speciál
Dějiny série The Sims - téma

Dějiny série The Sims - téma
Dějiny série The Sims - téma
19:20, 06.04.2010

To, o čem si dnes budeme vyprávět, je naprostá legenda mezi hrami. Její princip je naprosto jednoduchý, ale přesto se nenašel nikdo, kdo by zvládl vytvořit konkurenci. Jedná se o nejprodávanější titul na PC. Již nějaký pátek má přes 100 milionů prodaných kusů. Stále vás nic nenapadá? Když dodám, že se jedná o jednu z mála her, kterou nepohrdne skoro žádná holka, tak už většina z vás bude vědět. Ano, již to tu zaznělo, budeme se bavit o The Sims.

Dnešní článek bude kapku odlišný od většiny. Nebudeme se zabývat aktuálně vydaným datadiskem či celou hrou, ani žádným balíčkem. Dokonce nepřijde ani na řadu žádný rozhovor s někým, kdo se stará o vývoj dalšího nášupu k této hře. Normálně se snažíme dívat dopředu, a to, co se stalo nechávat za sebou, ale zde uděláme vyjímku. Koukneme se, co The Sims dokázalo, a jen tak mimochodem, oslavíme 10 let, co jsou simíci s námi. Tak hurá na to!

Před deseti lety vklouzly do obchodů první krabice s The Sims. Nikdo nevěděl, co to je, ale hned bylo jasné, že to bude úžasné. Tolik volnosti! Jé! A ta krásná grafika, je to jak ve 3D! No vlastně skoro ano, hra využívala izometrickou projekci. Popsání izometrické projekce by vydalo na celý článek, ale na jiný než herní server. Velmi zjednodušeně se dá říci, že se jedná o simulaci 3D.

Klik pro zvětšení (Dějiny série The Sims - téma)Klik pro zvětšení (Dějiny série The Sims - téma)

První díl okouzlil hráče naprosto samozřejmými věcmi, ale přesto originálními. Mohli jste si někdy dříve ovládat svou virtuální postavičku prakticky ve všem, co se vám zachtělo? Navíc The Sims nabízeli možnost ovládat hned několik postaviček najednou.

Dostalo se také na dříve neslýchané a zcela obyčejné ukazatele potřeby jako je hlad, spánek, nálady, čistoty, společnosti, zábavy, prostředí či potřeby WC. Samozřejmě že zde nic nebylo jen tak. Nešel se váš simík koupat? Nedivte se, že smrdí. Na následky nedojití na WC určitě přijde každý sám. Pokud jste se na sima úplně vykašlali, nemohli jste se divit že umřel. EA velmi rychle pochopila jak stále oživovat zájem o čistě singleplayerovou hru. Datadisky, které rozšiřovali počty objektů, různých akcí účesů až po možnost vyjet si na dovolenou, začaly velmi rychle přibývat:

Livin' Large
The Sims: House Party
The Sims: Hot Date
The Sims: Vacation
The Sims: Unleashed
The Sims: Superstar
The Sims: Makin' Magic

Na krátko se zastavíme v roce 2002, abychom si připomněli velmi dobře vypadající koncept, ale naprosto neúspěšný, Sims Online, později EA Land. Hra měla nabídnout stejnou zábavu jako The Sims, ovšem online, jenže přišla velmi brzo. Kdyby EA zkusila něco obdobného nyní, určitě by se setkala s větším ohlasem. První pokus přišel příliš předčasně a hráči, hardware, ani sítě nebyli na dostatečné úrovni, aby se hra uchytila.

Na stroji času CzechGamertronu 2010 vyťukávám září roku 2004. Vychází The Sims 2. Říkáte si, že přišla další revoluce do virtuálního života? Bohužel ne tak docela. Spíš evoluce. Celá hra je předělána do líbivého 3D kabátku.

Klik pro zvětšení (Dějiny série The Sims - téma)Klik pro zvětšení (Dějiny série The Sims - téma)

Herní náplň zůstala téměř nezměněna. Opět jste mohli mít rodinu. Ovšem mohli jste jim postavit opravdu nádherný domeček. Navíc přibyl nový ukazatel „aspirace“. Za aspirační body se dali kupovat různé odměny a body jste získávaly splněním přání simíků. Druhý díl simíků, i když to tak nevypadá, byl záležitostí pro celkem zkušené hráče. Datadisky k obtížnosti ještě přidaly. Jen si to vezměte, máte pořádně velikou rodinu, stále všechny posílat spát, koupat, čůrat, do školy, do práce, ostříhat keře, umýt záchod, posbírat plody,…

Datadisků bylo opravdu hodně. Některé přidávali opravdu velké novinky (cestování, podnikání, nebo třeba možnost vlastnit auto!), ale bohužel plno datadisků bylo naopak spíše o ničem a ne za zanedbatelnou cenu. Hra se taky dočkala několika limitovaných a speciálních edic. A na co že jsme to před několika roky čekali a hltali každou novinku?

Univerzita
Noční život
Open For Business
Mazlíčci
Roční období
Šťastnou cestu
Fashion Factory
H&M Móda
IKEA kolekce
Koupelny a kuchyně
Pojďme slavit
Luxusní život
Rodinná zábava
Sídla a zahrady
Pro teenagery
Volný čas
Život v bytě

Je to něco kolem jedno roku, co byli vydáni The Sims 3. Osobně je beru za jednu z nejlepších her roku 2009. První Simíci nabídli jednu domácnost a díky datadisku i možnost navštívit přátele. Ve dvojce již byla svoboda mnohem větší, měli jste k dispozici celé město a mohli jste se relativně volně pohybovat po sousedech. Ovšem The Sims 3 přineslo zcela otevřené město. Cokoli vidíte, tam můžete jít. Vše je bez načítání. No není to úžasný pokrok? Nyní již nemusíte chodit k někomu do domu, či si ho zvát domů, obyvatele ze svého okolí potkáváte normálně na ulicích.

Zatímco když jste v minulých dílech měli rodinku v jedné domácnosti a na nějakou dobu ji opustili a chvíli hráli za jinou, vaše původní rodinka se nehnula z místa. V The Sims 3 si každý žije svým životem. Klidně můžete rodinku nechat být a hrát za jinou, po vašem návratu již může být vše jinak. Simíci se sami snaží kamarádit s okolím, nakupují potraviny, učí se nebo chodí do posilovny. Celkově je celý svět The Sims 3 dospělejší.

Klik pro zvětšení (Dějiny série The Sims - téma)Klik pro zvětšení (Dějiny série The Sims - téma)

Díky tomuto odlehčení se hra přiblížila i svátečním hráčům. Již nemusíte hrát za celou rodinu. Pokud jim nezadáte příkazy, budou si dělat, co je napadne. I ukazatelů výrazně ubylo. Celá hra je mnohem uvolněnější. Říkáte si, co realita? Na tuhle otázku odpověděl jeden z vývojářů hry, který je s celou sérií již od začátku. „Nás nezajímá, jestli je hra reálná. Nás zajímá, jestli je uvěřitelná.“

Říkáte si, jak je možné, že se singleplayerová série, z hlavní části vydávaná na PC, udržela tak dlouho nad vodou? Vždyť míra pirátství je hrozná a jak je možné. že si na sebe hra ještě vydělá? Nejde ani tak o předražené balíčky, ale o počet věrných hráčů. The Sims 3 se na počítače prodalo od jeho vydání v červnu roku 2009 přes 4 500 000 kusů. Nenajde mnoho her na počítače, které by zvládli držet krok.

Také komunita okolo The Sims 3 je naprosto úžasná. Dovolím si tvrdit, že se jedná o nejoblíbenější hru v módování vůbec. Která hra se může chlubit více než stodvanácti milióny vytvořených objektů, modifikací či sousedství? A to se bavím pouze o The Sims 3. Určitě hru táhnou dopředu datadisky. Vždyť každý datadisk znamená celkem velkou reklamu v médiích. K The Sims 3 vyšel zatím pouze jediný, a to Cestovní horečka. The Sims je jedna z neumírajících sérií, která nemá klesající tendenci v kvalitě. Držme vývojářům palce, ať již brzy můžeme popřát k dvacátým narozeninám The Sims!


CGwillWin