recenze
Euro Truck Simulator 2: Na Východ! – recenze

Euro Truck Simulator 2: Na Východ! – recenze
Euro Truck Simulator 2: Na Východ! – recenze
22:25, 21.10.2013

Možná existuje nějaké tajné potrubí, o němž všichni řidiči kamionů dobře vědí a posílají jím nemalé částky na tvorbu simulátorů z prostředí jejich denní práce. Kdo by to náhodou nevěděl, tak tvůrci všech těchhle her, které od sebe mnohdy odlišuje jen přebal, pochází z Čech. Ano, stojí za ním naši pražští SCS Software, jinými slovy taky největší experti v oboru virtuální logistiky. Je to až s podivem, že tahle parta zvládla vydat za 12 let své existence téměř třicet titulů. Všechny simulovaly jízdu s kamiony. Pomineme-li tedy Bus Drivera, který se zřejmě tolik neujal. Škoda, přitom já bych se klidně vžil do role věčně zpruzelého řidiče městské hromadné dopravy, který mě denně zabíjí pohledem, protože to prostě neumí jinak.

Druhý Euro Truck Simulator už jsme probrali podrobně v recenzi. Nedávno však vyšel pro tuhle hru, u které jeden relaxuje a druhý se čertí, vyšel datadisk. Stojí 249 Kč, tudíž si dokážete představit, že obsahově se bude pohybovat někde na rozmezí nového patche a balíčku s nábytkem pro The Sims (ti si však za nový ubrus a jeden svetr účtují dvojnásobek). Přesto se však uchází o vaší přízeň? Zaslouží si jí?

Když už jsme tu načali paralelu s The Sims, bylo by dobré jí ještě rozšířit. Tvůrci se totiž s největší pravděpodobností jako Maxis, tedy pravidelnými datadisky pokud možnost zvěčnit svou hru v podvědomí hráčů na co nejdelší možnou dobu. A nemusí to být cesta špatná. Going East! neboli Na východ! přináší spoustu nových cest, překvapivě, právě na východ od bývalé železné opony. Hustá silniční síť, kterou tvůrci upředli na Západě, se jim zdála být dokonalou, a tak se zaměřili opačným směrem. A konečně trochu zahustili jinak velmi chudou Českou republiku, která, byť pro tvůrce domovinou, zůstala v plné hře dost na okraji zájmu.

Klik pro zvětšení (Euro Truck Simulator 2: Na Východ! – recenze)Klik pro zvětšení (Euro Truck Simulator 2: Na Východ! – recenze)

Polsko, Slovensko, Maďarsko a Česká republika. To jsou země, které se nově dočkali v datadisku hustšího silničního pokrytí. Klidně by se hra mohla jmenovat Euro Truck Simulator 2: Visegrádská čtyřka. Ale to patrně není tolik sexy. Co rozhodně nepotěší, je fakt, že jako své výchozí město si můžete opět nastavit (co se týče České republiky) „jen“ Prahu. Nová města tedy slouží jen jako jako nové body, v nichž začnete, nebo ukončíte zakázku. Nebo tudy jen projedete. V takovém případě ale město rozeznáte jen velmi stěží. Nebudete-li sledovat značky u silnic a nevšimnete-li si některé z dominant (v Praze zapomeňte na Pražský hrad, sto věží se tu smrsklo jen na tu žižkovskou), patrně vám všechna města přijdou jako přes kopírák.

Euro Truck Simulator 2 je hra, která „váží“ něco přes půl gigabajtu. To, myslím, mluví za vše. Žádné propracované detaily rozhodně nečekejte. Hra vás zkouší zaujmout něčím jiným. Prostě si pustíte rádio (ve formě internetových streamů nebo naházíte do playlistu vlastní mix – za tohle velký palec nahoru), uvelebíte se ve svém křesle, začnete si pobroukávat „Všichni jsou už v Mexiku“ a vyrazíte taky. O ničem jiném to není.

Klik pro zvětšení (Euro Truck Simulator 2: Na Východ! – recenze)

Kariérní režim potom slouží spíš jako ospravedlnění toho jediného, výše zmíněného cíle. Dojet na místo určení. Datadisk Na východ nám umožňuje podívat se i do míst, které jsou nám geograficky i geopoliticky mnohem blíž než například Amsterdam v Nizozemsku (alespoň že kvalita tamních silnic je ve hře srovnatelná s těmi českými, hehe). Za své peníze dostanete spoustu kilometrů silnic, ovšem byť je celá hra koncipována jako simulátor, věrné kopie všech silnic nečekejte. Hlavně nehledejte po cestách billboardy s tou či onou politicky provařenou tváří, kterou jste onehdá zahlédli cestou do Jihlavy. Prostě se jenom zabořte do křesla a nechte se unášet hrou. Zkuste to bez větších kolizí, ať si vyděláte na lepší tahač a za žádných okolností nejezděte na červenou. Potkáme se u Čtyř kamenů.

DOBRÉ
60%
CZECHGAMER
Škoda, že tvůrci nepokryli celé pásmo Karpat a klidně i dál na Východ. V příštím datadisku bychom rádi o něco víc.

CGwillWin