recenze
MX vs ATV - Unleashed

MX vs ATV - Unleashed
MX vs ATV - Unleashed
00:00, 02.03.2006

Pamatujete ty časy kdy si člověk sednul ke kompu a pustil si úplně v pohodě nejnovější motorky (jasně většinou si pustil spíš Qukae 2, ale nějak ten článek začít musel žejo )? Dnes už to tak nefunguje, jediná motorkářská hra, která vychází v pravidelnějším intervalu než ceníky z pohřebního ústavu je Moto GP. Klik pro zvětšení (MX vs ATV - Unleashed)

Apollo21_02-03-2006-12-44-57_01.jpgNak, nak, nakin on heavens door....
Jasně tahle hra je sranda, ale i tak jde spíš o simulátor a většinu lidí to za dva dny baví stejně jako foukat z okna krychlové bubliny. Arkádovější pojetí motorek už tu holt nebylo strašlivě dlouhou dobu a to ani nemluvím o motokrosu, který se mně osobně vždycky líbil nejvíc a to jak v reálu tak i pokud jde o počítačové závody. Jenže všechna tahle nepřízeň osudu mizí a může jít na exkurzi do věčných lovišť…, jelikož na scénu vstupuje MX vs. ATV a nebojím se ho pasovat za nástupce legendárního Motocross Madness 2 (tenkrát vydaný pod záštitou Microsoftu), který jsem si zhruba před půl rokem z nostalgie a nudy nainstalil…

…a mám pocit, že s MvA v zásobě už to nebudu potřebovat. MM2 nikdy nevinikal realitou, grafikou (no grafikou možná trošku jo) nebo podobnými věcmi, kdežto hratelnost byla přímo božská a hra se dá hrát stále dokola a dokola dokud vám neodejde klávesnice nebo nevypnou Temelín. A to samé se dá říct o této hře a bůh ví, že za to nejspíš může skoro stejný tým tvůrců, jako který byl u zrodu MM2. Jenomže jak už název napovídá tahle hra není pouze o závodech jednostopých strojů, i když ty stále hrají prim (u hráčů). Jasně autoři se snažili, aby stejně důležité a zábavné byly i čtyřkolky (ATV), se kterými jezdíte ty samé tratě a tak, ale většině lidí asi padnou do oka spíš nadupaná endura, avšak budeme to brát tak že oba druhy vozidel jsou si rovnocenné.

Všichni krosí…

Jako správná závodní hra obsahuje i MvA spoustu různých způsobů jak ukázat, že jste ten nejlepší motokrosař na světě a narodil jste se s helmou na hlavě. Na druhou stranu mě docela překvapilo, že tu nikde není kariéra nebo něco podobného, jelikož to je v každých závodech poslední dobou nepsaným pravidlem. Jenže, když už někdo udělá hru, kde jsou motorky, čtyřkolky, monster-trucky a letadla (čekej chvíli hned se o tom bude psát) tak od něj moc konvenčních věcí čekat nemůžete. Klik pro zvětšení (MX vs ATV - Unleashed)

Apollo21_02-03-2006-12-44-57_02.jpgTohle jsem ho naučil já...
„Nejdůležitější“ roli tu mají šampionáty a to buďto v SuperCrossu nebo Nationals, přičemž oboje můžete jet jak s ATV tak MX (jako vždycky…, a protože by mě to nebavilo vám to furt připomínat tak to berte jako samozřejmost ). Oba dva módy se liší stylem bodování (ale ne zas moc a ani nemá cenu nad tím dumat) a pak hlavně stylem tratí. Nationals se odehrává vždy v nějakém tématicky určeném prostředí jako lesík, poušť nebo noirově zbarvené krajině příznačně nazvané Northen Lights, kdežto v SuperCrossu najdete kromě tuctů různých povrchových nerovností s tisíce low-polygonových diváků neúnavně hučících z ochozů jeden ze svých pěti zvukových samplů kdykoliv se někomu něco nepovede. Oba dva turnaje čítají 16 různých tratí, přičemž na obou si zazávodíte celkem 2x (plus můžete jednou cvičně) a při dobrém výsledku vás hra pustí do dalšího týdne a občas obdaruje motorkou nebo kusem výstroje pro vašeho paňáce. Pokud si skoky v průběhu závodu zpestříte nějakými kaskadérskými kousky, které následně ustojíte, dostanete přesně poloviční počet store bodů než co jste si vydělali skoky. Jak už název prozrazuje za tyto bodíky si můžete koupit věci, které jste v turnaji nevyhráli.

Bodíky

Tyty body dostáváte i pokud jedete jakýkoliv závod mimo šampionát, takže pokud vás nebaví jezdit tratě v určeném pořadí kvůli stupidnímu obrázku poháru, můžete si v pohodě jezdit freestyle, přičemž pokud si trochu zacvičíte body vám budou přibývat víc jak peníze Billu Gatesovi a koupit si pak cokoliv nebude problém. Třeba ony zmíněné monster-trucky je jednoduší zakoupit za pár minut ve freestyle aréně než se hodinu snažit předjet soupeře vybaveného stejně výkonným vozidlem. Můžete si však říct, že ten pocit za to stojí, jenže to bych vám hned zase musel upřít, protože to nestojí ani za těch pět minut ve freestyle. Závod s nimi totiž není ani zas tak těžký kvůli téměr neomylným protivníkům, ale kvůli tomu, že všechny „bonusové“ dopravní prostředky jako buginy, trophy trucky nebo dokonce vrtulníky se ovládají stejně dobře jako trabant bez volantu ve stokilometrové rychlosti. Já osobně jsem s monster-truckem nikdy v životě nejel, takže moje povolanost co se týče hodnocení přirozeného chování této odrůdy silničních vozidel není zcela na nejvyšší úrovni, ale i tak mi zdravý rozum říká, že když tohle fáro jede po hlíně, nemělo by se hýbat stejně přirozeně jako slon s navoskovanýma nohama na hokejovém kluzišti. To že v něm můžete přenášet váhu stejně jednoduše jako na motorce ani neberu v úvahu.

Klik pro zvětšení (MX vs ATV - Unleashed)
Apollo21_02-03-2006-12-44-57_03.jpg
Klik pro zvětšení (MX vs ATV - Unleashed)
Apollo21_02-03-2006-12-44-57_04.jpg

Naštěstí ovládaní normálních závodních strojů (a vcelku vzato i letadel) je pohodové a intuitivní přesně jak by mělo být, takže se stačí prostě netěšit na ježdění v golfovém vozíku ale věnovat se raději tomu normálnímu z toho co hra nabízí. Kromě šampionátů tu tedy máme již zmíněné freestylové závody, kdy se soutěží buďto o nejlepší jednotlivé kombo, kdo nejrychleji zvládne udělat všechny zadané triky a pak celkový součet skóre. Celkově vzato je freestyle hodně velká zábava, protože než se naučíte udělat pořádně salto nebo otočku o 360° zabere vám to moře času a solidně vám to pocuchá nervy (zkušenosti z jednoho únorového nočního zkoušení na intru). A když vás i tohle přestane bavit můžete si zkusit závody do kopce nebo moje oblíbené waypointové závody, kdy máte celkem solidní volnost pohybu a okolní krajina obvykle skýtá netušené možnosti co se týče skoků. A protože tratí je dost, je ke hře přibalený šikovný editor, díky kterému můžete dát průchod své tvořivosti a udělat si trať o které se vám po nocích zdá.

Winnin da race…

Nicméně i s editorem tratí je tohle všechno zábava maximálně na pár týdnů (u někoho spíš na pár dnů), takže samo sebou nechybí prodloužení v podobě multiplayeru a to jak po LANu tak online přes GameSpy.Klik pro zvětšení (MX vs ATV - Unleashed)

Apollo21_02-03-2006-12-44-57_05.jpgNic naplat stejně to neustojí...
Jezdit můžete všechny tratě, se všemi vozidly, což asi všichni čekáte. Jediná věc, která mě na multiplayeru mrzí je komunikace mezi hráči. Když jste v game lobby, napsaní čehokoliv znamená lézt do speciálního chatu přes tři tabulky, což mi ideální nepřijde. I když pravda je to o hodně lepší než když nemůžete napsat zhola nic, jak když jste ve hře. Aby jste se domluvili musíte tedy znovu do lobby a tam zase psát do chatu…no třeba se to spraví v nějakém patchi.

Kromě tohohle zádrhelu ve hře moc chyb najít nelze, jasně občas se vám někam zaboří jezdec při obzvlášť bizarním kousku na příliš bizarním místě (střecha domu nebo tak), ale zase není hra, kde by se vám tohle nestalo. Takže nebudeme marnit čas mlácením prázdné slámy a jedem dál…, kde už vidím cílovou čáru. A jelikož chceme vyhrát asi trochu přidáme. Možná si říkáte, že tu něco chybí… a ono jo… inu psát o grafice je trošku zbytečné, ale budiž. Jak vidíte na screenech a ve videu - hra vypadá hezky a hezky se i hýbe, i když popravdě řečeno asi bych jí pár nějakých efektů nezazlíval. Alespoň takové zablácení motorky v průběhu závodu (dobře to tam je, ale trochu znatelnější by to mohlo být), nebo podobné srandičky, by byly trochu zpestřením, ale grafici asi trochu lenili (jak to tak bývá viď Robe (hej nech toho jo vole :F -pozn. Robin)) a hra vypadá tak jak vypadá. Ještě o něco lépe je na tom muzika, která skýtá výběr z rocku a živějšího hiphopu, což většině lidí (té co je naživu) rozproudí krev v žilách. Tvůrci navíc vsadili na pár známých jmen jako Black Eyed Peas nebo Papa Roach a hned budou zisky větší. Celkem na vás čeká 20 skladeb, které na pár hodin vydrží a když vás to přestane bavit můžete si přece zvuky vypnout a pustit si dospod muziku dle vlastní chuti jako tomu dělám já…. a víte co… žádný ukončování…verdikt máte vespod tak jedem …

Stáhnout video ze hry

SKVĚLÉ
81%
CZECHGAMER
Hra, která rozhodně nezaujme všechny, ale myslím si, že většinu lidí alespoň zabaví na pár dní.

CGwillWin