preview
Gran Turismo 4 - dojmy z dema

Gran Turismo 4 - dojmy z dema
Gran Turismo 4 - dojmy z dema
00:00, 16.10.2004

Klik pro zvětšení (Gran Turismo 4 - dojmy z dema)

Ti hráči, kteří si zkusily předchozí díl Gran Turisma, mi určitě dají za pravdu, že to byla ve své době jedna z těch nejlepších závodních her na Sony Playstaion 2 vůbec. Proto bylo téměř jasné, že Sony udělají další pokračování GT 4 a tak uspokojí dychtivé požadavky všech zastánců této závodní simulace. Jak už to u některých závodních pokračování bývá, moc se toho nezmění - přibudou nové tratě, auta… - vylepší se grafika a to většinou bývá vše. Ovšem Sony se rozhodlo, že u čtyřky Gran Turisma udělá výjimku – a to zásadní. Pokud jste měli možnost si zahrát demo, určitě víte o čem mluvím. I když většinou to je tak, že z dema se toho moc o hře vytušit nedá..A když jsem se už zmínil o tom demu:

Po spuštění na nás vybafne jak jinak, než intro Gran Turisma 4, v němž nám Sony pochopitelně nabízí to nejlepší, co nás ve hře čeká – auta, tratě, počasí, bouračky a další. Intro vás bezpečně naladí na hru samotnou. Já jsem se například už nemohl dočkat, až v demu vyzkouším některé z aut či tratí. Trochu paradoxně a nesmyslně jsem se také těšil, až si to pošinu po prašné cestě, na které si nevidím na vlastní “nohy“, a najednou to k mému vysokému překvapení napálím přímo do jednoho ze stromů a nezbude mi nic jiného, než dát restart a opět se nervovat myšlenkami a čekáním, kdy se to opět stane.

Klik pro zvětšení (Gran Turismo 4 - dojmy z dema)

Proto si ani nevšimnu poměrně přehledného, avšak ničím nepřekvapujícího, herního menu a rovnou dám Start Game. Ovšem omylem jsem nezmáčkl Start Game, ale Driving Schol, načež se objeví autíčko čekající, až mě bude moci zaškolit do tajů Gran Turisma. Je tu však jeden háček a to poměrně velký. Nedá se totiž říct, že je to část, která vás zaškolí, ba vás spíše v mém případě naštve. Vaším pořátečním úkolem je totiž zajet v krátkém časovém limitu dva poměrně dlouhé okruhy a to s maximální rychlostí 50 km/h ( copak jsme ve městě ). A tak mi nezbylo nic jiného než se pustit do věčného mlácení do ovladače a posílání hromů na ty, co jsou za GT 4 zodpovědni. Poté samozřejmě máme k dispozici další úkoly, za které budeme vřele odměněni, ať už auty nebo jeich menšími vylepšeními.

O měsíc později:
jejda, to u toho sedím už tak dlouho ? No, dalo mi to zabrat, ale konečně jsem školku úspěšně dokončil a nyní se snad konečně strefím do tlačítka s názvem Start Game. Ach jo, hrál jsem tak dlouho, že jsem zapomněl, že hraji jen demo..nu což - na výběr je 5 tratí - dva okruhy, 1 rallye trať a 2 města. Já osobně jsem se nejvíce zavrtal do městských závodů – až jsem se z nich nevyvrtal. Jako ve trojce GT jsem totiž nedával pozor a po necelých deseti sekundách závodu jsem to opět napral do pouliční lampy. Což mě přivádí k popsaní realičnosti a ovládání. V tomto případě si Sony trochu více pohrálo a pokusilo jej udělat opravdu výjimečné… Ovšem ve skutečnosti se nedá říci, že by GT nabylo viditelně více těchto dvou vlastností. Ale opět musím podotknout, že z dema se toho moc vycítit nedá ! Stroje se sem tam při vysoké rychlosti škobrtnou a tak není divu, pokud se nebouráte do již jednou zmíněné lampy… GT bohužel zůstává arkádou a tak se poškození vozu nedočkáme. Abychom nebyly smutní, vylepšily chlapíci ( možná i ženy ) ze Sony aspoň fyziku aut a auto by se tedy mělo chovat více jako ve skutečnosti.

Klik pro zvětšení (Gran Turismo 4 - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Gran Turismo 4 - dojmy z dema)

Vzum…..grafika - Pokud nahlédnete do některých z obrázků v článku, zjistíte, že grafické zpracování je jedním z kladů hry. Za příklad kvalitní grafiky může posloužit fakt, že na jedno auto připadlo téměř čtyři tisíce polygonů. Další faktem dokonalosti grafiky je to, že na jeden okruh bylo zhruba použito čtyřicet tisíc fotek a u aut asi sto padesát.

Obrázky hovoří za vše.. U herního ozvučení si Sony dalo práci a detailně nahráli zvuk motoru každého auta v GT, které se objeví na frekvenci 1000rpm.

Necháme však demo demem a koukneme se do rychlých faktů vypuštěných na svět. GT by mělo obsahovat asi 500 vozidel a 50 okruhů na celém světě. Z některých aut stojí za to jmenovat Nisan Skyline Coupe, Honda Integra Type R a rally stroje Subaru Impreza WRX STi nebo Toyota Celica GT-4 z. Spolu s GT 4 by se měl objevit také volant, od firmy Logitech, určený speciálně a výhradně pro čtvrtý díl Gran Turisma. V evropě by Gran Turismo Prologue mělo vyjít okolo března 2005 a tak uvidíme, zda opravdu GT 4 bude stát za to nebo to bude další obyčejná závodní hra.

Klik pro zvětšení (Gran Turismo 4 - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Gran Turismo 4 - dojmy z dema)


CGwillWin