recenze
Just Cause 2 - X360 recenze

Just Cause 2 - X360 recenze
Just Cause 2 - X360 recenze
18:11, 25.04.2010

Už sme tu mali množstvo hier s otvoreným svetom. Ale ani jedna nedokázala ponúknuť to, čo práve prvý diel od Švédskeho Avalanche Studios. Dali žánru sand box (pieskovisko) nový a dovtedy nevídaný rozmer. Mohli ste skákať padákom, prichytiť sa ku vozidlám, skákať z vrtuľníka na lietadlo a naopak a to všetko v krásnej pastelovanej grafike na nádhernom ostrove v Latinskej Amerike. A po pár rokoch môžeme privítať nástupcu. Just Cause 2 je tu a s obrovským úspechom. Alebo nie?

Určite poznáte ten pocit, keď niekde prídete a vidíte niečo úžasného. Napríklad prvá návšteva Rapture, podzemného sveta v Bioshocku. A som presvedčený, že ste zažili pocit, keď ste na tom istom mieste druhý krát. Už to nie je také skvelé. No a práve taký pocit som mal pri prvých minútach hry Just Cause 2. Ostrov síce zmenil veľkosť, miesto a ľudí, no nezmenilo sa, koniec koncom našťastie, to hlavné a to voľnosť a hrateľnosť. Hra prešla miernou evolúciou. A sme za to radi.

Ocitnete sa v koži Rica Rodrigueza, agenta CIA, ktorý pomocou Agentúry chodí zvrhávať nezbedné režimy a to špeciálne na zaostalých ostrovoch. V prvom diely dokázal, že sa mu to úspešne darí a môže si do toho aj relaxačne plachtiť po krajine. A v druhom diely by sa mu to malo podariť tiež.

Klik pro zvětšení (Just Cause 2 - X360 recenze)Klik pro zvětšení (Just Cause 2 - X360 recenze)

Vítajte na ostrove Panau, kde vládne zlý a zlomyseľný diktátor. Krajina má rozlohu vyše 400 km2, pričom nie ste obmedzovaný ani vertikálne. Navštívite tu scenérie od zasnežených lokalít, cez púšte, zelené krajinky, mestá, veľkomestá, rieky, hory, a to zdôrazňujem, vysoké hory a ďalšie. Ponad tieto oblasti sa môžete preletieť v nadzvukových stíhačkách alebo dopravných lietadlách, ba dokonca aj v rôznych vrtuľníkoch. Takisto sa môžete previesť krajinou na motorkách a autách a člnoch. Rôznorodosť, to je to slovo, ktoré charakterizuje Just Cause 2 (ďalej už len JC2).

Ako som už naznačil, budete mať za úlohu zavraždiť diktátora, ale to nebude také ľahké. A hlavne to nebude hneď. Najprv budete musieť spraviť niekoľko hlavných misií, ktoré sa Vám však neotvárajú postupne. Musíte medzitým spôsobovať chaos, ktorý neskôr bližšie popíšem, alebo plniť vedľajšie úlohy či zbierať bonusové balíčky a závodiť so všemožnými vozidlami. Môžete pretekať o čas pomocou rôznych áut, člnov, lietadiel alebo aj skákať z vysokých budov pomocou padáku. Na realitu sa Rico nehrá.

Klik pro zvětšení (Just Cause 2 - X360 recenze)Klik pro zvětšení (Just Cause 2 - X360 recenze)

Za spravené úlohy alebo zozbierané škatule získavate okrem hodnoty chaosu taktiež finančnú odmenu, za ktorú si môžete kedykoľvek kúpiť rôzne veci od Agentúry, ktoré sa postupne v hre otvárajú za dostatočne zozbierane bonusy alebo už spomínaný chaos. Takže máte možnosť si kúpiť také veci ako je zbraňový arzenál, rôzne vozidlá, dokonca aj štvorkolku, alebo si môžete zavolať nech vás vysadia na ktorékoľvek už vami navštívené miesto. A to zdarma. Čo však vie byť nepríjemné, že objednávať zásielky sa dá vždy iba po jednom, vie to dosť zdržovať a ešte to stojí obrovské peniaze. Dalo sa to vyriešiť aj lepšie, no na každej vynikajúcej veci sa nájde pár neduhov.

„Chaozz je v pohode pro lidi co chápou“ rapovali chlapci z rovnako zvanej hip-hopovej skupiny. A čo chaos v JC 2? Získavate ho, úprimne, za všetko, čo sa trochu vymyká normálu. Zrazíte chodca? 60 bodov hodnoty chaosu je na vašom konte, zničíte kompletne vojenskú pevnosť, ďalšie čísla. A práve zo získavania tejto veličiny sa stáva najväčší stereotyp hry. Lokalít, ktoré môžete zničiť je obrovské množstvo a nezastaví sa ani na čísle 50. Sú to rôzne letiská, dediny, základne. A vo všetkých tých lokalitách, aby ste ich mali spravené na 100 %, musíte hľadať aj tie škatule, ktoré vám aj vylepšujú napríklad život, alebo pridajú nejaké tie peniaze, ktorých nie je nikdy dosť. Aby ste sa dostali na ďalšie misie, musíte tieto lokality jednoducho zničiť. A to trvá často krát dlhšie ako zaujímavé úlohy.

Klik pro zvětšení (Just Cause 2 - X360 recenze)Klik pro zvětšení (Just Cause 2 - X360 recenze)

Hra priamo ponúka možnosti svojej sand boxovej hrateľnosti. Fantázii pri plnení úloh sa veľmi hranice nekladú. Napríklad máte odstrániť bomby na troch autách v konvoji, ktoré majú byť odpálené na moste o pár kilometrov ďalej. Máte viac možností ako sa vôbec ku nim dostať. Použiť motorku a tesne v blízkosti nich vyskočiť, aktivovať si padák a skákať po z auta na auto a do toho strieľať ochranku. Alebo sa tam dostať autom, či iným vozidlom a plniť úlohu z rôznych strán. Okrem veľmi lineárneho úvodu JC 2 sú všetky misie o vašej fantázií a možnostiach. A neplatí to len pre úlohy.

A niekedy je dobrý relax iba prísť na letisko, ukradnúť si lietadlo a preletieť sa svetom. Je to nádhera. Máte ozaj nekonečný dohľad a to je v hrách ozaj nevídané. Je na počudovanie čo X box 360 dokáže po toľkých rokoch. Ostrov je obrovský, dohľadnosť taktiež a čo je krásne tiež, je grafická stránka hry. Každý detail je vypilovaný. Na tejto hernej krabičke sú síce textúry v omnoho menšom rozlíšení než tie na PC, ale to až tak nevadí. Taktiež by sa hre zišiel Anti-Aliasing, ale nemôžeme mať všetko. Celkovo je krása sa preletieť, či len previesť po krajine. A to ako po zobrazovacej stránke, tak aj po stránke zvukovej. Hudba trošku pokrivkáva a chýba mi to, čo aj v jednotke. Autorádio ako v sérii GTA. A je na mieste vyskočiť zo stíhačky a v letieť do jednej z vojenských pevností a ukázať si stránku fyzikálnu.

Klik pro zvětšení (Just Cause 2 - X360 recenze)Klik pro zvětšení (Just Cause 2 - X360 recenze)

NPC a aj vy ste taký handrový panák, pády vyzerajú čudne a tak nejako vám to na živote veľmi neuberá. Ale nádherne, ako ničenie objektov nádherné byť môže, je to demolovanie. Veci, vozidla, budovy sa ničia ako majú, resp. tie budovy, ktoré majú byť zničené. Niečo jednoducho nejde. Napríklad rozstrieľanie vodnej nádrže, tak to je pastva pre oči. Len neoslepnite, tej krásy je tu veľa.

A tú krásu bohužiaľ ničí stereotyp, ktorý nastáva aj pri misiách, nech už sú ozaj rôznorodé. Totiž, checkpointy tu nie sú vôbec často. A niektoré úlohy nesplníte na prvý raz, nuž a niekedy ani na ten šiesty a to už je otrava stále opakovať od začiatku. Dokonca niekedy musíte aj dlhé minúty len cestovať na dané miesto a to už naozaj vie pokaziť zábavu.

Rico, nasadni radšej do toho vrtuľníku a namier všetky rakety na tú sochu diktátora, nech vedia, prečo si tu. JC 2 je hra, ktorá poteší fanúšikov série GTA, hlavne tých, ktorých nemilo prekvapila vážnosť štvrtého dielu. Švédi dokázali spraviť pokračovanie a dokonca úspešne zábavné a nebyť malých chýb, je to úžasná hra, ale už aj tak sa môže zaradiť medzi velikánov. Však už sa autori nechali počuť, že chystajú pokračovanie. Držíme im palce!

SKVĚLÉ
85%
CZECHGAMER
Pre obľúbencov sand box hier povinnosť, pre ostatných doporučujem aspoň vyskúšať. Veď v ktorej hre ste mali takúto obrovskú voľnosť?

CGwillWin