speciál
Metal Slug - Akčí jatka....

Metal Slug - Akčí jatka....
Metal Slug - Akčí jatka....
00:00, 17.12.2004

Na začátku toho článku bych chtěl říci, že toto není recenze ani retro a to nejenom proto, že se tu chci zabývat hned třemi díly série. Další důvod je, že jediný způsob jak si hru na PC zahrát je stáhnout si ROM nebo MAME soubory a emulovat herní systém NeoGeo. Na konci také nebude žádné hodnocení, jde jenom o tom, že těm kteří MS neznají bych chtěl prozradit o co přicházejí.

Malej úvod

Klik pro zvětšení (Metal Slug - Akčí jatka....)Všechno to začalo v roce 1996, kdy si firma Playmate, řekla že by mohli vytvořit nějakou pořádnou pařbu, která z lidí vytříská co nejvíce peněz, ale přitom je pobaví jako málo co. Po úspěchu první hry se dali vývojáři znovu do práce a za další dva roky vyplodili pokračování. I to mělo zjevné úspěchy a tak se nabralo ještě více grafiků a jelo se dál, vznikl z toho třetí díl, který je obecně považován za nej část série. A pak to šlo zase dál a dál až do pětky, ale tím vás nechci otravovat, vždyť jsem říkal, že úvod bude krátký…

Jednička…

Klik pro zvětšení (Metal Slug - Akčí jatka....)Ale konečně o čem to všechno vlastně je. V původním Metal Slug si můžete zahrát za dvě postavičky, červeného Marca a žlutého Tarma. Oba jsou členy speciálních jednotek neznámé země a jejich úkol je vždy jasný, prostřílet se na konec úrovně až za finálním bossem toho přemoct a jít zase dál a dál. Podle toho co slyšíte to zní celkem tuctově, ale věřte mi, že až si MS zahrajete tak změníte názor. Hra je totiž neuvěřitelně chytlavá a jakmile jí jednou začnete hrát, nepřestanete. Jediný důvod proč skončit může být výpadek proudu či kapsa zející prázdnotou. Nikdy se nebudete nudit, všude na vás nabíhají desítky vojáků se znakem X na uniformě a nožem v ruce. Na ty stačí jediná kulka a už jdou k zemi, ale je jich všude víc a víc. A akce nikdy nepřestává protože, i když na vás chvíli nejdou žádní nepřátelé, stačí ujít pár kroků a jatka začínají nanovo, vzduchem létají mrtví vojáci nebo alespoň jejich kusy. Občas se dostanete k jiným zbraním (tím že osvobodíte svázané rukojmí), než je obyčejná pistole a zabíjení se dostane na novou úroveň, nepřátele budete plamenometem smažit po desítkách, zatímco kamarád to kulometem pálí po helikoptérách.

A to je další plus MS, jak už to u automatovém bývá můžete si zahrát i ve dvou s kamarádem. Nepřátelé jsou pak tužší a občas si užijete i trochu té týmová práce, kdy na vás odevšad nabíhají Xmani (tak říkám vojákům:) ) a podle úrovně hbitosti vašich prstů budete mít na konci bitvy kreditů. Jediná střela od nepřítele se rovná cestě na onen svět a chirurgický zásah nepřítelova nože má stejný efekt. Většinou si s kamarádem spíš užijete hádek o to, kdo bude řídit tamten tank. A další bezva věc, když uvidíte vozítko na nímž bliká modrá šipka směřující dolů značí to, že se do něj můžete posadit a trochu si hru oživit a zjednodušit. V původním MS se jezdí jen v jediném vozidle a tím je tank Metal Slug. Jako speciality má (kromě palubních zbraní) schopnost vyskočit či se skrčit před nepřátelským výstřelem což působí slušně komicky, ale svůj důvod to má.

Chytlavost, hratelnost a zábavnost titulu podporuje i grafické zpracování. Již na první pohled zaujme svou propracovaností. Nikdy předtím bych nevěřil kolik detailů se dá namačkat do tak mála pixelů. Všechny postavy jsou perfektně nakresleny, ale i svérázně a zábavně, do konce mají i mimiku, když vás nepřátelé dostanou začnou se smát a jakmile se po oživení pomocí desetikoruny vrátíte zpět do hry uvidíte v jejich obličejích údiv. V šesti úrovních se vystřídá spousta různých prostředí od polorozpadlého městečka po džungli a nebo misi, kdy jste na palubě ponorky. Okolní prostředí je interaktivní jako málokde a v pohodě můžete rotstřílet spousty budov či jejich součáti nebo jenom auta, která postávají na ulici.

Klik pro zvětšení (Metal Slug - Akčí jatka....)Klik pro zvětšení (Metal Slug - Akčí jatka....)

Všechny tyhle věci které jsem vám teď popsal dělají z MS hru, u které budete trávit hodiny dokud se nedostanete na první místa v tabulce, aby lidi, kteří na automatu mohli uvidět vaše iniciály a říct si: “Jo nějakej A21 to je machr, když má nejvíc bodů”. A i kdyby vám nešlo o tohle, tak zábavy je prostě kopec.

Další díly…

Začneme tím co asi očekáváte a to je Metal Slug dvě. Ten přináší řadu vylepšení oproti prvnímu dílu. Zpočátku vás překvapí výběr postav, jejich počet se rozrostl na čtyři, protože přibily holky Eri a Fio. Ne že by jste si mohli zahrát ve čtyřech, ale zase máte další možnost volby . Z herních novinek je dalších pár specialit jako je možnost být v jedné mapě mumií (což opravdu není nic super, páč jste pomalejší) nebo tlouštíkem, jakmile sníte moc jídla. O dost se rozrost počet různých druhů nepřátel a tak tu mate nejen obyčejné vojáky, ale i vojáky s puškami, araby nebo právě múmie. Celkově je hra něco akčnější a až na poslední dva levely se v ní méně umírá, tedy když nepočítám bossy, kteří od minula přituhnuli. Je toho opravdu hafo co se od jedničky změnilo. Jenom hratelnost je stejná ne-li lepší. Musím pdootknout, že exituje ještě verze zvaná Metal Slug X, kcož je vlastně druhý díl, ale s pozměněnými bossy a některými texturami.

Klik pro zvětšení (Metal Slug - Akčí jatka....)Tak a jdeme ke třetímu dílu. Ten je opravdu povedený. Počet postav zůstává sice stale stejný, ale každé prostředí je naprosto jiné. A akce je ještě intenzivnější než kdy předtím. Hlavě v poslední úrovni si nevydechnete ani na chvíli. Začínete ve stíhačce, pak budou s jetpacky na zádech pronásledovat jedoucí náklaďáky, za chvíli se přesunete do vesmíru atd. Jednoduše masakr a tohle musíte vidět. Když ne jiný díl tak tenhle ano, nepřátelé jsou v každém kole zcela odlišní počínaje přerostlími brouky a masožravými tulipány konče. Arzenál se rozrost o spoustu zbraní, jako výbušné kachničky nebo maxi kulomet. Nejlepší na všem je, že cesta už není předem daná, ale můžete úroveň projít jinými cestami. Naž najdete opravdu všechny tajné zkratky bude vám to trvat dlouho. O něco se zlepšila grafika, která je o trochu jeměnší a změnili se efekty některých zbraní, ale hra stale má svůj svérázný styl. Jak už jsem říkal v úvodu trojka je z celé série a ani na konci nebud své rozhodnutí měnit.

Zapomněl jsem však na zvuky. Nevím proč, ale na automatech, kde jsem hru hrál byly vyplé a, na počítači jsem si je z pudu sebezáchovy vypnul a poslouchal winamp.

Jak to zpravoznit na PC???

Klik pro zvětšení (Metal Slug - Akčí jatka....)To je otázka jakou jsem se dlouho zabýval. Nakonec jsem našel řešení, které však s legalitou nemá nic společného. Stáhnete si nejnovější verzi emulátoru NeoRageX, který kromě Metal Slug dokáže spustit i jiné hry z platformy NeoGeo. Druhou věcí je NeoGeo Bios a pak už jenom musíte sehnat funkční soubory vlastní hry. A jedete. Vše funguje bez problémů (tedy pokud jste stáhli funkčí soubory a ne jako já 4x špatné, které nefungovali a navíc se mi podařilo sehnat necenzurovanou verzi pouze prvního dílu). Nicméně stáhnuté soubory musíte do 24hodin po stáhnutí smazat neboť slouží jen k ozkoušení hry. Nejenomže delší ponechání je trestné, ale také přijdete o spoustu zábavy. Protože jakmile zamřete stačí stisknout jedno talčítko a elektronická pětikoruna už mizí v útrobách vašeho PC. Ztrácí se tak motivace hrát co nejlépe. Chce si to tedy stanovit limity. Jaké to je jen na vás.

Metal je nej…

Pokud toužíte si dnes zahrát něco zábavného rychlého a akčního, zajděte si k nejbližíšmu automatu nebo si to předem vyzkoušejte pomocí emulátoru na svém PC. Ať už se rozhodnete jakkoliv zaručuji vám, že nudit se nebudete, že projižejte spoustu srandy s jednou z nejakčnějších her co jsem kdy hrál...

P.S: Krom třech dílů, kterými jsem se dnes zabýval, vyšlo ještě spousta různých her, ať je to čtyřka a pětka jimiž možná budu zabývat v jiném článku nebo pro různé platformy jako GameBoy Advancd nebo mobilní telefony. Nedávno také se také rozhole, že budou verze pro XBOX a PS2.

P.S.S: Nelekněte se kvality obrázků, není moc valná protože Hypersnap to fotit holt neumí ( i když když je zvětšíte tak to tak špatně nevypadá). Jamile spustíe hru samotnou budete jistě překvapeni, že to vypadá jinak.

Klik pro zvětšení (Metal Slug - Akčí jatka....)


CGwillWin