recenze
The Sims 3: Hrátky osudu

The Sims 3: Hrátky osudu - recenze
The Sims 3: Hrátky osudu - recenze
12:57, 12.06.2011

Ten koloběh nikdo nezastaví. Ať už chcete nebo ne, datadisky k simulátoru života The Sims budou vycházet pořád. Jediné, co je může zbrzdit, je vydání nového dílu. Ale to teď EA trápit nemusí, koneckonců trojka vyšla „teprve“ před dvěma lety, což znamená, že ještě nějakou chvíli si tvůrci s novým pokračováním lámat hlavy nebudou. To radši budou pravidelně vypouštět do světa datadisky a balíčky, které fanoušci série prostě musí mít.

Nelze říct, že všechny čtyři dosud vydané byly zbytečné. To vůbec ne. Některé z nich přišly se zajímavým nápadem, mnohdy i myšlenkou, takže se těch sedm stovek zase nezdálo být zcela hloupou investicí. Navíc, The Sims netěží a nikdy netěžilo z přízně kdovíjak hardcore hráčů. Ti se těmhle hrám, zahleděni do bitev ve World of Warcraft, z plna hrdla vysmívají. O to víc pak maxisácký výtvor cílí na něžné pohlaví. Ono co si budeme povídat – nic jiného mu ani nezbývá, ledaže by zničehonic záhadně zmužněl. A to se asi nestane, protože tohle věčné starání se o virtuální postavičku můžete buď milovat, anebo nenávidět. Nic mezi.

Klik pro zvětšení (The Sims 3: Hrátky osudu - recenze)Klik pro zvětšení (The Sims 3: Hrátky osudu - recenze)

Hrátky osudu jsou ale – řekněme si narovinu – nejroztodivnějším datadiskem ze všech, které kdy EA pro třetí The Sims vydala. Tenhle „datáč“ se snaží operovat hned na několika frontách a rozmělnit tak svůj přínos hře do různých částí. Jenomže v tom tkví možná jeho největší chyba.

Ať už se název zdá jakkoliv nejasný, věřte, že tentokrát se tvůrci zaměřili hlavně na děti. Jasně, důchodci si můžou vzít na odpolední krmení holubů do parku zbrusu novou vycházkovou hůl, dokonce si můžete v domácí laboratoři namíchat vlastní lektvar, ale to nic nemění na tom, že Hrátky osudu se týkají hlavně virtuálních ratolestí. Nové předměty tak představují hlavně hračky a vůbec všechno, s čím si mohou simovští prťousové zkrátit dlouhou chvíli.

Nebo spíš celá rodinka. Asi nejvíc zaujme tobogán. Až příliš snadno se s ním zabaví i dospělý Sim, což z něj dělá parádního pomocníka pro ty z vás, kteří svou postavičku rádi uvádíte do stresu, ať už pracovního či jiného.

Klik pro zvětšení (The Sims 3: Hrátky osudu - recenze)Klik pro zvětšení (The Sims 3: Hrátky osudu - recenze)

Objevuje se zde i možnost uchovávání vzpomínek (rozuměj screenshotů) k příležitosti různých významných chvil. Třeba když vašeho simíka povýší nebo když ho znenáhla postihne krize středního věku. To si pak nárokuje různé požadavky, jako třeba koupi luxusního sporťáku, které byste raději měli splnit. Pravdou je, že s tímhle se tvůrci trefili do černého a realitu kopírují prakticky dokonale.

Hra taky ponechává to, co se zřejmě osvědčilo v předchozím datadisku Po setmění – partičky Simů. Takže když chcete někam vyrazit, není problém hned v několika najednou. Navíc, celou „grupu“ vedete a máte jí pod dozorem. Což se hodí především tehdy, když se někdo někde zapomene. Přiznejme si totiž, že byť se tenhle neduh tvůrcům povedlo téměř vymítit, stále hru nepříjemně obtěžuje. Simové totiž stále ještě stoprocentně netuší, kam si mají stoupnout.

Klik pro zvětšení (The Sims 3: Hrátky osudu - recenze)Klik pro zvětšení (The Sims 3: Hrátky osudu - recenze)

Jestli patříte mezi hráče, či spíše hráčky, které baví se se svou rodinkou náležitě piplat v editoru a pak se hezky o každého člena nově vzniklé rodinky náležitě starat, pak jsou pro vás Hrátky osudu něčím jako darem z nebes. Jestli ale radši šéfujete jednomu simíkovi, se kterým prostě jen tak pro oddech strávíte sem tam nějaký čas, potom se budete velmi divit, kam se poděly všechny novinky, jež jste od datadisku očekávali. Prostě budete žít normální simácký život, a o vymoženost z přídavku zavadíte jen velmi sporadicky. Třeba při koupi auta, sem tam i nábytku nebo právě při tvorbě vzpomínek, k nimž patří třeba i možnost natáčení videa kamerou – další nový předmět do sbírky.

O to víc ale zaplesají všichni ostatní, kdo si v Simsech pilně „pěstují“ vlastní rodinku. Chůva na hlídání přijde vhod vždycky (navíc, jednou z nich se můžete stát) a když se s dítkem školou povinným nechcete moc pachtit, stačí ho poslat na internátní školu. Jinými slovy, odjede jako mrně a vrátí se jako téměř dospělý. S novými zkušenostmi a tak dále.

Jestli tohle všechno má stát sedm set, chce se mi smát. Hrátky osudu jsou totiž těžce odfláknuté, a ještě je to z nich cítit. Byť se to třeba někomu nemusí zdát. Tvůrci měli evidentně plné ruce práce s odbočkovým Medieval. I díky tomu asi tenhle datadisk zůstal tak trochu na okraji dění, nikdo se o něj příliš nezajímal. Je jasné, že EA tlačí do jeho prodeje vidina zisku. Těžko ale říct, zda s tím, co Hrátky osudu nabízejí, vůbec nějaký bude.

PRŮMĚR
50%
CZECHGAMER
Holt čas je mrcha a v EA byl asi notně spolykán vývojem The Sims Medieval. Hrátky osudu tak jsou povinností čistě jen pro ty, kteří nechtějí přijít o žádný nový přírůstek do početné Sims famílie. Jinak si ale bohatě vystačíte bez něj.

CGwillWin