speciál
Rozhovor o hře Numen

Rozhovor o hře Numen
Rozhovor o hře Numen
00:00, 01.04.2008

Máte pocit, že jste si už dlouho nepošmákli na pořádně tučňoučkém RPGčku? Nemějte obavy, v druhé polovině tohoto roku nás čeká slibné mýtické RPG a navíc vypečené z Čech. Na hře pracují osvědčení kluci (a možná i pár holek) z Cinemax. Díky nim nás tak čeká po dlouhé době trošku netradiční RPG, které se pokusí zaujmout hráče tak nějak jinak a s mírnou dopomocí božské síly . V tomto rozhovoru se dočtete několik doposud nezveřejněných informacích, zajímavé odpovědi Vám naservíroval již zmíněný hlavní designer hry Numen - Aleš Ulm.




1) CG: Na co jste se při vývoji hry zaměřovali? V čem se hra liší od běžných RPG her podobného tématu?

Aleš Ulm: Při vývoji Numenu jsme se snažili hráčům přinést RPG, které by nebylo jen klikacími orgiemi, ale spíše odměňovalo hráče, kteří chytře používají různé speciální ability. To na pozadí zajímavého příběhu a s přítomností několika unikátních herních prvků a mechanizmů.

2) Do jakých prostředí se v mytickém Řecku podíváme? Na co se můžeme ve hře těšit po grafické stránce hry?

Přítomnost obvyklých středomořských lokací asi nikoho nepřekvapí, takže se podíváme i do močálů, pouští i zasněžených hor. Z hlediska grafiky se přitom jedná o vizuálně unikátní prostředí s různými druhy vegetace, počasí a samozřejmě i specifickými monstry.

Klik pro zvětšení (Rozhovor o hře Numen)3) Proti čemu budeme tasit meč? Setkáme se ve hře i s bossy?

Nepřátel bude nepochybně dostatek – od takových, které známe z řeckých bájí (například harpyje) až po některé poměrně originální, vytvořené právě pro potřeby Numenu. Bossů je ve hře několik, přičemž každý z nich má vlastní způsob boje/speciální schopnosti a hráč musí nalézt způsob jak ho porazit.

4) Jakými výjimečnými vlastnostmi bude náš hrdina disponovat? Co všechno u něj budeme moci vylepšovat?

Vlastnosti hrdiny závisí na tom, jakého z devíti dostupných bohů bude ve hře následovat. Každý z nich nabízí kromě obvyklých i některé unikátní schopnosti a dovednosti – získávání energie z vody či padlých nepřátel, vyvolávání zemětřesení, halucinací a mnoho dalších. Tyto schopnosti hráč získává postupně - v závislosti na tom, jak je s jeho postupem spokojený jeho bůh.

5) Proč bychom měli dát přednost hře Numen: Contest of Heroes před jinými RPG hrami?

Kdybych měl vypíchnout originální prvky, které nás odlišují od ostatních RPG, pak by to určitě byla interakce s hráčovým bohem, který mu může pomoci ve spoustě zajímavých momentů (například podvádění v kostkách je triviální záležitost, když k tomu máte pomoc shora ), ale hlavně přítomnost ostatních hrdinů. Příchod do nové lokace neznamená nutně desítky nedotčených monster čekajících na hráče – mohl se o ně už „postarat“ jiný Klik pro zvětšení (Rozhovor o hře Numen) z počítačem ovládaných hrdinů (stejně tak ale i o vybrání pokladu, za kterým se právě ženete).

6) Plánujete do budoucna rozvíjet doplňky ke hře (herní módy, patche, rozšiřující kampaně, datadisk atd.)?

Samozřejmě bychom rádi vydali hru zcela bez chyb, ale popravdě neznám nikoho, komu by se to podařilo, takže přinejmenším nějaký patch se dá očekávat. Máme spoustu nápadů, které by určitě vydaly na případný datadisk, ale tohle rozhodnutí záleží pochopitelně na tom, jak bude Numen přijat hráči.

7) S jakou herní dobou můžeme počítat na pokoření hlavní dějové linie?

Odhad herní doby je dost komplikovaný – zčásti díky různým obtížnostem a zčásti díky poměrně velkému množství side-questů. Každopádně se bude jednat řádově o desítky hodin.

8) Bude hra zaměřena pouze na singleplayer?

Ano. Vazba na výrazný příběh a hodně unikátní vlastnosti jednotlivých hrdinů představují při převodu do opravdu kvalitního multiplyeru poměrně značný problém hned z několika různých důvodů, takže proto jsme režim multiplayeru zavrhli.

Klik pro zvětšení (Rozhovor o hře Numen)9) Pro jaké herní platformy plánujete hru?

Aktuálně hra vychází pouze na PC.
10) Bude hra plně v češtině?

Ano, čeští hráči se určitě dočkají plně počeštěné verze.

11) Jaká by měla být minimální/optimální sestava pro hraní hry?

Momentálně se nacházíme ve stádiu optimalizací herního enginu, takže dávat jakékoliv konkrétní údaje by bylo předčasné. V každém případě ale bude hra bez problému hratelná i na průměrném herním PC.

12) Co očekáváte od Numen: Contest of Heroes?

Doufáme, že se nám podaří udělat RPG, které se nesnaží o revoluci v tomto žánru, ale které bude hodně zábavné a přinese i pár originálních prvků. Když se tohle podaří, nebudeme mít důvod k nespokojenosti.

Díky za rozhovor



Pro více info mrkněte na stránky Cinemaxu, hromadu screenshotů (včetně třech nových) naleznete v naší galerii.


CGwillWin