skoncovala stručně a jasně

Grafika hry je pěkná. Můžete se kochat bohatou florou, vcelku pěkně propracovanou vodou (i když k vodě viděné v AoE3 má ještě daleko), větve stromů se hezky vlní ve větru, v bitvě si můžete užívat rozvířeného prachu i cákající krve. Prostředí bylo v misi, kterou jsem hrál, vyplněno, jak pouští, tak i menší junglí, či již zmiňovanou vodou. Dále pak menšími vesničkami, v nichž se vyskytovaly truhly se zlatem, a také nepřátelskou základnou. Výtku bych měl snad jen k příliš omezené dohlednosti, jež mi bránila v lepším přehledu o dění na vzdálenějších místech mapy. Na detailech se nešetřilo a je to znát i na hardwarových požadavcích hry. Oficiálně uváděné minimum by mělo být CPU 1500Mhz, 512 ram a grafická karta se 64MB paměti, což nezní tak šíleně, ale již teď jsem si jistý, že na rozsáhlejší bitvy bude třeba o něco, ne-li o dost, silnější železo.

Klik pro zvětšení (Rise & Fall: Civilizations at War)
LordBexr_24-04-2006-19-46-45_12.jpgKleopatra umí i plavat, bohužel se ráda koupe oblečená a v plné zbroji =(
Klik pro zvětšení (Rise & Fall: Civilizations at War)
LordBexr_24-04-2006-19-46-45_13.jpgAle když to za ní pěkně šplouchne, člověk si představí ledacos

Po zvukové stránce bych žádné výraznější výhrady prozatím neměl. Přece jenom toho bude v plné verzi k poslechu daleko více. Hudba ve hře se dynamicky mění v závislosti na tom, co se právě děje na obrazovce a snaží se Vás tak lépe vtáhnout do atmosféry. V boji hrála hutná skladba se silným doprovodem, která dokázala vcelku dobře podkreslit dění na obrazovce. Mimo boj se hudba zklidnila a nerušeně provázela hrou. Zvuky ve hře jsou též vcelku na úrovni. Za vyzdvihnutí stojí řinčení zbraní a řev vojáků, ozývající se všude kolem, pokud se dostanete do bitevní vřavy a při hře s hrdinou si tak hra opět přičte pár bodíků navrch při pokusu vtáhnout Vás do hry. Hra samozřejmě podporuje prostorový zvuk doplněný o EAX efekty, takže i po technické stránce se je zatím na co těšit.

Celkové dojmy bych shrnul, jako positivní. Hra mě mile překvapila možností zahrát si ručně za svého hrdinu. Ve strategickém modu jsem nenarazil na vážnější chybičky, grafika vypadá slušně a rozhodně neurazí, hudební doprovod taktéž. Design mapy byl variabilní a propracovaný a hra tak díky tomu dynamická a nikterak monotónní. Pokud se autorům podaří odstranit neduhy s přílišnou jednoduchostí, mohlo by jít o další kvalitní RTS, na níž by se měli těšit nejen fandové žánru.


CGwillWin