recenze
The Sims 3: Showtime

The Sims 3: Showtime - recenze
The Sims 3: Showtime - recenze
19:13, 25.03.2012

Jediný známý a jediný fungující simulátor života na trhu se do záležitostí herní branže příliš nemíchá - proč taky. Šlape si cestičku hned vedle, takovou, ze které má přímý výhled na dění ve virtuálním světě. A prochází mu to, protože hráči (a hlavně hráčky), stále neváhají odlehčovat svým peněženkám ve jménu datadisků, které, když chcete svoje Simy přiblížit o krok blíž realitě, prostě musíte mít. To nejde jinak. Showtime je celkově šestým přídavkem do série. Když se podíváte do minulosti, konkrétně na počet datadisků rozšiřujících druhý díl, zjistíte, že jich bylo osm.

To může značit dvě věci. Buď se tvůrci na jaře příštího roku vytasí s oznámením regulérního čtvrtého dílu, nebo si tuhle pro mnohé velkolepou novinku ještě chvíli nechají pro sebe, a místo toho nás dál budou zásobovat datadisky. Kdo má všechny, jednoznačně neopovrhne ani tímhle nejnovějším. Jiní by však mohli ostře zaargumentovat datadiskem Po setmění (Late Night), který rovněž cílí na símíkův noční život a toulky po barech.

Klik pro zvětšení (The Sims 3: Showtime - recenze)Klik pro zvětšení (The Sims 3: Showtime - recenze)

Ale Showtime je jiný. A jak za chvíli zjistíte, i on perfektně zapadá do velké skládanky se zeleným dvojhranolem uprostřed. Vaše virtuální postava se přesune do nového městečka, jehož centrum překypuje kavárnami a kluby, jejichž jeviště jen čekají, až na ně někdo talentovaný vystoupá a předvede nezapomenutelnou šou. Ten někdo může být buď akrobat, zpěvák nebo kouzelník. Je jen na vás, jakou profesi si zvolíte. Jako koníček (nechápu proč ne jako plnohodnotnou profesi), si pak můžete zvolit DJing. Potom už to je poměrně snadné.

Nabízíte se majitelům různých podniků a na ukazateli sledujete, jak vaše hvězda stoupá. Diář se vám plní termíny koncertů nebo vystoupení. Když zrovna nemáte do čeho píchnout, můžete si vydělat na novou kytaru hraním na ulici za spropitné. Tím se postupně stáváte slavnějším a slavnějším, až se jednoho dne stane, že se o vás různé podniky začnou přetahovat a skončí doba, kdy jste se vy museli nabízet jim. Karta se obrátí a náhle to bude naopak.

Klik pro zvětšení (The Sims 3: Showtime - recenze)Klik pro zvětšení (The Sims 3: Showtime - recenze)

Což taky vede k nadměrnému množství Simácké měny na vašem kontě. Můžete je investovat buď do rekvizit na jevišti anebo zkrášlení vlastního příbytku. Nábytek samozřejmě doznal změn, kdo chce mít obývák tematicky sladěn s diskotékovým parketem, rozhodně si přijde na své. Tvůrci rovněž přidali několik dalších okázalostí jako třeba luxusní výřivku nebo monstrózní SUV, rozhodně ne nepodobné těm, ve kterých se dnes vozí největší hiphopové celebrity. Z tohohle pohledu vlastně nové Showtime nepředstavuje pro Simácké univerzum žádný velký převrat. Těch pár kusů oblečení, které tu je nové, tvůrci odbyli snad schválně, protože to jsou většinou modely absolutně bídné. Menší rozruch snad může ve tvorbě Sima vyvolat jen fakt, že své postavě můžete vytvořit hned několik modelů a účesů, které pak lze libovolně měnit.

Co se však tvůrcům rozhodně povedlo, bylo přenesení socializace do virtuálního světa. A to v plné míře. Proto všichni, kdo si chtějí tenhle datadisk naplno užít, by si hru měli nechat zaregistrovat a pak si v několika krocích vytvořit na stránkách EA svůj vlastní profil. Kdykoliv během hraní do něj mohou „tweetnout“ nějaký vzkaz přátelům, a následně jej pak třeba sdílet na Facebooku nebo Twitteru. Tohle štěbetání ale není všechno. Kromě toho se na vaší zdi objeví i odznaky, jakési odměny za vaše aktuální úspěchy, a najdete tu i komplexní síť lidí, se kterými můžete sdílet svoje údaje o hře.

Klik pro zvětšení (The Sims 3: Showtime - recenze)Klik pro zvětšení (The Sims 3: Showtime - recenze)

Není to bezúčelné. Nová aplikace SimPort totiž umožňuje rozesílat svoje Simy na turné do jiných světů a sbírat tak cenné zkušenosti do rostoucí kariéry. Aby váš Sim trávil neustále čas na cestách po cizích sousedstvích, musíte mít ale velmi pestrou skladbu přátel na svém profilu. Faktem ale je, že takhle daleko ještě Maxis nezašel. A je jen dobře, že to zkouší, protože tohle mnozí jisto jistě přivítají s obrovskou slávou. Stejně tak jako o poznání lepší synchronizaci eshopu se hrou.

Když hru zaregistrujete, automaticky se na váš účet připíše tisícovka simeleonů. A za ně pak můžete v obchodě, nebo rovnou přímo ve hře zkupovat nábytek, šaty či účesy ve velkém. Dejte si pozor, aby vás tahle nákupní horečka příliš nestrhla. Byť většina nových předmětů nestojí víc než stovku, bezmyšlenkovitým koupením několika nových sušiček se však můžete rychle ocitnout na mizině. A to ještě nemluvím o nových sousedstvích. Abyste si je mohli dovolit, musíte svůj účet nabít, a to výměnou skutečných peněz za simáckou měnu.

Klik pro zvětšení (The Sims 3: Showtime - recenze)Klik pro zvětšení (The Sims 3: Showtime - recenze)

Showtime pro Simy začal. Kdybych si měl tipnout, jaký datadisk přijde na podzim, řeknu bez váhání, že to bude buď variace na The Sims 2: Seasons, nebo The Sims 2: University. Oba znamenali pro dvojku poměrně zásadní rozšíření, takže se fanoušci rozhodně mají nač těšit. Showtime taktéž patří k tomu nejlepšímu, čím lze Simáckou simulaci zkrášlit. Proto jestli zrovna dumáte kam investovat, a The Sims 3 se hřeje na vašem harddisku, proč ne právě do tohohle. Vaše dcery to ocení.

SKVĚLÉ
85%
CZECHGAMER
Showtime je trefa do černého i pro ty, kdo vnímají The Sims 3 čistě jako oddychovou záležitost. Plus: Kde jinde uslyšíte Jasona Derula zpívat v simáčtině.

CGwillWin