speciál
E3 2011: Konference Sony

E3 2011: Konference Sony
E3 2011: Konference Sony
12:23, 07.06.2011
Sony se omluvilo hráčům za výpadek PSN

Poslední slovo včerejšího dne patřilo společnosti Sony, která celou svojí konferenci uvedla několikaminutovým sestřihem záběrů z různých her a prostřihů svých vlajkových lodí - PlayStation 3 a PlayStation Portable. Následně na scénu vystoupil Jack Tretton, ředitel americké pobočky Sony, aby celých devadesát minut nějakým způsobem uvedl a také aby se všem hráčům po celém světě omluvil za dlouhodobý výpadek PlayStation Network. Během svého monologu ubezpečil, že se v Sony chtějí nově krom našich zážitků zaměřit také na naši bezpečnost. Uvedl také několik zajímavostí včetně informace, že PSN už běží z takřka devadesáti procent. A co víc, nově do PSN vstupuje partner Cinema Now, "hlavní hráč na poli okamžitého přístupu k televiznímu vysílání a filmům".

Klik pro zvětšení (E3 2011: Konference Sony)

Jako první se ke slovu dostalo třetí Uncharted

Tím Jack Trettonova chvilka slávy ovšem skončila a před publikum předstoupili dva zástupci vývojářského studia Naughty Dog, aby mohli odprezentovat hratelnou demoverzi svého třetího Uncharted s podtitulem Drake's Deception. Přibližně šestiminutová hratelná sekvence se odehrává na plovoucí lodi, do jejíž útrob se hlavní hrdina Nathan Drake pomocí svého nože potichounku proplíží. Ne všechno ovšem vyjde podle plánu a loď se začne společně s Drakem potápět...

Tato hratelná ukázka však nebyla ze strany vývojářů všechno. Ihned po skončení demoverze upozornili na vývoj zcela nového multiplayeru, jehož betaverze by měla odstartovat již 28. června. Závěr celé sekvence pak obstaral příběhový trailer, který měli přítomní novináři možnost zhlédnout kompletně ve 3D.

Uncharted 3: Drake's Deception vychází 1. listopadu 2011 a to exkluzivně na PlayStation 3.

Sony představilo spoustu novinek pro 3D zobrazení

Po krátké hratelné ukázce nového Resistance 3 si slovo opět převzal Jack Tretton, aby slavnostně oznámil několik nových produktů v oblasti 3D technologii, které Sony plánuje během následujícího období uvést do prodeje. Tyto novinky by se neměly týkat pouze některých her, které chce Sony vydat také s podporou 3D (Uncharted 3 nebo Resistance 3), nebo vydání remasterovaných kolekcí PSP dílů God of War či Team Ico, ale také nové televize a 3D brýlí.

Oba produkty jsou úzce propojeny, 24 palcová obrazovka by měla nabízet kompletní a čistý 3D zážitek a dokonce umožní hrát dvěma hráčům kooperativní mód společně na jednom zařízení a to bez použití metody splitscreenu (rozdělení obrazovky). Obrazovky pro jednotlivé hráče se totiž budou promítat přes sebe a k jejich oddělení dojde až po nasazení speciálních brýlí, které budou k dispozici za 69,99 dolarů (téměř 1 200 korun, jde o cenu za jeden kus). Pokud se vám tato částka zdá až příliš vysoká, budete si moci pořídit speciální balíček, v němž za cenu 499 dolarů (téměř 8 300 korun) získáte dvoje brýle, zmíněnou televizi a jednu kopii Resistance 3.

Medieval Moves - akční adventura ovládaná PS Move

Nastal čas novinek pro ovladač PlayStation Move. Po ukázce možností nového NBA 2k12 s kratičkou návštěvou hráče NBA Kobieho Bryanta se na scénu dostal Umrao Mayer ze studia Zindagi Games, aby společně se svým kolegou Jeremy Rayem demonstrovali novou akční adventuru Medieval Moves, kterou bude hráč ovládat čistě pomocí svého PlayStation Move. Jak se můžete sami přesvědčit na níže přiloženém videu, hra pracuje s lehce komixovým nádechem a rozhodně velmi zajímavým ovládáním, které zatím velmi věrně simuluje skutečné pohyby postavičky na obrazovce. Titul by prý také měl nabídnout několik možných způsobů řešení jednotlivých situací nebo i spoustu logických hádanek.

Medieval Moves by mělo vyjít někdy na podzim letošního roku, exkluzivně pro PlayStation 3 a jako většina her prezentovaných na E3 také s kompletní podporou 3D technologie.

Starhawk nakonec Move podporovat bude

Vzpomínáte na naši nedávnou novinku, v níž šéf studia Lightbox Dylan Job tvrdil, že střílečka Starhawk nebude podporovat ovladač PlayStation Move? Tak tato informace již neplatí, vývojáři očividně do začátku letošní E3 2011 změnili názor a Jack Tretton tak mohl před prezentací nejnovějšího traileru podporu Move oficiálně oznámit. Tento ovladač bude navíc v dohledné době přidán také do dvou dalších her, konkrétně půjde o v pátek vycházející inFamous 2 a Little Big Planet 2. Titul se SackBoyem v hlavní roli sice nějakou tu podporu Move má už od vydání, autoři ji však chtějí zásadně vylepšit.

Další hrou s podporou Move bude BioShock: Infinite

"To přeci není možné!" říkáte si, "Vždyť Ken Levine se nedávno nechal slyšet, že tuhle možnost vylučuje!". No, očividně po debatě s manažery Sony změkl a nakonec souhlasil nejenom s podporou PlayStation Move. Ale pěkně popořadě.

Část věnovaná novému titulu od Irrational Games začala novým trailerem seskládaným pouze z herních záběrů. Upřímně, byl to opravdu epický úvod a každý v napětí očekával, s čím přijde Ken Levin, který se hned po jeho skončení objevil na pódiu. Svoji řeč začal právě zmiňovaným rozhovorem - jak PlayStation Move možná až příliš kritizoval, jak mu za několik hodin volali zástupci Sony, jak jej začali přesvědčovat, jak si s nimi povídal a jak nakonec společně s ostatními vývojáři pochopil, v čem tkví tajemství Move... Názor si na tenhle příběh udělejte sami.

Nicméně, to stále není všechno. Levine si nesmírně pochvaloval platformu NGP, která mu jako první konečně dovolila začít pracovat na projektu ze světa BioShocku, který již několik let nosí v hlavě. A kdyby vám to stále nestačilo, Jack Tretton na závěr dodal, že PS3 verze BioShock: Infinite bude obsahovat také první BioShock z roku 2007. Obě hry budou na společném Blu-Ray disku.

Seznam dalších exkluzivit pro PlayStation 3 verze

Předposlední pasáž konference Sony se zaměřila na další hry, které na konzoli PlayStation 3 nabídnou nějaký ten exkluzivní obsah. Konkrétně Jack Tretton, ředitel americké pobočky, postupně vyjmenoval těchto pět her:

Saints Row 3: speciální herní mód a speciální bonusový obsah

Star Trek: podpora PS Move (hra založená na nedávno natočeném filmu JJ Abramse, vychází 2012)

SSX: exkluzivní možnost sjet si na snowboardu Mount Fuji
Need for Speed Run: extra Blu-Ray disk s osmi exkluzivními auty
Battlefield 3: Battlefield 1943 zdarma na jednom Blu-Ray disku

Klik pro zvětšení (E3 2011: Konference Sony)

Z NGP se oficiálně stalo PlayStation Vita

Sony na své předváděčce oficiálně potvrdilo nový název svého chystaného handheldu, který jsme doposud znali jako NGP: PlayStation Vita, kde "vita" znamená latinsky "život". Jinak se samozřejmě nic nezměnilo: doteková OLED obrazovka, dotekové ploška na zadní straně, dvě analogové páčky a tak dále.

PS Vita bude dostupná ve dvou verzích: Wi-Fi a 3G, přičemž ta druhá zmíněná bude v Americe fungovat jen se sítí AT&T a na oznámení dalších světových partnerů se teprve čeká. Cena je nastavena následovně: 249 dolarů/Euro (klasika, že?) za Wi-Fi verzi a 299$/€ za 3G.

Ve vývoji má být přes 80 her od interních studií Sony i externích partnerů. Doposud víme o následujících titulech: Uncharted: Golden Abyss, Ruin, ModNation Racers, LittleBigPlanet, Street Fighter X Tekken, wipEout, Reality Fighter, Super Stardust Delta, Sound Shapes, Hot Shots Golf a Hustle Kings.

Nebudou chybět nové sociální služby. Party vám umožní utvářet skupiny lidí pro společné hraní a Near zase najde hráče ve vaší blízkosti.

Klik pro zvětšení (E3 2011: Konference Sony)


CGwillWin