recenze
ArmA II: Armáda České republiky – recenze

ArmA II: Armáda České republiky – recenze
ArmA II: Armáda České republiky – recenze
12:42, 27.10.2012

Víte, když se řekne Armáda České republiky, vyloudí se mi na rtech ironický úsměv. Přeci jenom, žádný zázrak to není. Stačí si vzpomenout na všechny ty Pandury a další různé kauzy, třešničkou na dortu jsou pak stíhačky Gripen, kterých máme celých čtrnáct (!!). A i když mají všechny naše jednotky účastnící se bojů kdekoliv na světě můj neskonalý respekt, ruku na srdce, na úroveň kvalit jednotek První republiky či Lidové armády se už asi nedostaneme. Proto jsem byl docela překvapen, když Bohemia Interactive přišli s nápadem čistě „českého“ stažitelného balíčku pro svůj simulátorový hit, ArmA II. A šel do recenzování s docela smíšenými pocity, co mám vlastně očekávat.

Bohuslav Kouba, velitel

Ústředním bodem DLC je nová, několik hodin dlouhá singleplayerová kampaň „Stříbrný lev“. Jejími hlavními hrdiny jsou, jak by se koneckonců dalo očekávat, čeští vojáci, především pak četař Bohuslav Kouba, velitel čety, které byl svěřen úkol ochrany jedné části Bystřice před partyzánskými jednotkami. Nečekejte však, že se s vámi budou vaši velitelé párat, neboť hned na začátek dostanete úkol takřka nadlidský – nalézt a zajmout plukovníka Radana Mijoviče, válečného zločince. Zní to snadně? Pak si k tomu připočtěte rozlehlou krajinu plnou lesů, malých vesniček a osad, z nichž většina funguje jako nepřátelské tábory, které musíte při hledání plukovníka čistit. Už tento úkol vám zabere pěkných pár desítek minut (v mém případě rovných 106) a to jich před vámi bude ležet ještě dalších čtrnáct!

Klik pro zvětšení (ArmA II: Armáda České republiky – recenze)Klik pro zvětšení (ArmA II: Armáda České republiky – recenze)

Jaká je však škoda, že se ani zde autoři nevyvarovali chyb. Je mi jasné, že v případě takhle rozlehlých lokací nikdy nelze vychytat naprosto všechno, jenže vykládejte to hráči, který skoro na začátku mise přijde o jednoho vojáka jenom proto, že se dotyčný zasekl uvnitř zříceniny hradu a za živého boha se nemůže dostat ven. Takových případů by se bohužel dalo napočítat víc.

Zbrojovky se mají čím chlubit

Jako správný český voják nejdete do akce s žádnou cizáckou výbavou, ale se zbraněmi, které vyrobily šikovné české ručičky. Bez okolků přiznávám, že krom útočné pušky nesoucí v názvu zkratku „BREN“ (tedy CZ 805 BREN A1) jsem neznal ani jednu, ovšem nepochybuji, že vojenští nadšenci plnohodnotně docení i pistoli CZ 75 DUTY, samopal CZ SCORPION EVO 3 A1 nebo odstřelovačku CZ 750.

Klik pro zvětšení (ArmA II: Armáda České republiky – recenze)Klik pro zvětšení (ArmA II: Armáda České republiky – recenze)

Pochopitelně nechybí ani několik kusů vojenské techniky, namátkou jmenujme obrněný automobil ATF Dingo 2 CZ nebo v úvodu zmiňovaný Pandur, okolo jehož obsluhy se točí celá jedna část hry. Celkově vzato jsem byl z možnosti vyzkoušet si české zbraně a vybavení v akci nadšený. A to nemluvím o tom pocitu hrdosti, když jsem si uvědomil, že s něčím podobným naši vojáci skutečně bojují.

Povzbuzovač národního sebevědomí

A to je možná ta největší síla „Armáda České republiky“. Vždyť sami zapátrejte v paměti, kolikrát jste si mohli ve světově úspěšné hře zahrát za něco ryze českého. Balíček si tak zřejmě daleko nejvíce užijí hráči pocházející ze stejných luhů a hájů jako jeho autoři, ačkoliv nepochybuji, že jej vyzkouší i ostatní fanoušci tohoto vojenského simulátoru. I kdyby to mělo být jenom kvůli tomu, že se ocitnou v kůži někoho jiného než Američanů či Rusů, jinak řečeno profláknutých národů. I přes svoji počáteční skepsi musím přiznat, že se DLC povedlo a zároveň naši armádu v mých očích tak trochu rehabilitovalo. Pokud smýšlíte podobně jako já, dejte mu šanci, třeba se dostaví podobný efekt.

SKVĚLÉ
81%
CZECHGAMER
Skvělý nápad, řemeslně dobře odvedené zpracování. Čeští hráči mají zase být na co hrdí a tentokrát dokonce dvojnásob.

CGwillWin