recenze
Tomb Raider: Legend

Tomb Raider: Legend
Tomb Raider: Legend
00:00, 30.04.2006

Milovaná i nenáviděná slečna Croftová je zpátky. Zrovna ona vstoupila do Guinessovy knihy rekordů, jako nejúspěšnější lidská hrdinka ve světě videoher. Dá se říci, že Lara je doslova legendou. V průběhu deseti let se po celém světě prodalo nemalé množství kusů a to přes 28 miliónů kopií ve všech platformách! Lara Croft v podobě krásné herečky Angeliny Jolie zazářila i na stříbrných plátnech ve dvou filmových zpracováních. Takto se Lara zaryla do paměti široké veřejnosti.

Série Tomb Raider jistě a bez debat patří k nejúspěšnějším hrám ve svém žánru. V legendární sérii je již neuvěřitelných sedm epizod. Vznikaly názory, které jednoznačně poukazovaly na to, aby Eidos po čtvrté epizodě sérii uzavřel a nechal tak Laru ve vyhasínající slávě. Eidos si nedal říct a došlo k velkému omylu, či snad k propadáku se jménem Angel of Darkness. Eidos opět nic nevzdal a vydal veřejnosti Tomb Raider Legend a to je už jiná báseň. Také nesmím zapomenout, že tuto hru má na svědomí Crystal Dynamics a ne obvyklí autoři ostatních dílů - Core Design.

Klik pro zvětšení (Tomb Raider: Legend)Klik pro zvětšení (Tomb Raider: Legend)

Historie legendy

Tomb Raider (1996) – první díl a zakladatel známé série. Podle roku vydání vás jistě napadne, že nemohla upoutat svým poprsím, protože v té době vypadalo asi jako dva velké jehlany. Tento díl byl oblíbený díky své hratelnosti. Spojení dvou žánrů dohromady, provádění krkolomných pohybů apod. hráče doslova unášelo. Začala legenda 3D akční adventura.

Tomb Raider 2: The Dagger Of Xian (1997) - přibyla možnost řídit vozidla, byly přidány zbraně a nové pohyby.

Tomb Raider 3: The Adventures of Lara Croft (1998) - pořád dobrá hratelnost, ale už nepřinášel tento díl nic nového. Hráči začali být nespokojení.

Tomb Raider: The Lost Artifact (2000) - tento díl navazoval na předchozí a vývojáři uspokojili požadavky hráčů, ale ne úplně.

Tomb Raider 5: Chronicles (2000) - vrácení chyb ze 3. dílu. Pomalu, ale jistě se z Tomb Raideru stával propadák. Úplně k zahození tento díl nebyl, protože se hráč dozvěděl, že Lara Croft je po smrti. Titul přinesl zajímavé prostředí a tímto dílem se měla ukončit série, ale Eidos opět vydává další díl.

Tomb Raider 6: The Angel of Darkness (2003) - tři roky přestávky a objevil se další díl, který se stal absolutním propadákem. Lara Croft měla být sice mrtvá, ale budiž, žije. Nicméně tři roky práce udělaly své. Velký pokrok byl zaznamenán především po grafické stránce. Opět přibyly nové pohyby, ale problémy s kamerou zůstaly.

Tomb Raider 7: Legends (2006) - poslední díl série o němž bude v tomto článku řeč. Kdo ví jaký díl vyjde v roku 2009…

Začínáme a vzpomínáme

Hnedka po spuštění Tomb Raider: Legend (dále TRL) shlédnete video ve stylu Jamese Bonda. Uvidíte poskakující Laru v akčních pasážích a to vás hned naladí na tu správnou vlnu. Po shlédnutí videa se objevíme v hlavním menu, které se vždy charakteristicky mění se současnou misí. Když máme rozehranou hru, tak klasicky zvolíme návrat do hry, kde máme statistiky kolik % je dokončeno. Dohromady bude k dispozici sedm nabitých misí, i když celá hra se dá dohrát za cca 9 hodin. Tím doporučuji hrát na nejtěžší obtížnost. Příběh začíná samozřejmě videem, kde uvidíte jak mladá Lara cestuje s matkou v soukromém letadle nad Himalájemi. Začne hořet jeden motor a letadlo se zřítí. Havárii přežijí obě dvě. Toto video navazuje na další, kde Lara s maminkou zkoumá starobylé ruiny. Laru zaujme jedna místnost, kde vidí podivný meč, který nechtěně zasunula hlouběji. Otevřela tím jakýsi magický portál, který toužil po Laře neustálým opakováním jejího jména. Matka instinktivně meč vytáhla a zmíněný magický portál jí vtáhl dovnitř. Je mrtvá? Co když se přesunula do jiná dimenze? Lara dospívá a o pár let později se dozví o podobných předmětech v Bolívii – netrvá dlouho a je na místě ochotna vším projít pro rozluštění každičké informaci. Jistě z tohoto vylíčení počátku děje poznáte, že se jedná o opravdu poutavý příběh. Už jsem nastínil, že hlavní kámen úrazu je délka hry. Po chvilce úspěšného dohrání a splnění všech bonusů (viz níže) vás začne těch utracených 1299,- trochu mrzet, ale co se dá dělat. Třeba se vývojáři na příští díl polepší. Hoši z Core Design udělali opravdový skvost v náplní některých misí. Bohužel to takto nezvládli udělat ve všech misí.

Klik pro zvětšení (Tomb Raider: Legend)Klik pro zvětšení (Tomb Raider: Legend)

Mise, mise a mise

První co musím zmínit je, že jsou skvěle nadesignované – opravdu skvost. Navštívíte mnoho zajímavých lokací. Začnete v Bolívii, kde Lara pátrá po chrámu Tiwanaku. Dále cestování po Nepálu, Peru a také se podíváte do tajné vědecké laboratoře Kazachstánu do Japonska. V Japonsku se Lara objeví na společenském večírku, který dlouho nezůstane poklidný. V této lokaci se Lara objeví v odvážných koktejlkách, který zakrývají jen to nejpodstatnější. V této lokaci si užijete akčních videí až až. Občas při nijaké misi si užijete arkádového stylu ve formě jízdy na motorce značky Ducati, kde si samotnou jízdu zpestříte nepřetržitým střílením po okolí. Také je druh mise, kde se Lara dostane do krizové situace, ze které se snaží co nejrychleji dostat a vy jenom pomáháte zmáčknutím směrové šipky v pravý okamžik.

Je nová Lara dost sexy?

K tomuto se moc vyjadřovat nebudu, hodnocení nechám na vás, ale rozhodně je lepší, než ta, kterou jsme viděli na našich monitorech v předchozích dílech. Velké virtuální jehlany zmizely, vlastně všechny správné křivky těla byly obměněny v mnohem lepší a hezčí, takže vznikla reálná postava. Je vidět, že vývojáři se na ní ohromně vyřádili. Další věc co stojí za zmínku je, že Lara v jednotlivých lokací má jiné oblečení. Zajímavé zpestření. Za sebraní všech dostupných bonusů dostanete možnost, aby jste si vy vybrali jaké bude mít oblečení na danou misi (viz. dole o bonusích).

Lara je pořád ve formě

Virtuální Lara Croft je pořád tak pružná a mrštná jako v předchozích dílech. Skákání po strmých stezkách, procházení úzkými chodbičkami, skákání přes propasti, šplhání po lanech apod. zvládá na výbornou. Hra je plynulá a zdá se, že vývojáři skvěle znají fyziku, protože vše se drží podle známých zákonů. Jediné při čem si musím Klik pro zvětšení (Tomb Raider: Legend)postěžovat je ovladatelnost. Při potápění vám přeju hodně pevné nervy, protože takovýhle pohyb jste ještě neviděli, ale i toto se dá zvládnout. Po vylezení z vody můžete zpozorovat jak je Lara patřičně mokrá, což přidává na realitě. Zvládá velmi rychlé pohyby, za běhu můžete dělat kotouly či po opakovaném výskoku udělá přemet. Když je nijaký ochoz na který skočíte kluzký, tak Lara se drží jen jednou rukou a má co dělat, aby se udržela živá a zdravá. Můžete ji však vypomoci příslušnou klávesou a tím se dostáváme do dalšího problému a to otáčení kamery. Občas jsou místa, kde se kamera nešikovně natočí a vy nevíte co zrovna Lara dělá. Když jsme u toho, tak je tu nešikovné ukládání pozice. Hru si můžete uložit kdykoli chcete, ale po nahrání se objevíte na poslední checkpointu, což je celkem nelogické. Taky i u tohoto dílu nesmí chybět spouštění různých historických mechanismů, které víceméně spouštíte přesouváním kamenů apod. dokonce lehčí předměty je Lara schopná dokopat na patřičné místo.

Namáhání mozkových závitů? Nehrozí.

Tak pokud si myslíte, že u TRL jsou nepříjemný záseky ve formě puzzlů, tak to jste na velkém omylu. Vývojáři se takto vyhnuli nepřijemným zákysům, takže vám na vyřešení spuštění nijakého mechanismu postačí pouze pár minut a nebudete zmateně pobíhat tam a zpět a zoufale zkoušet blbosti.

Co do baťůžku?

Vývojáři opět přibrali na realitě. Vše co má Lara u sebe je na viditelném místě. Na zádech může byt zbraň od nepřítele, ale je ochotna nosit pouze jednu například MP4 a brokovnici buď prohodí se zbraní, nebo ji jednoduše nechá ležet. Po boku najdete dvě vyšperkované colty v duálu s neomezeno náboji. Na pase takovou magnetickou kotvu, která se přicucne na všechny lesknoucí se magnetické předměty ve hře. Slouží to zejména k přehoupnutí přes propast, či přitáhnutí důležitého předmětu. Na rameni nesmí chybět baterka, která se při pohybu dobíjí. Nesmím zapomenout na dalekohled se zvláštním módem, který vám zvýrazní objekty se kterými je možné pohybovat. Dále můžete mít u sebe lékárničky v poměrně malém množství a to vždy maximálně tři. Také ve vzpomínkách Lary si užijete házení světlic, kterých budete mít neomezené množství. Nesmím zapomenout na PDA, které jsem skoro vůbec nepoužíval. Nachází se v něm informace o misi, zbraních apod.

Klik pro zvětšení (Tomb Raider: Legend)Klik pro zvětšení (Tomb Raider: Legend)

Kdo to pořád mluví?

Když jsme u mluvení, tak musím podotknout jednu výraznou chybu, když se Lara v průběhu hry s někým baví a vy se na ní podíváte, tak si jistě všimnete, že vůbec neotevírá ústa, kdežto ostatní ano, taková hloupá chybka. Při hraní vám bude pomáhat Zip – muž, který má smysl pro humor a celou akci co Lara dělá monitoruje v jejím sídle u PC a pomáhá při řešení úkolů, také upozorňuje na věci, které Lara přehlídla apod. Rozhodně důležitý společník.

Bonusy pro zpestření

Po dohrání hry vše nekončí a můžete se věnovat sběrem zlatých, stříbrných a bronzových prémií, které jsou rozmístěné všude po všech lokací. Za sebrání dostatečného množství je tu několik odměn v podobě otevření obsáhlého šatníku, či upgrade pro zbraně, několika cheatů, artworků apod. Další o čem se rád zmíním je možnost navštívit Lařino sídlo a všechny pohyby zkoušet pěkně v klidu. I její sídlo skrývá mnoho tajemství.

Až moc akce

Ze začátku se vám bude líbit zběsilé střílení po všem co se hýbe i po šelmách, ale na chuť vám to nepřijde, spíše naopak. Po chvilce budete znudění a nadávat kam to ta Lara střílí. Proti vám nebudou jen dva protivníci, ale rovnou celá garda všude kolem. Nemějte strach, jsou stupidní a i když je Lara rozstřílená na cedník, tak pořád má dost životů – proto doporučuji na nejtěžší obtížnost. Míření je automatické a lze přepnout na Klik pro zvětšení (Tomb Raider: Legend)jiný cíl, také tu je ruční míření při kterém se nemůžete pohybovat. To je spíše pro stále nehybné objekty (např. přestřelení lana). Občas také můžete využít kulomet, který je pro rychlé pročištění jako dělaný. Bohužel se s nim setkáte jen v některých lokací. Při boji můžete využívat zběsilému vyhýbaní se kulkám v podobě přemetů a podobně, také se můžete rozeběhnout a protivníkovi podrazit nohy, či se proti němu rozeběhnout a před ním vyskočit. Tím nastane tzv. bullet-time, Lara efektivně vyskočí a zbytek si domyslete sami. Jak už jsem zmiňoval, tak Lara nebude na zádech nosit všechny zbraně, který se povalují. Vždy pouze jednu, takže je na vás čemu dáte přednost. Tyto zbraně jsou samozřejmě omezeny počtem nábojů. Občas na konci nijaké mise (např. Japonsko) se probojujete až nakonec k bossovi, kterého musíte zlikvidovat opravdovou dávkou.

Klik pro zvětšení (Tomb Raider: Legend)Klik pro zvětšení (Tomb Raider: Legend)

Brečí váš milášek?

Hra je po grafické stránce perfektně zpracovaná a je tu populární technologie tzv. Next generation confer. Při hraní s touto vymožeností budete jen slintat, ale bohužel takovéto orgie si užije jen člověk s opravdu našlápnutým miláčkem

(CPU 3 GHz, 1 GB RAM, 512 MB GFX)
. Většina lidí splňuje a jistě se pozastaví u grafické karty (jako já) a zjistí, že se může rozloučit s next-genem. I tak není zmiňovaná vymoženost, tak super, protože občas Lara vypadá jako vosková figurína. Bez next-genu, je hra po grafické stránce na výborné úrovni. Hra minimálně vyžaduje
CPU 1 GHz, 256 MB RAM, 64 MB GFX
. Což už je celkem do pohody.

Návrat do nejlepších časů

Návrat Lary Croft mě překvapil a jsem nadšenej. Nesmím zapomenout na perfektní hudbu, která je k poslechu i na domovských stránkách hry. Všechny výhrady jsem už vytkl. Lara Croft se vrací v lepším světle. Ještě je co vylepšovat, ale návrat Lary Croft proběhl úspěšně.

SKVĚLÉ
87%
CZECHGAMER
Vše bylo splněno nad mé očekávání. Skvělá hratelnost, skvěle nadesignované mise. Přes pár nedostatků výborné. Skvělá atmosféra s perfektním hudebním doprovodem.

CGwillWin