recenze
Gran Turismo 6 - PS3 recenze

Gran Turismo 6 - PS3 recenze
Gran Turismo 6 - PS3 recenze
09:51, 18.01.2014

Koncem minulého roku vyšel tak nějak překvapivě šestý díl světově známé závodní série Gran Turismo. Pátý díl tu sice je s námi již od roku 2010, ale že ten šestý vyjde ještě pro stejnou generaci v době, kdy se jak Sony, tak i Microsoft předhání v počtu launchových next-gen her, to příliš mnoho lidí nečekalo. Někteří dokonce tvrdí, že nejnovější pokračování by se dalo označit jako Gran Turismo 5.5 díky minimu změn, kterých si na první pohled můžeme všimnout. Tak či tak, i tento hodně zájmu vzbuzující kousek se nám dostal pod ruku a já osobně byl velice zvědav jak se Polyphony Digital vytáhlo tentokrát. Inu, byl jsem překvapen, o tom žádná.

Až budete novou GT6 hrát, nelekejte se až uvidíte něco okolo tří stovek Nissanů.

Než se dostaneme k úplném rozebrání, je důležité si také připomenout jednu věc. Sony zvládla plně lokalizovat Gran Turismo 6 do českého jazyka, a to i s všudy přítomným dabingem, kterého důležitost je sice na povážení, ale i přesto se tento krok dá považovat pro naši malou zemičku jako úspěch. Zajímavým pokoukáním může být i GT Academy 2013, který si můžete pustit přeložený do češtiny na televizí Fanda (i na Youtube). Ještě před pár lety by něco takového bylo nereálné u her vydávanými samotnou Sony.

Klik pro zvětšení (Gran Turismo 6 - PS3 recenze)Klik pro zvětšení (Gran Turismo 6 - PS3 recenze)

Teď už ale k samotné recenzi. Čeho si všichni musí zaručeně všimnout při prvních chvílích se zapnutou hrou je přeorganizování celé hlavní nabídky, která se od minulého dílů dočkala větší přehlednosti. Ať už mluvíme o multiplayeru, volné jízdě, či o samotných licencovaných jízdách, vše je pěkně na zařazeno na hlavní stránce. S tím samozřejmě souvisí i samotný výběr závodů. Ten funguje na klasickém principu, kdy hráč začíná v amatérské třídě a postupně se vypracovává od těch nejpomalejších aut ve hře až k těm nejrychlejším a nejdražším. Za každý dojetý závod navíc dostanete hvězdičky, které mají za funkci odemykat oddechové jízdy, například srážení kuželů atp., za které následně dostáváte medaile. Ze začátku je vyhrání tohoto typu závodů jak jinak než jednodušší, ovšem s pozdějším pokrokem ve hře se obtížnost značně ztíží a vy se budete potýkat s mnohem více nekompromisními časy. To se ale nedá říct o klasické kariéře, kterou s poklidem přejde i jakýkoliv závodními hrami netknutý hráč. I tak vás posbírání všech hvězdiček a medailí vyjde na desítky hodin, takže o zábavu budete mít postaráno.

Klik pro zvětšení (Gran Turismo 6 - PS3 recenze)

S příchodem nového dílu se značných úprav samozřejmě dočkala i samotná fyzika aut, čímž se celkově pocit z řízení značně zlepšil. Vámi pečlivě vybrané vozy se chovají více reálněji, než tomu bylo v minulém díle, a pokud si žádný díl série prozatím nezasloužil post závodní simulátor, tento si ho určitě zaslouží. Velkou zásluhu na tomto faktu bude mít beze sporu i spolupráce japonského výrobce pneumatik Yokohama, kterou Sony v minulém roce oznámila. Pokud navíc nepatříte mezi dnes již početné procento hráčů vlastnící volant připojitelný ke konzoli, nesmutněte. Oproti minulému dílu se nejen zlepšilo ovládání vozů obecně, ale i ovládání vozů pouze s klasickým herním ovladačem, ne příliš citlivým pro tento typ her. Takže vám prakticky nic nebrání k tomu, abyste si hru na plno užili.



Vozový park je jak jinak, než li početný. Tentokrát jsme se dočkali o necelých dvě stě kousků víc, než tomu bylo při vydání pátého dílu. Na výběr tedy máte z nějakých 1200 aut. Jásání se ale nekoná. Nejen, že drtivá většina vozů je standardní kategorie (jeden stejný interiér pro všechny, horší textury atp.), ale je nespočet prakticky stejných aut, jen v minimálně odlišných verzích. Takže až budete novou GT6 hrát, nelekejte se až uvidíte něco okolo tří stovek Nissanů. Osobně bych raději uvítal o polovinu méně vozů, naopak ale kvalitněji zpracovaných.

Klik pro zvětšení (Gran Turismo 6 - PS3 recenze)Klik pro zvětšení (Gran Turismo 6 - PS3 recenze)

Co se týče lokací závodů a tratí, na výběr je to samé, co jsme mohli vidět před třemi lety v GT5 + sedm nových - Silverstone Circuit, Ascari Race Resort, Goodwood Hillclimb, Willow Springs International Raceway, Brands Hatch a australský okruh v Bathurstu Mount Panorama Motor Racing Circuit. Vedle těchto všech podle reality vytvořených okruhů jsou tu samozřejmě i speciálně pro GT6 vytvořené tratě, které už v reálném světě nenajdeme. Kuriozitou je i jízda po Měsíci ve speciálním voze uzpůsobeném pro tyto extrémní podmínky.

Poznáte vůbec rozdíl?

Takovým nepsaným pravidlem u série Gran Turismo byly naprosto nádherné vizuály na dobu, v které hra vycházela. Tento fakt platil více méně i u předchozího dílu. Tentokrát se ale o žádných grafických orgiích nedá mluvit. GT6 vypadá při nejlepším stejně, jako jeho předchůdce, který zažil svoji premiéru před třemi lety. Stejně tak nemáte šanci poznat rozdíl na trati, grafika vypadá stejně, tratě a vozy byly více méně jen zkopírovány bez jakýchkoli nových dodatečných detailů, zvukové efekty a zvuky motorů konkrétně také zůstaly nezměněny. HUD byl sice trošičku vylepšen, ale při jeho vypnutí budete mít pocit, že hrajete GT5.

Klik pro zvětšení (Gran Turismo 6 - PS3 recenze)Klik pro zvětšení (Gran Turismo 6 - PS3 recenze)

Dnešním standardem je samozřejmě i hra pro více hráčů a u Gran Turismo 6 tomu není jinak. Polyphony Digital ještě před vydáním hlásilo, že v následujícím díl opraví všechny nedostatky, se kterými se hráči potýkali v Gran Turismo 5. Opravení chyb se bohužel nekoná a jediné změny se dočkalo tak maximálně lobby, které prošlo vizuální úpravou. Pořád se ale můžete zabavit na hodiny a hodiny do předu díky poježdění s kamarády.

Stojí vám za to koupit si Gran Turismo 6?
Otázkou večera tedy stále zůstává: stojí vám za to koupit si Gran Turismo 6 za peníze, za které se prodává? Pokud jste zarytým fanouškem všech rychlých aut a slýchávat zvuky motorů každý den potřebujete nutně k životu, není zde pochyb. Hra je stejně tak mířená i pro ostatní, kteří se do styku s podobnými hrami tak často nedostanou a chtějí si jen párkrát za večer zajezdit. Svá očekávání ale zbytečně nezvyšujte, mohli byste být zklamáni.

Klik pro zvětšení (Gran Turismo 6 - PS3 recenze)

DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Gran Turismo 6 se sice dočkalo minima změn, ale i přesto se jedná o kvalitní závodní hru. Mohlo jen být ještě lepší.

CGwillWin