recenze
Euro Truck Simulator 2

Euro Truck Simulator 2 - recenze
Euro Truck Simulator 2 - recenze
10:31, 20.10.2012

Z deníku TIRáka:

Přede mnou se rozprostírá široká dálnice. Nikde ani živáčka. Jsem tu jen já a můj náklad. Zatroubím vítězoslavně na klakson a rozpohybuji těch několik desítek tun, které čekají na vykládku na druhém konci Evropy. Času je ještě habaděj. Stihnu pohodovýho šlofíka ve Frankfurtu. Nafta vydrží až do Bruselu, s tím si hlavu nelámu. Jen aby se mě zase nepokoušel předjet nějakej namachrovanec ve sporťáku. To bych možná ještě skousnul. Když si to se mnou ale chce rozdat nějakej další kamioňák, tak to už ztrácím definitivně hlavu. To ne, to si dovolovat nebude. Nikdo takový tu ale není. Na kilometry daleko se rozprostírá jenom světlo od mýho MANa. Brambory si na korbě vesele poskakujou, Guns’n‘ Roses v rádiu – prostě pohodička. To jejich Paradajs sity prostě žeru. Průser by se mohl stát jedině, kdyby…

Z naší malé české kotliny aby se snad stala kamioňářská velmoc. Nejenže se skrz naše silnice valí jeden tahač za druhým (občas se taky obratně vyhne mýtné bráně a střihne to přes nějakou vísku, jejíž obyvatelé jsou pak pěkně nasupení), ale dokonce si o nich děláme i hry. SCS Software se pohybuje na trhu budgetovek už nějaký pátek, jen si vzpomeňte na sérii 18 Wheels of Steel. Nehledě na kvalitu se dokázala udržet při životě až obdivuhodně dlouho. A možná ještě udrží, nikdo totiž prakticky neví, jestli se tvůrci rozhodnou vyrukovat s dalším dílem. Logistika se jim prostě líbí, a když si zrovna neodběhnou k simulátoru lovení Hunting Unlimited, prohánějí se po virtuálních hájroudech jak evropských, tak zámořských.

Teď se pro změnu rozhodli oživit sérii Euro Truck Simulator. První díl vyšel v roce 2008 a každému to bylo poměrně fuk – i zkušený herní novinář by asi chvíli lovil v paměti to správné datum. Nicméně stalo se tak nějak, že právě Euro Truck Simulator se ve změti ostatních, nevýrazných a lokálních stand-alonů (takový German Truck Simulator snad ani nemůžeme považovat za plnohodnotný titul) dokázal uchytit. Vývojáři na něj teď navazují. Všimněte si jedné podstatné věci: že i na béčkovém poli se občas někdo poučí z chyb. Jakkoliv byla jednička špatná, snaha o změnu ve dvojce přímo bije do očí. A to se příliš často nestává.

Klik pro zvětšení (Euro Truck Simulator 2 - recenze)Klik pro zvětšení (Euro Truck Simulator 2 - recenze)

Z deníku TIRáka:

…kdyby na mě přišlo spaní. Pche! Spaní! Spaní je pro nováčky. Mazák to vodkroutí na jeden zátah!

Stáváte se majiteli rozbíhající se dopravní společnosti, jenže jak už to tak u ambiciózních podnikatelů bývá: kapitálu se krutě nedostává. A tak budete muset ze začátku (a klidně i později, budete-li mít chuť) kývnout na jiné nabídky a cestovat pod jiným logem. Správní vlastenci začnou určitě v Praze či Brně, které se od sebe liší jen tím, že v pozadí prvního jmenovaného se tyčí Žižkovská věž. V krátkém tutoriálu si osaháte základní mechanismy řízení, přičemž následné zacouvání s nákladem do výdejního terminálu patrně necháte na automatu. To je chuťovka skutečně asi jen pro ty největší fajnšmekry.

Klik pro zvětšení (Euro Truck Simulator 2 - recenze)Klik pro zvětšení (Euro Truck Simulator 2 - recenze)

Potěší možnost pustit si do kabiny vlastní rádio. To je samozřejmě podmíněno připojením k internetu, na druhou stranu však díky tomu můžete ve svém tahači naladit prakticky jakoukoliv internetovou stanici. Je pak až neuvěřitelné, jak se díky tomu nudná jízda po dálnici najednou stane něčím úplně jiným. Rádio zjevně k truckerskému životu patří stejně jako sprchování na benzínkách, a zatímco druhé jmenované (zatím) chybí, první jednoznačně oživuje hratelnost. Možnost točit myší vám zároveň dává šanci vykouknout z okénka a podívat se až na přívěs. Ale kochat se děním za vámi bych jinak než prostřednictvím zpětného zrcátka nedoporučoval. Ztratit kontrolu nad řízením je ve vysoké rychlosti (hovoříme tu teď v řádech desítek kilometrů za hodinu, co byste taky po náklaďáku chtěli) velmi snadné.

Kdo někdy přišel s jakýmkoli truckerským simulátorem našich tvůrců do styku, ví, že schéma pro určité úkoly se příliš nemění. Nasednete, během pár chvilek jste na dálnici a pak už jenom dlouhá cesta vstříc cíli. Můžete si během ní prohlížet e-maily, kdykoliv hru pozastavit a podívat se, jak si vede vaše firma případně si za XP body (které dostáváte za každý vyložený náklad) dokoupit lepší vlastnosti. Najímat řidiče, kupovat tahače – na to, že vývojáře provází poměrně nemilá pověst, tu doprovodných aktivit představili víc než dost. V konfrontaci s áčkovým světem by to ale samozřejmě neuspělo ani v nejmenším. Spíš než chabá rozmanitost doprovodných akcí potěší fakt, že se o něco podobného vůbec někdo na poli budgetovek pokusil.

Klik pro zvětšení (Euro Truck Simulator 2 - recenze)Klik pro zvětšení (Euro Truck Simulator 2 - recenze)

Umělá inteligence řidičů na silnici osciluje někde mezi nulou a mínus desítkou. Ostatní auta jsou schopna se řídit jen podle pravidla zastav na červenou, všechno ostatní jim je putna. Když vidí, že stojíte uprostřed obou pruhů, tak se snaží vedle vás nasoukat, což vede ke srážce a vám to tím pádem strhne peníze za bezproblémový převoz nákladu. Ne snad ale že by tu byl nějaký model poškození. Grafika se o hodně zlepšila oproti minulým dílům, stále to však neznamená, že byste zažívali nějaké vizuální orgie. Na to, že z prostředí hra nepředvede prakticky nic, kromě stereotypních silnic a měst, jež od sebe kolikrát ani nejdou rozeznat, si však nárokuje poměrně velké HW požadavky.

Klik pro zvětšení (Euro Truck Simulator 2 - recenze)

Stejně na mě ale Euro Truck Simulator 2 působí docela milým dojmem. Sedm stovek – na tolik ho tvůrci ohodnotili, a byť by klidně ještě mohli nějakou stovku slevit, úplně přemrštěná cena to však také není. Jako oddechovka se hra přímo nabízí - zapnete rádio, usadíte se do kabiny a vydáte se na dlouhou cestu třeba z Prahy do Říma, a během toho nezažijete vůbec nic. Což ale není chyba hry. Taková už je holt práce kamioňáka.

DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Čeští SCS Software konečně vyrukovali se hrou, která vzbudí i něco jiného než jen všeobecný posměch. Doufejme, že tenhle trend jim vydrží.

CGwillWin