recenze
Need for Speed: The Run - X360 recenze

Need for Speed: The Run - X360 recenze
Need for Speed: The Run - X360 recenze
08:13, 21.11.2011

Need for Speed je jedna z dalších sérií, jejíž pravidelnost se EA snaží udržovat na jednom díle za rok. Chyba? Pošetilost? Bezesporu. Taktovky se protentokrát ujalo studio Black Box, které stojí třeba za konzolistickou modlou všech skejťáků – Skate 1, 2 a 3, ale taky za několika díly ze série NfS. Undergroundy či Most Wanted ještě Black Box zvládlo se vší ctí, po uvedení svých „majstrštyků“ Pro Street a Undercover ale byla jejich veškerá sláva ta tam. Vylepšit renomé si měli právě teď. Dostali příležitost ukázat, že kvalitní hry ještě vytvářet nezapomněli. A jak to dopadlo?

Rozhodně ne moc valně. Need for Speed: The Run není to pokračování, jaké by fanoušci očekávali po zdařilém restartu z rukou Criterionu. Hot Pursuit se uvedlo maximálně dobře, laťku nastavilo setsakra vysoko, a tak se musel Black Box nebývale snažit, aby jí když už ne zvedl ještě o píď výš, tak aspoň vyrovnal. A to je leckdy problém. Protože srovnání těchto dvou titulů se nevyhne nikdo. Nebudeme to zbytečně prodlužovat – The Run jednoznačně zaostává.

Klik pro zvětšení (Need for Speed: The Run - X360 recenze)Klik pro zvětšení (Need for Speed: The Run - X360 recenze)

A to i přes fakt, že nabízí jako jedno z mála (ne-li jako první vůbec?) dějovou zápletku. Kvalita jejího zpracování sice zaostává i za posledním – jinak mimochodem velmi povedeným – ztvárněním série Rychle a Zběsile, ale to zase tolik nevadí. Koneckonců – že nové NfS nebude mít epický příběh o tisícovkách dialogů, asi nikoho nepřekvapí. Když už se ale tvůrci vytasí s hlavním hrdinou Jackem, který se kvůli dluhům musí zúčastnit závodu napříč Amerikou a vyhrát, měli by nabídnout přinejmenším něco, co se neodehrává podle scénáře naškrábaného na pivní podtácek.

Tenhle Jack doslova prchá hrobníkovy z lopaty, a aby se vyhnul vymahačům, dostane tip – V San Franciscu startuje pět tisíc kilometrů dlouhý závod, který končí až na druhém konci Spojených států, v New Yorku. Zápletka se zdá být – na rozdíl od všech těch blacklistů a jiného protloukání se kariérním žebříčkem piráta silnic – docela zajímavá. Jenomže to byste se k rozuzlení museli dostat později než za pouho pouhé dvě hodiny čistého závodního času. Během té doby je to sice slušná jízda, ale jakmile máte pozdě odpoledne pět tisíc kilometrů za sebou, nezůstane ve vás vůbec nic.

Klik pro zvětšení (Need for Speed: The Run - X360 recenze)Klik pro zvětšení (Need for Speed: The Run - X360 recenze)

Skoro to vypadá jako by tvůrci vyplácali všechny nápady ještě předtím, než se jim tvorba hry pořádně rozjela. Na druhou stranu se ale vyhnuli problému se stereotypním závoděním. Protože dřív než vás opakující se závody začnou nudit, už se dávno díváte na závěrečné titulky. Neexistuje tu nic jako výběr ze závodů, prostě se posunujete směrem na východ a závodíte tam, kde se zrovna nachomýtlo víc závodníků, než je obvyklé.

Pojďme se hnout k největšímu lákadlu celé hry. Tím mělo být vyskakování z vozidla, čímž chtěli zjevně Black Box navodit alespoň jakous takous free-form atmosféru. Jenomže opět se tu očividně projevil nedostatek času, a tak byli nuceni (?) celý tenhle systém osekat na úplné minimum. Díky tomu sice na různých naskriptovaných místech vyskočíte z auta, jenomže jste jen v roli pozorovatele. Občas vás hra nechá křečovitě mačkat některá tlačítka, čímž například ovlivníte, jestli Jack přeskočí z baráku na barák nebo ne.

Klik pro zvětšení (Need for Speed: The Run - X360 recenze)Klik pro zvětšení (Need for Speed: The Run - X360 recenze)

Z dalších módů v NfS: The Run stojí za zmínku ještě doplňkový, který nabídne několik málo misí, abyste měli možnost odemknout zbytek přítomných vozidel. Hra vás v kampani ani nenechá se otrkat v nějakých šunkách, ale ihned vás posadí za volant těch největších rychlíků. Je to vzhledem k příběhu poměrně logické, trochu to ale boří léty prověřený formát. V průběhu závodění se stačí mihnout kolem benzínky a máte možnost vybrat si vozidlo jiné.

Co se týče jízdního modelu, tak ten je ve srovnání s loňskem zhruba o dvě třídy horší.

Pořádně si procvičte prst, kterým obvykle svíráte plynovou páčku či šipku, protože si během těch dvou hodin hraní příliš neodpočine. A je jedno, jestli zrovna sedíte za volantem trojkového Bavoráku, oldskůlového Mustangu nebo jiných čtyřkolových monster. Je jedno, jestli zrovna ve třístovce letíte skrz placatou prérii nebo šlapete do ostrých serpentin. Plyn prostě bude pořád na podlaze. A takhle by to už dnes asi být nemělo. Navíc, když přibrzdíte, kamera i auto se tak nějak divně natočí, jako by vám chtěli oba pomoci lépe a víc smykem najet do zatáčky, což se ovšem nevyplácí ve chvíli, kdy přibrzdíte nedejbože na rovince.

Klik pro zvětšení (Need for Speed: The Run - X360 recenze)Klik pro zvětšení (Need for Speed: The Run - X360 recenze)

Grafika také nic moc. Cut-scény připomínají grafikou GTA IV, a to už je – považte – nějaký pátek na trhu, navíc Rockstar z vizuální stránky nikdy moc netěžil. Scenérie přímo ve hře už jsou podstatně lepší, i když i tady – ač je to zvláštní – si nemyslím, že by na tom rok starý předchůdce Hot Pursuit byl nějak hůř, spíš naopak. Silná stránka všech EA her – soundtrack, v The Run absolutně selhává. Známé rockové hity zminula nahradily neznámé instrumentálky, a to nepochybně z jediného důvodu: Ušetřit, kde jen to jde.

I proto nemůže nikdy The Run stačit na své úspěšnější předchůdce. Je to hra s perfektním nápadem, který ale z nějakého důvodu nebyl dotažen a nemůže se tak o něm mluvit jako o plusu celé hry. Ten vidíte právě jen v zárodcích. V zárodku slušného příběhu, zajímavého námětu či charakteru, ale ne jako v celku. To už je lepší si pod stromeček pořídit rok staré Hot Pursuit, které se na rozdíl od The Run maximálně povedly, a dovolím si tvrdit, že i dnes by produkt Black Boxu hravě strčily do kapsy.

SLABÉ
45%
CZECHGAMER
The Run elegantně zapadne mezi další „béčkárny“ uvnitř série Need for Speed. Zcela nečekanou náhodou mají většinu z nich na svědomí právě EA Black Box. Radši dejte šanci rok starému Hot Pursuit než tomuhle.

CGwillWin