speciál
Mafia 2 - jak nás dostala?

Mafia 2 - jak nás dostala?
Mafia 2 - jak nás dostala?
13:15, 03.09.2010

Mafia 2 je momentálne jednou z najkontroverznejších hier čo sú momentálne trhu. Na fórach sa tolen hemží hlavne kritikou hry a sklamaním. Ja si však myslím opak, lebo klady, ktoré hra ponúka súnaozaj presvedčivé.

Predovšetkým je to príbeh plný zvratov, výborných cut- scén a taktiež dobre zvolený počet misií, ktoré nezačnú tak nudiť. Misie sú nápadité a snáď okrem tej poslednej všetky bez chyby. Nevravímteraz však o bugoch, ktoré sa takto veľkej hre bohužiaľ nevyhli.

Potešia preto zvraty v príbehu, ktorý však musíme brať trošku inak ako film ala Krstný otec, skôr sa priblížime príbehu z filmu Goodfellas. Tiež si hra spomenula na kvalitné väzenské filmy ako je Vykúpenie z väznice Shawshank. Celkovo môže hra pripomínať tie najlepšie mafiánske a gangsterské filmy a knihy. Príbeh je číslom jedna, ktorý trvá slušných 10 a viac hodín.

Ako fanúšika prvého dielu nevidím na pokračovaní chyby typu: „Chýbajú mi baseballky.“ Od hry, ktorá ma tak parádne spravené miesto je to možno drzé, ale mesto je skutočne až číslom dva. Tvorí iba dokonalú kulisu. Príval DLC to možno zmení, ale za príplatok. 90%.

Jakub Pokorný

Mě osobně druhý díl Mafie zklamal a hodně. Samozřejmě mi bylo hned od začátku jasné, že se autorům geniální jedničku asi nepodaří překonat, ovšem až takový (v mých očích) propadák jsem vážně nečekal...

Bugy, divný český dabing plný sprostých slov (ne že bych byl nějakej velkej mravokárce, sám mluvím jak poslední dlaždič, ale přijde mi, že jsem během prvních čtyř kapitol slyšel slovo "kurva" víckrát, než za celý první díl a podobných slov je tam víc), pořád samé ježdění (v podstatě jsem si zatím (sedmá kapitola) vystřelil jen všeho všudy čtyřikrát a pořád jezdím z místa na místo jak blbeček, abych viděl další cutscénu), Joe, který se chová jak opravdový idiot... Když k tomu připočítám absence některých prvků, jako třeba volnou jízdu, zbraně na blízko, nepovinné mise, menší město a další, je mi z toho trochu smutno.

Jako jasně, příběh je super, propracovanost postav taky a dějové zvraty se nedají moc předvídat, hra má skvělý soundtrack plný mých milovaných hitů a vše dokresluje parádní grafika, ale negativ je bohužel víc... Kdybych byl v kůži našeho recenzeta, ohodnotil bych takových 77%, fakt jsem čekal víc. A o dost.

Jirka Szabó

Převážně čeští hráči se srpna ne a ne dočkat. Proč? Patriotismus u nás funguje, ač chcete, či nechcete, jako korida. Alespoň co se v naší maličké republice her týče. Stačí aby toreador vyrukoval na býka s muletou a rudá šarže brzy opravdu ctí barvu. My si na Mafii 2 nadávat nenecháme, vzkazovali všichni směrem k zahraničním redaktorům, kteří druhou Mafii recenzi za recenzí schazovali opravdu neuvěřitelným způsobem. Nakonec nastal 27. srpen a hle - ona těch očekávání snad opravdu nedostála. Býk se vrací do boxu.

Ale ne, zpomalme. Opravdu silný příběh se spousty zvraty a vedlejšími příběhovými liniemi uchvátí snad každého, ty nenáročné musí plně pohltit. Obrovské město, které by však mohlo skýtat větší počet nepovinných aktivit se také jeví jako slušné pódium pro pravou mafiánskou etudu, a dokonce i velmi slušně vypadá. Dabing? Tak tam snad není pochyb. Díky perfektním výkonům zúčastněných dabérů je hra jednak autentičtější, protože vězte či ne, takto se v letech dávno zapomenutých opravdu mluvilo, jednak mnohem atmosféričtější. Že hra obsahuje nespočet bugů, nedodělků a slabší vedlejší možnosti..., beru, ale ksakru, vždyť je to z Čech. 90%

Matěj Skalický

CGwillWin