recenze
Sam & Max Episode 5: Reality 2.0

Sam & Max Episode 5: Reality 2.0
Sam & Max Episode 5: Reality 2.0
00:00, 31.05.2007

Vítejte do Reality 2.0. Doufáme, že se vám zde bude líbit a už nikdy nebudete chtít odejít (o to se také postaráme). Nezapomeňte si uložit své peníze do naší zaručeně bezpečné banky Bancolavadero.com a dále si už jen užívejte radostí virtuálního života!

Max prezidentem, co teď?

Klik pro zvětšení (Sam & Max Episode 5: Reality 2.0)Klidně takhle by mohl vypadat plakát na zdech okolo kanceláře dvou světoznámých detektivů – Sama a Maxe. V páté epizodě se totiž nepodíváte nikam jinam, než do virtuální reality. Poté, co jste nastolili pořádek v politické sféře a Max si svoje prezidentské křeslo a kobereček přestěhoval z Bílého domu do Samovy kanceláře, se objevila nová hrozba. Nám hráčům popravdě mnohem bližší, neboť jde o hrozbu MMO hry s názvem Reality 2.0, která zdá se stojí za postupným kolabováním internetové sítě. Další problém je v tom, že jakmile někdo do hry vstoupí pomocí speciálních brýlí, není možné se dostat zpět, protože si dotyčný myslí, že mu svět venku už nemůže nic nabídnout. Oběťmi se stali bohužel i vaši známí Sybila a Bosco, který si naneštěstí založil svůj účet u Bancolavadero.com (Vězte, že ať je majitelem této domény kdokoliv, tak opravdu existuje. Nicméně na ní uvidíte jen obrázek 4 bankovek na prádelní šňůře a nahoře popisek „Banco Lavadero – Completely Legal Banking Since 1956!“ – že by vtip od Telltale Games? ). Vaším úkolem je tedy pochopitelně přijít problému na kloub, zachránit své přátele a se zlotřilým internetem skoncovat.

Klik pro zvětšení (Sam & Max Episode 5: Reality 2.0)Klik pro zvětšení (Sam & Max Episode 5: Reality 2.0)

Půl-elf? Jak jako?

Posledně jsem si stěžoval na nudný politický příběh, ale tentokrát se mi chlapci z Telltale Games trefili do noty. Prostředí online her a počítačů přeci jen hráče dokáže přitáhnout více, než robotický či kamenný prezident s nesmyslnými projevy. Hra si ale bere na paškál hry i obecně. Bosco je ve hře půl-elf (což se projevuje tak, že jeho levá půlka těla je elf a pravá člověk), vedle jeho dřevěné budky hoří louč jako ze starého prince z Persie, dále si zaskáčete pro mince ve stylu Super Maria, získáte +2 meč a nakonec si zahrajete i… no, to vám nebudu prozrazovat, protože bych vás připravil o největší překvapení co mi zatím počítačová hra obecně kdy připravila. To vše za pípavého zvukového doprovodu ve stylu starých osmibitových her, což asi nesedne každému, nicméně mě více, než zcela nelogická hudba mašírování vojáků na plácku před bílým domem, kde nebyla ani noha.

Klik pro zvětšení (Sam & Max Episode 5: Reality 2.0)Klik pro zvětšení (Sam & Max Episode 5: Reality 2.0)

Vítejte v nové realitě

Pokud se při instalaci hry těšíte na nová prostředí nabitá vtipnými předměty, vězte, že tentokrát nás tvůrci trochu ošulili. Novou lokacemi je totiž stará známá silnice se Samovou kanceláří, Sybiliným doupětem a Boscovým obchodem v novém designu futuristické počítačové hry. I když se může zdát, že je to přeci strašný podvod, který si zaslouží být potrestán několika procenty dolů, není tomu rozhodně tak.Klik pro zvětšení (Sam & Max Episode 5: Reality 2.0) Na nový styl grafiky se totiž i přes okoukanost starých lokací kouká neskutečně lépe, než na sebenovější lokaci v klasické grafice, který je sice stále velice příjemná, ovšem po čtyřech epizodách hry už krapet okoukaná. Proto je virtuální realita příjemným osvěžením.

Epizoda jako každá jiná

Co říci na závěr? Hra pokračuje v duchu předchozích epizod, o tom není pochyb a nevede si vůbec špatně. Hrací doba je sice stále velice krátká (2-3 hodinky), ale po předchozím dílu, který mého ducha příliš nepotěšil, mě Realita 2.0 znovu nakopla. Při jedné minihře jsem na Boscův převedl jednu miliardu dolarů, jenže chudák Bosco neví, že jsem se tam později do banky ještě vrátil a tajným tunelem převedl peníze na svůj účet. Proč? No přeci aby mi neuniklo velké finále, které se odehraje na Měsíci. No nic, moje raketa je již připravená, takže zatím!

DOBRÉ
78%
CZECHGAMER
Výborné pokračování, které vás pořádně navnadí na závěrečný díl série.

CGwillWin