preview
T-72: Balkans on fire

T-72: Balkans on fire
T-72: Balkans on fire
00:00, 24.04.2006

Děj hry se pohybuje okolo občanské války v Jugoslávii (1991-1995). Jste jeden z dobrovolníků ruské armády, kteří přišli na pomoc jedné určité straně. Z toho vyplývá možný neblahý vliv ideologického podtextu. Na několika serverech se kvůli tomu objevily velmi útočné články, ale tím se zde nebudu zabývat. Ve hře budete ovládat tři nejznámější ruské tanky: T-34, T-55, T-72 (pro vojenské fajnšmekry jde o typ B ). Skoro je škoda, že sem nebyl zařazen i tank T-80. Můžete se zhostit jedné ze tří pozic posádky. Velitel, řidič a střelec (pozice známé i pro nás vojny neznalé). Pomocí zkratek budete ovládat další spolubojovníky ať pěší, pásové, kolové nebo vzdušné. K vedení svého tanku budete mít k dispozici několik pohledů. Jako střelec nejvíce použijete vlastní tankovou optiku s velikým zoomem, jako řidič nejspíše pohledu třetí osoby zpoza tanku, no a jako velitel volně rotující kameru, která vám zajistí přehled na celém bojišti (zapomeňte však na automatickou identifikaci nepřátelských jednotek). Autoři vyzdvihují velmi realistické ovládání s mnoha funkcemi, které přísluší každému simulátoru. Pro hráče začátečníky však mají i trochu arkádovitější ovládání. Přesto to však vypadá, že si budete muset napsat seznam prvků a příslušné kombinace kláves.

Klik pro zvětšení (T-72: Balkans on fire)Klik pro zvětšení (T-72: Balkans on fire)

Panely tvrdší než Apollova hlava (j bad vtip pozn. Robin :)

T-72: BoF (dále jen T72) se chlubí simulováním všeho možného i nemožného. Předně to je již zmíněné realistické ovládání a chování tanku. Např. při nabíjení se musí kanón naklopit nahoru, aby prázdná nábojnice vypadla z komory a mohla být nahrazena plným nábojem. Nebo tank při střelbě kopne a kolem něj se rozvíří prach. Z počasí jmenujme dynamickou proměnlivost světla a stínu z toho, jak plují mraky. Plastické ztvárnění povrchu, kdy si sami můžete rozjezdit místo tak, že si vytvoříte zákop. Při ostřelování budov si budeme muset vystačit s padáním celých zdí k zemi :) Sice ustřelíte třeba roh domu, ale nevznikne tam ďoura, ale odlítne celý obdélník. Tím vzniká dojem domečku z karet. Za to realistické ničení tanku vypadá good. Střelíte do pásu, ten se rozpadne a máme tu jeden nepohyblivý kolos na odpis. Nebo škrtnete jen plášť a máte akorát o jeden náboj méně.

Klik pro zvětšení (T-72: Balkans on fire)Klik pro zvětšení (T-72: Balkans on fire)

Hra nabízí desítky velmi detailních vozítek (tvůrci udávají až 5000 polygonů): tanků, dělostřelectva, ženijních vozů, transportérů, helikoptér...(detailní popis je na ofic. stránkách). Dále rozmanité druhy flóry, charakteristickou pro danou oblast Balkánského poloostrova. Z dostupných videí, jsou sice pěkné louky, vlnící se tráva, ale ty jsou převážně jen na malé ploše, protože většina misí se bude odehrávat na polopoušti.

Klik pro zvětšení (T-72: Balkans on fire)
Phoenix_cz_17-04-2006-14-01-23_t72_5.jpgZde je krásná zeleň
Klik pro zvětšení (T-72: Balkans on fire)
Phoenix_cz_17-04-2006-14-01-23_t72_6.jpgJediný kus lesa, v celé hře tak vzácný

Jen pro tuhý hardware

Mezi ohromné neduhy bezesporu bude patřit obrovská náročnost na váš velmi těžce udržovaný stroj zvaný Personel Computer (no, Váš počítač přece). Zvláště, pokud se na herní scéně sejde několik strojů a nedej bože se ještě nacházíte na zatravněné louce vedle lesa. Můj počítač nestačí už ani na optimální nastavení, přitom velká halda efektů bude dostupná až na vyšší detaily, na které budou plně stačit grafiky X1600 nebo 7800 :(. Bohužel krajina přes svoji rádoby rozmanitost nevypadá moc dobře. Pár lesíčků, sem tam pár stromů. Pokud se na ni díváte z větší dálky, velmi mi připomínala stařičkou hru Z.A.R. (mimochodem demo vycházelo v r. 1996) a ta mi šlapala i na Pentium I . Nemůžu se tak zbavit dojmu, že hra mohla sloužit k simulování bojových akcí pro vojenské účely. Tam by byl velký nárok na věrné modely.

Klik pro zvětšení (T-72: Balkans on fire)Klik pro zvětšení (T-72: Balkans on fire)

Kampaň obsahuje 18 misí plus 5 samostatných, 2 tréninkové a 3 pro multiplayer. Klik pro zvětšení (T-72: Balkans on fire)

Phoenix_cz_17-04-2006-14-01-23_t72_9.jpgMalá ukázka koordinovaného útoku
Velkým plusem je rozhodně možnost tvorby v přibaleném editoru. Hraní po síti může nabídnout originální zážitek. V této době už je hra ve světě běžně k dostání. Já osobně se bojím, že pokud se mi dostane do rukou, nebudu si ji moci plně užít právě kvůli velké náročnost na hardware. Pro milovníky tvrdé simulace se T72 stane jasnou volbou. Ostatní buďte střízliví a počkejte si na recenze. Také se mrkněte na videa, dostupná na oficiálních stránkách. V nich autoři předvádějí všechny slibované simulace a fyzikální model enginu.

OF vs T72

Na závěr si dovolím ještě malé porovnání s Operací Flashpoint. Pokud by si dal někdo záležet, i v ní by mohlo vzniknout mnoho krásných modelů. Pro nás hráče, kterým je složité ovládání na obtíž, bych doporučil spíše právě českou OPF.


CGwillWin