recenze
Top Spin 2

Top Spin 2
Top Spin 2
00:00, 13.03.2007
Prolog

Teoreticky byste již nic dalšího nepotřebovali vědět, ovšem recenze je tu nečekaně i z toho prozaického důvodu, abyste se o dané hře (tentokrát nám byl na pitevní stůl doručen druhý díl tenisové simulace od společností Aspyr a 2K Games) dozvěděli kromě obecného shrnutí a nekompromisního, objektivně získaného verdiktu i nějaké ty detailní informace. Takže nebudeme zdržovat dalším nesportovním úvodním proslovem a vrhneme se zpříma na jednu z mála kvalitních tenisových her, kterou si máte možnost na svém PC v klidu domova zahrát. Všeho ale s mírou, tenisový loket není zrovna ta z nejvíc příjemných věcí, které vás mohou v hráčském životě potkat. Top Spin 2 dokáže rychle pohltit a nepustit; od prvního dílu ušel titul notný kus cesty a bylo by záhodno dodat, že zcela jistě tím správným směrem – podíváme se, proč je tomu tak a ne jinak, jak tomu v mnoha případech je.

Oficiality

Začneme trochu lehce a zvolna a mrkneme se na oficiální licencovaná jména (tenistů, tenistek, hřišť, …) a značky, které nám autoři nabízí k užívání (si). Pro každé pohlaví je připraven zástup (přesně 10) pravých hráčů/hráček s originálními skutečnými jmény – za všechny jmenujme v současnosti a možná i v budoucnosti stále neporazitelného „švajcarského“ šviháka Rogera Federera, muže s podáním rychlejším než smrt Andyho Roddicka; pro nás správné pořádné chlapy je k dispozici ruská kráska Maria Sharapovová nebo americká bývalá světová jednička žebříčku WTA Lindsay Davenportová. Pro fandy tenisu slušná sbírka zvučným jmen, ale nezastírejme, že některé další žádané hvězdy v nabídce chybí. Minimálně stejně široká je i nabídka značkových tenisových raket, bot (tzv. „tenisek“), triček s límečky, bez límečků, kraťasů, slunečních brýlí a … tak dále. Licenci podléhají i všechny hlavní grand-slamové turnaje a kurty – k přiblížení stačí uvést dvorce Roland Garros a tamní tradiční klání French Open nebo legendární královský anglický poklad na trávě, Wimbledon. Menší turnaje už všechny nejsou protiklady svých skutečných eventů, ale já byl spokojen, pro autentický pocit při hraní kariéry celkový výběr sportovišť bohatě vystačí.

Klik pro zvětšení (Top Spin 2)Klik pro zvětšení (Top Spin 2)

Karierní přístup

Nebudeme si tu nic slepě nalhávat, hlavní příběh aneb cesta za světovým vrcholem, to je zde ta primární záležitost, o kterou nám půjde především a proč u hry vydržíme pekelně dlouhou dobu. Hra může být sebevíce zábavná, ale mě by prosté hraní exhibičních zápasů stále dokola bez pořádné motivační energie na nějaký rozsáhlý časový údaj k monitoru nepřipoutalo. Kariéra tu samozřejmě je a bez skrupulí kvalitní, hutná, nikterak přehnaně frustrující, ale zase rozhodně ne jednoduchá, fádní a sterilní. Přesně takto se mi trefila výborným a navýsost přesným zásahem do noty mého očekávání. Začínáte jako bezejmenný tenisový looser a z posledního místa žebříčku ATP či WTA se začnete pomalými krůčky prokousávat k celkovému pokoření všech ostatních snažících se borců. Při propracované tvorbě vaší postavy máte doopravdy hafo možností, jak svého pinkala poměrně detailně uklohnit k obrazu svému.Klik pro zvětšení (Top Spin 2) Zrzavý tlouštík s nafouklým pivním panděrem a copánkem na hlavě nebo dvoumetrový snědý kulturista vyholený až na lebku – jak je libo, žádné meze a překážky se nekladou a vše probíhá jednoduše pomocí klasických táhel, které stoprocentně znáte již od doby The Sims. Žádná z vizuálních změn nemá vliv na vlastnosti vašeho sportovního alter-ega, které dostanete na začátku k dispozici. Proto abyste mohli vůbec alespoň těm horším hráčům trochu konkurovat, musíte absolvovat tréninkové úkoly, které vám přiděluje váš osobní coach (časem ho lze změnit, pokud vás již naučil maximum v té dané oblasti). Za splněné úkoly dostáváte body (hvězdičky – nejprve bronzové, poté stříbrné a nakonec nečekaně i nejvyšší možné zlaté, které značí vrcholně vylepšené ability), které přidělujete k přednostem vašeho charakteru. Je jich dostačující množství, jmenujme servis, rychlost, sílu úderu, backhand, forehand nebo například práci na síti – moji oblíbenou činnost, která chce ovšem bystrost, přesnost a pohotovost dohromady nebo vám hrozí přelobování a nutný úprk zpět na základní čáru. Nic vám nebrání vypěstovat si tenistu skvěle returnujícího, trpělivého vraceče nepřítelových úderů čekajíce na jeho fatální chybu nebo riskujícího útočníka za každou cenu. Vše záleží na vás, možnosti k tomu máte rozsáhlé a to jsem vám ještě neřekl nic o tom, co se svým tenistou můžete provádět aktivně. Ale o tom až za chvilku. V průběhu hlavního questu se vám kromě obligátních turnajů odhalují i speciální akce, které byste jako samozřejmé nečekali. Turnaje Masters nebo soutěž národností Davis Cup můžete zařadit mezi ty méně překvapivé, ale zápas pro milionáře (za milionový honorář), náhodné utkání se s opačným pohlavím nebo dobročinnou sérii zápasů pro charitativní organizaci už zavání dobrými a hlavně originálními nápady výrobců.

Kromě tažení na tenisový Olymp (mimochodem, až to dokážete, určitě si od srdce užijete nespoutanou radost okamžiku) máte samozřejmě možností v hlavním menu více, jednotlivý zápas dvouhry i čtyřhry (hráčky a hráče můžete (roz)mixovat dle vašeho gusta), turnaj nebo trénink. Nastavit si podle libosti můžete délku setu (přesné číslo gamů, které bude stačit k vítězství), jejich počet, takže by si každý měl přijít na své, ať již hraje o víkendovém odpoledni nebo při krátké pauze na oběd zavřený v kanceláři v zaměstnání.

Klik pro zvětšení (Top Spin 2)Klik pro zvětšení (Top Spin 2)

Herní možnosti a ovládání
Top Spin 2 je, jak už bylo zmíněno v nadpisu celé recenze, objektivně vzato nejkvalitnější tenisová hra na naše osobní počítače. O tom není sporu. Ale nečekejte nic přespříliš arkádovitého. Ba naopak! Abyste zvládli porovnání s hráči první světové desítky, budete se muset naučit používat v praxi velké množství rozličných úderů - klasické backhand a forehand, lob, top spin (ještě aby tento úder ve stejnojmenné gamesce chyběl), smeč, úder na jistotu a mnoho dalších. Dále můžete (a vy budete MUSET, jinak neobstojíte a světový tenisový trůn vám zůstane ukryt v mlze přání a snů) aktivovat kombinace výše zmíněných úderů proto, abyste mohli zariskovat, dali krásně zaříznutý a točený míč nebo zahráli ukrutně krátký kraťas, který nedoběhne ani pořádně rozdováděný Lleyton Hewitt. Tím se ale dostáváme k prvnímu poněkud vážnému tématu článku a tím je, jak tolik všemožných spektakulárních druhů trefení se do míčku zvládnout? Odpověď zní: důvěra. Samozřejmě si musíte věřit, ale zde mám na mysli důvěru ve váš gamepad. Na klávesnici rovnou zapomeňte! Kromě toho, že by vaše matka musela být od přírody pěkně rostlá krakatice (což může být i schovaná v lidském těle projevujíce se příkazy „vynes smetí“ nebo „dojdi pro prádlo“), tak jen samotné navolení příslušných úkonů na vaše oblíbené klávesy je spíše procházka žhavým uhlím než cokoliv méně bolestného. V případě, že jste ale s gamepadem dobří přátelé, užijete si pohodové ovládání se vším všudy a můžete se vrhnout do boje o miliony dolarů a neuhasínající slávu ve virtuálním tenisovém světě.

Podání, tedy servis, v „bílém sportu“ velmi důležitá záležitost, závisí pouze na vaší přesnosti. Stisknutím prvního tlačítka odstartujete stoupající světelný pruh a zmáčknutím druhého buttonku určujete, kdy se sloupec zastaví a tím i sílu úderu – samozřejmě čím výše, tím silnější podání váš svěřenec na kurtu uskuteční. Levou analogovou páčkou usměrňujete tenistův pohyb po dvorci a taktéž místo, kam by měl míček po vaší akci dopadnout. Když používáte těžší údery s rotací, musíte být opravdu pečliví a přesní, abyste dokázali zahrát například okamžitě po podání rovnou vítězný return. Riskantní technické finesy fungují na stejném principu jako servis, ovšem ještě ve větší rychlosti. Ale nebojte, vše se dá s dostatečnou praxí a trpělivostí naučit a ovládnout. I Roger Federer bude časem zmateně pobíhat po kurtu za vámi vyslanými míčky s beznadějným výrazem ve tváři a po nepovedené výměně zahodí svoji raketu o zem nebo pronese nějaké peprné slovní spojení směrem k rozhodčímu. Což se ale může stát jednoduše i vám – krátké emotivní prostřihy mezi gamy tu nejsou výjimkou. Pokud se vám ale omrzí, není nic jednoduššího, než je kratinkým podržením tlačítka přeskočit.

Klik pro zvětšení (Top Spin 2)Klik pro zvětšení (Top Spin 2)

Technický pohled na věc

Juknete-li se do hodnotící tabulky na konci recenze, nenajdete žádné krvesajné nároky na vašeho těžce vydřeného počítačového přítele, nýbrž průměrnou sestavu, na které optimalizovaný kód hry ve velké pohodě poběží a přitom nebude vypadat, že by si utrhl z ostudy kabát. Animace hráček a hráčů jsou výborné, vše je doplněno hodně atmosférickým ozvučením, které vás vtáhne přímo do dění na kurtu. Autoři šli až do takových detailů, že některé hráčky při odehrávání těžkých míčů sténají jako ve skutečnosti – tolikrát jsem přemýšlel nad tím, jestli ony neprožívají při každém úderu raketou ještě něco navíc, čeho si normální smrtelník nedokáže všimnout...

Lidé tleskají, jásají, na významných turnajích rozhodčí hlásí, tak jak si situace vyžaduje (v Paříži na French Open zní vše domácí řečí pojídačů žabích stehýnek), aktivní mladíci pobíhají pro špatně umístěné míče, téměř vše je v pořádku. Na pár chyb jsem ale narazil – několikrát se mi stalo, že ačkoliv jsem směřoval páčkou na jednu stranu, můj tenista (zřejmě by měl v tu chvíli špatné dopingové výsledky) si to zamířil přímo opačně. Také mi hra několikrát spadla, ale nebylo to nic příliš závažného, co by nešlo při lehké toleranci překonat.

Game, set and match

Top Spin 2 je tu, a v plné formě. Kvalitní tenisová simulace na PC chyběla již delší dobu, takže pokud je vašim sportovním srdcím tento druh činnosti blízký, máte pádný důvod si recenzovaný titul s klidným svědomím pořídit. Na konci března se má sice objevit nový díl Virtua Tennis, ovšem, jak všichni víme nebo tušíme, popřípadě se teď hned dozvíme, tato série od Segy míří k jiným cílům a to důrazně arkádovým. Chcete-li obrovskou škálu druhů, jakým způsobem trefit ten zatracený míč přes síť, na jakou stranu dvorce ho zatočit, jak naservírovat soupeři nechytatelné eso přímo pod nos (nebo knír, i takového hráče jsem v kariéře potkal), ale přitom si to svojí pílí, trpělivostí a přesností zasloužit, sáhněte po hře od Aspyru. Určitě nezahrajete do outu.

SKVĚLÉ
82%
CZECHGAMER
Pokud se vám doma válí třeba Rumble Pad II a máte jen trochu rádi tenis, není třeba nad něčím dumat, Top Spin 2 vás bude bavit a Maria Sharapovová vám ukáže zadeček. Bohužel jen v šatech, ale i tak se bude moc pěkně kroutit...

CGwillWin