preview
Star Wars: Empire at War - Star Wars po X-té

Star Wars: Empire at War - Star Wars po X-té
Star Wars: Empire at War - Star Wars po X-té
00:00, 25.03.2005

Také jste u televizních Star Wars proseděli nejeden večer, při soubojích se světelnými meči jste si říkali: „Žjova, ti Jediové sou ale machři!“ a po skončení filmu jste šli do pokoje šermovat baterkou? Jestli ano, tak pro vás mám dobrou zprávu. Vyvíjí se totiž hra právě na motivy Hvězdných Válek, ve které sice nebudete šermovat a máchat se světelným mečem jako ve Knights of the Old Republic 1 či 2, ale i tak si Hvězdných Válek užijete dost. Star Wars: Empire at War totiž bude real-time strategie. Těch už sice bylo několik a ani nebyly špatné, ale v dnešní době už jde o staré důchodce. Proto si kluci z Petroglyphu řekli, že by tuhle bandu starců měli nahradit nějakým novým masem. Už teď musíme říci, že to asi nepokazí neboť Petroglyph je složeno z uprchlíků z bývalého studia Westwood, které mělo na svědomí takové pecky jako Dune 2 nebo sérii Command & Conquer. Zkušenosti by tedy byly, teď už je jen zakomponovat do hry.

Klik pro zvětšení (Star Wars: Empire at War - Star Wars po X-té)Klik pro zvětšení (Star Wars: Empire at War - Star Wars po X-té)

In a galaxy, far far away...

Děj hry Star Wars: Empire at War je situován mezi třetí a čtvrtou epizodu. Tedy mezi dosud nepromítanou Pomstu Sithů a Novou Naději. Těm chápavějším už asi došlo, kdo bude s kým bojovat. Samozřejmě to budou Rebelové a Impérium, nepřátelé na život a na smrt. Pro fanoušky Hvězdných Válek ale autoři přichystali pár misí které se odehrávají ještě před aktuální filmovou trilogií, kupříkladu v jedné misi bude vaším úkolem získat prototyp nejznámější Rebelské stíhačky X-Wingu.

Dobývaní planet aneb bezduchá zábava pro slabomyslné?

Klik pro zvětšení (Star Wars: Empire at War - Star Wars po X-té)

Marr3wk_25-03-2005-14-25-40_3.jpgHurá do McDonald´s! Dávaj tam hamburgery zadara!
Hra bude samozřejmě obsahovat single-player kampaň, ve které má hráč jednoduchý úkol. Ovládnout více než 20 planet, které určitě znáte z filmů. Bojovat tedy budete třeba na Hothu, Endoru, Tattoine a dalších. Zdá se vám to možná jednoduché, ale nepřítel je také silný a proto musíte využívat všech možností abyste ho porazili. Každá planeta vám po dobití nabídne nějaké bonusy a zdroje a podle toho se také rozhodujete kterou dobít. Jedna vám třeba nabídne levnější stavbu stíhaček a druhá zase konstrukci speciálních doplňků pro základnu. Pokud vás baví hlavně strategie plné těžby, klasického budování velkých armád a následné zaútočení na nepřítele, tak radši na Star Wars: Empire at War rychle zapomeňte, protože tady půjde hlavně o taktiku při stavění základny a v bojích.

Taktiko, taktiko kam že jsem tě zahrabal?

Klik pro zvětšení (Star Wars: Empire at War - Star Wars po X-té)

Marr3wk_25-03-2005-14-25-40_4.jpgTolik barviček pohromadě sem ve vesmíru ještě neviděl...
Jak už jsem naznačil na začátku, hrát budete buď za Rebely nebo Impérium. Každá strana má odlišnou taktiku a díky tomu si snadno vyberete svého oblíbence. Zatímco Rebelové se musejí neustále skrývat a modlit se, aby je nikdo neobjevil, Impérium si nebere žádné servítky. Vyrábí obrovské hordy jednotek, které potom bez ladu a skladu s velkým virválem dopraví na místo činu. Má to ale jednu chybu a to takovou, že Rebelové o tom už vědí a jsou náležitě připraveni, i když vzhledem k jejich počtu a vybavení jsou na tom pořád dost špatně. Každý strana má potom ještě další výhody. Rebelové mají po celé galaxii hodně špehů a proto ví co se kde šustne a Impérium si zase díky svému obrovskému vojsku může snadno podrobit neutrální planety a zvýšit tím svoji moc.

Bojové prostředky všeho druhu.

Nyní bychom se mohli podívat na bojové prostředky, které jsou samozřejmě totožné s těmi z filmu a jiných her. U Rebelů půjde o snowspeedery, Y-Wingy, X-Wingy nebo bitevní křižníky Mon Cal. Impérium má zase k dispozici speederbiky, TIE-fightery a Imperiální bitevní křižníky, které také nejsou žádnými drobečky. Je ale samozřejmé, že budete ovládat hlavně lidi a ne jen bojové stroje. Obyčejní pěšáci budou získávat zkušenosti a tím sílit. Místo nich ve hře budou ještě různí speciální hrdinové, za které někdy pořádně tučně zaplatíte. Naštěstí s vámi ale všechny jednotky budou přecházet do dalších misí jako to bylo například u The Lord of the Rings: The Battle for the Middle-Earth.

Klik pro zvětšení (Star Wars: Empire at War - Star Wars po X-té)Klik pro zvětšení (Star Wars: Empire at War - Star Wars po X-té)

Vesmír & Povrch

Hlavní věcí ve Star Wars: Empire at War jsou ale samotné bitvy, které budou probíhat jak na povrchu planety tak ve vesmíru. To snad ještě nebylo k vidění v žádné jiné strategii, a proto jsem docela zvědavý, jak se to autorům povede zakomponovat. Ani nejde o samotný boj, ale jelikož to bude v realném čase tak hlavně, jestli bude člověk stíhat hlídat obě bojiště či jestli se o to postará umělá inteligence, která bude také doufám dobrá. Hlavní Klik pro zvětšení (Star Wars: Empire at War - Star Wars po X-té)výhodou tohoto systému boje, ale budou hlavně nové taktické možnosti. Například nepřítele odlákáte malou potyčkou ve vesmíru a zatímco se tím bude zabývat, tak na povrchu zaútočíte na překvapeného nepřítele, který v lepším případě podlehne. Mezitím ukončíte ve vesmíru bitku a na chvilku se stáhnete. Dole na povrchu zatím připravíte iontová děla a ve vesmíru opět spustíte útok. Tentokrát ale bitevními křižníky. Nepřítel se s vámí rád pustí do bitvy, jelikož si myslí, že ona základna, kterou jste předtím dobyli stále patří jemu a bude ho podporovat palbou. Jenže ejhle, nepřítel zjistí, že ho vůbec nepodporuje a navíc pálí po něm samém! To znamená už druhé vítězství. Cest k vítězství je samozřejmě mnohem více a právě díky tomu si užijeme mnohem více zábavy než obvykle. Ještě by bylo slušno dodat, jak budou boje probíhat, či spíše z jakého pohledu budete bojovat. Pozemní boje budete svádět klasicky ve 3D, zatímco vesmírné boje se budou odehrávat ve 2D na jakési placce. Nemyslete si ale, že to bude až tak staromódní, protože bitevní lodě, stíhačky apod. budou samozřejmě samé 3D modely.

Klik pro zvětšení (Star Wars: Empire at War - Star Wars po X-té)

Graphic fantastic!

Grafika již podle screenů vypadá naprosto fantasticky, i když tak už dnes vypadá každá druhá strategie. Hra běží na enginu Alamo, který je pojmenovaný po rodném městě jednoho z vývojářů, který pracuje v Petroglyphu. Zvuky a hudba budou asi pravděpodobně stejné jako ty filmové tudíž taky fantastické.

Sečteno a podtrženo to vypadá na pecku letošního podzimu. Bitvy na povrchu i ve vesmíru, okořeněné taktikou a nádhernou grafikou určitě nebudou k zahození. Přidejte si k tomu ještě multi-player, ve kterém se budete buď kosit ve skirmishi nebo ve speciálním módu pro 2 hráče (Rebelové vs. Impérium) a vychází vám, že zase celý podzim prosedíte u počítače...


CGwillWin