speciál
Zaklínač 2 v Rozšířené edici - dojmy

Zaklínač 2 v Rozšířené edici - dojmy
Zaklínač 2 v Rozšířené edici - dojmy
22:52, 23.04.2012

Po necelom roku som oprášil RPG klenot minulého roku v jeho práve rozšírenej edícií ako vlastne z názvu vyznieva. Konzolu Xbox 360, na ktorú taktiež hra od Polských CD Project vyšla, sme vynechali. Väčšina obsahu, čo obsahuje taktiež verzia pre microsoftiu konzolu, totiž obsahuje práve aj tá na počítačoch a vo väčšine prípadoch, vďaka lepšiemu výkonu si to aj lepšie užijete. V každom prípade sme radi, že sa dostal Zaklínač aj na televíznych maznáčikov. Hoci tam museli autori samozrejme siahnuť po malinko horších textúrach a hlavne sa častejšie objavovali predeli medzi jednotlivými lokalitami.

Klik pro zvětšení (Zaklínač 2 v Rozšířené edici - dojmy)Klik pro zvětšení (Zaklínač 2 v Rozšířené edici - dojmy)

Čo sa nového obsahu a vylepšení týka, tak je to nový obsah pre PC hráčov totálne zadarmo. Takže, každý prídavok, ktorý sa objavil navyše nás nenormálne potešil a aj teraz si hra zaslúžene líže takmer absolútne hodnotenie. Oproti pôvodnej verzií sa toho zmenilo naozaj veľa, avšak nemôžeme zabudnúť, že aj v priebehu roka vychádzali rôzne patche, a menšie DLC balíčky, ktoré dopĺňali hru. Samozrejme ani vtedy ste nemuseli siahnuť po kreditnej karte a ani po žiadnych Orénoch.

Ja som sa od recenzovania pôvodnej verzie hry dostal k druhému Zaklínačovi práve až teraz s balíčkom rozšírenej edície a musím pred CD Projectom RED klesnúť na kolená a vzdať naozaj autorom úctu. Takto sa stará o umelecké dielo. Ostatné herné štúdia sa môžu ísť učiť k bratom Poliakom. Bohužiaľ máloktoré štúdio pozerá dopredu, väčšina hlavne vydavateľských spoločností si hľadí maximálne tak na nos a na zárobok.

Klik pro zvětšení (Zaklínač 2 v Rozšířené edici - dojmy)Klik pro zvětšení (Zaklínač 2 v Rozšířené edici - dojmy)

V každom prípade zase ak máte pôvodnú hru prejdenú krížom-krážom, tak kvôli novému obsahu nie je potrebné hru za každých okolností hrať. Pár nových misií a v treťom akte jedna väčšia. Dohromady cez štyri hodiny herného obsahu. Ale treba rátať s tým, že kvôli spomínaným štyrom hodinám treba hru dohrať dvakrát. Prvý raz, keď sa rozhodnete prikráčať k elfovi Iorvethovi a po druhý raz, ak sa dostanete pod ruky Modrým pruhom a jeho vodcovi Vernonovi Rochemu. Zaujímavejšie vyznieva plnenie misií pre Vernona a odhaľovanie, kto môže vlastne za zradu v kráľovstve. Podrobnosti prezradzovať nebudeme, ale oplatí sa tieto misie nezanedbať. Skvele zapadajú do konceptu hry a netvária sa tak ako pridané len aby sa nepovedalo.

Okrem toho sa objavilo veľa animovaných predelových videí prezradzujúcich dej, ktoré sú priam úžasné a nedá sa im nič vytknúť vôbec nič. Takisto sa objavilo nové úvodné video, ktoré znázorňuje to, ako na lodi zahynul pod rukou istého Zaklínača Aerdinský kráľ. To video ste ale určite už videli na internete sami. Nemôžme zahmlievať, je prevedené umelecky s precíznosťou, akú môže ktokoľvek závidieť.

Klik pro zvětšení (Zaklínač 2 v Rozšířené edici - dojmy)Klik pro zvětšení (Zaklínač 2 v Rozšířené edici - dojmy)

Keď vezmeme produkt Zaklínač 2 ako ucelenú hru, nie je veľmi čo vytknúť. Občas sa objaví nejaké neskoré načítanie textúr či menšia odozva na ceste do inventára či mapy. Raz sa nám za celú hernú dobu stal nepríjemný bug. Do lokality, do ktorej sme v druhom akte vošli, sa objavila úplne iná, než ktorú sme si priali. Vojsť naspäť do dverí problém ľahko vyriešilo, ale aj tak nás to vystrašilo. Pri takto veľkom titule sa to ale dá očakávať, a šlo každopádne o ojedinelý prípad.

V priebehu roka do hry pribudli také prvky ako je truhla na odkladanie prebytočných vecí, možnosť si zmeniť účes, či úprava detailov v boji, ktoré sa vo výsledku zdajú byť zásadné. Bojovanie s mečom je o triedu zábavnejšie. V pôvodnej verzií sme si museli zvyknúť, tentoraz ovládanie padlo do rúk ako uliate. Ale stále s nevôľou pozerám na bojový systém z prvého dielu. S ním je bohužiaľ ámen a tri krížiky.

Klik pro zvětšení (Zaklínač 2 v Rozšířené edici - dojmy)Klik pro zvětšení (Zaklínač 2 v Rozšířené edici - dojmy)

Hudobných fajnšmekrov poteší podpora lepších zvukových kariet a samozrejme už nechýba ani podpora gamepadu, s ktorou sa hra ovláda parádne. Stále je síce vidieť, že je hra pôvodne robená na starú dobrú myš a klávesnicu, ale s gamepadom sa oháňa príjemne tiež.

Zaklínača 2 si rozhodne zahrajte minimálne dvakrát. Okrem prologu a prvej kapitoly som až do samotného konca hral dve rozličné hry a to nehovorím o ďalších menej závažných rozhodnutiach, ktorých je po celej hre nespočet. Tu zachránite život kráľovi, tam môžte znovu a podobne. Zhrnuté a podčiarknuté je titul podľa Sapkowského diela majstrovské dielo a v končinách RPG hier nie úplne vídané. Potlesk a poklona, my si ideme zabojovať v aréne, ktorá je súčasťou hry už taktiež.


CGwillWin