recenze
Counter-Strike: Global Offensive – recenze

Counter-Strike: Global Offensive – recenze
Counter-Strike: Global Offensive – recenze
01:50, 30.09.2012

Tak jsme se konečně dočkali, dámy a pánové, Counter-Strike: Global Offensive už je nějaký ten týden venku a my všichni napjatě čekáme, jak se mu povede. Zvlášť na poli profesionálního hraní, kam zatím chlapci z Valve pumpují nemalé částky a svým způsobem tak hráče nutí na svůj nový počin přestoupit. Účelem tohoto článku však není polemizovat nad kroky party Gabe Newella (Half-Life 3, děkujeme), ale zhodnotit si nové CSko, stále ještě jednu z nejpopulárnějších multiplayerových stříleček vůbec. Je tenhle matador stále silný v kramflecích?

Předem je potřeba říci, že pokud jste už četli mé dojmy z uzavřené betaverze, neřeknu vám příliš mnoho nového. Změn se totiž skutečně příliš neudálo (za vše hovoří pouhých 152 MB velký balíček, který jsem při přechodu na plnou verzi musel stahovat) a pokud už jsou, mají spíš kosmetický charakter. Asi se to dalo čekat, na druhou stranu některé věci dost dobře nechápu.

V prvé řadě je to počet map u Arms Race. Tenhle mód by měl být podle všeho určen nováčkům, aby si osahali ovládání a vyzkoušeli většinu z dostupných zbraní (pro pořádek dodávám, že jde čistě o to, kdo projde předepsaný seznam zbraní nejrychleji; další úroveň získáváte za zabití někoho z nepřátelského týmu). No jo, jenže pouhé dvě mapy se ohrají až neuvěřitelně rychle a po takových dvou, třech cirkulacích už jej budete hrát spíše z povinnosti. Sesterské Demolition je na tom přeci jenom lépe, čemuž pomáhá i rozkouskování hry na klasická kola a jedna z věcí, co definovalo celou značku Counter-Strike jako takovou – pokládání bomby.

Klik pro zvětšení (Counter-Strike: Global Offensive – recenze)Klik pro zvětšení (Counter-Strike: Global Offensive – recenze)

Když už jsem mluvil o nováčcích, nesmím opomenout ani tu (lehce paradoxně) nejzásadnější změnu oproti betaverzi – tutoriál. Je složen z takových těch klasických sekcí (teď ti vysvětlíme pohyb, teď střelbu, pak bombu) a celý jej zakončuje malá opičí dráha s časomírou. Nejlepší čas vývojářů byl stanoven na něco málo přes třicet pět vteřin a troufám si tvrdit, že k jeho překonání budete potřebovat maximálně pár pokusů. Jenom je škoda, že za to není žádný achievment, byl by to moc hezký bonus. Přeci jenom, když jej můžete dostat za rozstřelení čtrnácti oken na mapě Office, proč ne za tohle?

Zbylé dva módy pak už v sobě skrývají ten klasický Counter-Strike, známý z předchozích dílů. Rozdílů mezi Casual a Competitive příliš mnoho není, vlastně se liší jenom v možné kolizi postav, zranění spoluhráčů a zákazu některých zbraní. O grafických kvalitách osmi staronových map jsem se rozplýval už minule, jedinou vadou na kráse je snad jenom absence Assaultu, podle mého názoru dost populárního kousku. Tím samozřejmě nechci říct, že by oba Dusty, Aztec, Italy, Office, Nuke, Train nebo Inferno byly méně oblíbené, ale přeci jenom tam ten červíček pochybností je. Proklamované úpravy půdorysu se do změn v hratelnosti příliš neprojevily, vyjma prvního Dustu, z něhož se díky schodům mezi spodním a horním tunelem stala takřka jiná mapa.

Jistě si vzpomínáte, že má nejzásadnější výtka směrem k betaverzi se týkala zbraní. Přesněji řečeno mi vadilo jejich divné a často nepředvídatelné chování. Tento nedostatek byl naštěstí zdá se zcela vyřešen a hned při prvních výstřelech poznáte, že je to naprosto jiné kafe. Z nových kousků pak mám nejzásadnější potíž s Tec-9. Tedy ani ne tak se zbraní samotnou, jako spíš s faktem, že je tak levná, že si ji můžete koupit hned v prvním, čistě pistolovém kole, což vzhledem k tomu, že jde de facto o samopal, ostatní dost znevýhodňuje.

Klik pro zvětšení (Counter-Strike: Global Offensive – recenze)Klik pro zvětšení (Counter-Strike: Global Offensive – recenze)

Další zásadnější úpravou tak prošlo i ozvučení, přesněji řečeno nadabování teroristů a policajtů. Třináct let staré hlášky byly nahrazeny modernější a rozmanitější podobou, hra teď dokonce rozlišuje i různé národnosti (například ruští teroristé hovoří tím svým typickým přízvukem). Všechno je to moc hezké, ale pokud jste strávili spousty hodin ve verzi 1.5, 1.6 nebo Souce, budete ty staré tak nějak postrádat. Z nostalgie.

Dneska dobrý, zítra lepší...?

Counter-Strike: Global Offensive je ve svém jádru tím starým známým Counter-Strikem. Tímto směrem se tedy nedá hodnotit nijak jinak než pozitivně, vždyť jde o léty prověřenou klasiku. Jako nová hra, byť se neprodává za plnou cenu, je to však o trochu horší. Nemohu se přeci jenom zbavit pocitu, že jsme měli větší očekávání. Že jsme od Valve čekali něco víc než jenom hezčí grafiku a staronovou Gun Game. Na druhou stranu, už zítra (tedy v pondělí, 1. října) má vyjít patch přidávající dvě nové mapy (de_vertigo a ar_monastery), lepší systém vytváření zápasů nebo tlumič pro útočnou pušku M4A4. Pokud se budou autoři takhle snažit i nadále, naše hodnocení může jít ještě výš. V současném stavu to však stačí na „pouhých“ 77 procent.

Klik pro zvětšení (Counter-Strike: Global Offensive – recenze)Klik pro zvětšení (Counter-Strike: Global Offensive – recenze)

DOBRÉ
77%
CZECHGAMER
Counter-Strike v modernějším kabátku, co chcete říct víc.

CGwillWin