recenze
Warcraft 3: The Frozen Throne

Warcraft 3: The Frozen Throne
Warcraft 3: The Frozen Throne
00:00, 19.02.2006

Autoři: Megastar &

Memphis

A tak se stalo, že na svět přišel po dlouhém očekávání v řadě třetí Warcraft, kterého už opěvoval Memphis. Tato famózní real-time strategie je jedna z nejlepších a nejhranějších her vůbec. Mě osobně hra chytla hned od začátku. (narozdíl od Memphise) Hraní přes LAN je také obzvláště příjemnou a zábavnou záležitostí. Zasahují i RPG prvky a to hlavně u hrdinů, které si od ostatních jednotek v žádném případě nemáte šanci splést. Postupně si je v boji vylepšujete a získáváte nová kouzla. V každé kampani hrajete za jinou rasu. Orkové, lidé, nemrtví i temní elfové jsou čtyři opravdu dobře vymyšlené rasy, každé mají svůj vlastní systém stavění budov i těžby dřeva nebo zlata.

V Blizardu by byli hlupáci, kdyby alespoň neuvažovali o datadisku. Komerční úspech této hry byl značný a všichni víme, že i oprávněný.Jak známo, tato firma je proslulá tím, že namísto toho, aby velkohubě vychvalovala své produkty 2 roky před vydáním, radši velkolepě činí!:) Frozen Throne přišel jak blesk z čistého nebe a i přes to, že děj W3 skončil relativně jednoznačně, příběhová (jedna z nejdůležitějších v každé hře) esence mu nechybí:

Klik pro zvětšení (Warcraft 3: The Frozen Throne)Klik pro zvětšení (Warcraft 3: The Frozen Throne)

Příběh skončil smrtí lorda Archimonda, vůdce planoucích legií, u hory Hyjal. Tím však ani zdaleka nebylo vše ukončeno a nezapomeňme, že po zemi pořád ještě pobíhá slizký hnusák Arthas a jeho neméně slizký pobočník Kel´Thuzard, a že Illidan nehodlá zůstat v pozadí. Právě on se stane lovnou zvěří hrdinky Maiev, které jej bude pronásledovat celou kampaň za temné elfy. Pak vás čeká kampaň za krvavé elfy. Už z jejich přízviska lze vytušit, že spojenectví mezi lidmi a elfy už není to, co bývalo. Hrdina Kael už má akorát dost komandování (ne, comandování J ) od vůdce Garithose, který jej nechá uvěznit. Na pomoc mu přijde hrdinka Vashlj. Kael se přidává k Illidanovi, aby ukojil svou žízeň po magii.

Jak říkal Furion: „Rány po válce jsou moc hluboké a některé se už nikdy nevyléčí!“ Celý svět je zničený nedávnou válkou a to hned začíná střet další! Už z trojky je známé přelévání stran. Illidan se zpočátku jeví jako záporák prvního kalibru a postupně mění barvu. Po krku mu jde až posedlá Najev, která se zase mění v zápornou hrdinku atd. atd. jak ve W3 tak zde si opravdu nemůžete být ničím jisti a kdo hraje hru poprvé bude si to patřičně užívat. No, příběh určitě, ale jak hru to nevím. Od minule nám totiž výrazně přitvrdilo a pro hráče, kteří W3 vidí poprvé to bude ze začátku masakr. Téměř všechno je k dispozici už od začátku a je jen na vás, jak s tím naložíte – počítá se spíše s účastí mazáků (Megastar:)) a na nás pomalejší hráče se nemyslelo…ale zvládnout to jde!!!:)

U kampaně za krvavé elfy bych chtěla upozornit na tajný level, na který můžete natrefit při Kaelovu útěku z vězení. Jsou to takové tři ovečky a tři čtverečky, na které musíte postavit oba hrdiny a kněze v určitém pořadí. Pořadí jsem už bohužel zapomněla, takže si na to holt budete muset přijít sami. Tajný level je dobře propracovaná defenzíva, takže budete stavět věžičky a snažit se uchránit portál. Měli byste přežít zhruba 30 vln útoků. Pokud ovšem nepřežijete, nic se neděje a kampaň pokračuje dál.

Ano, ano, klasika. Ve W3 a TFT jde najít tajné kolo, hydralisk ze Starcraftu, dokonce i sněhuláci a spoustu dalších věcí – jde vidět, že autory to nadmíru bavilo a věřím, že hráče čeká to samé…

Klik pro zvětšení (Warcraft 3: The Frozen Throne)Klik pro zvětšení (Warcraft 3: The Frozen Throne)

Potom vás čeká kampaň za nemrtvé a již zmíněného hnusáka Arthase. Kdyby se Sylvanas více snažila, už by dál neoxidoval, ale ne on prostě musí přežít! A tak ničíte, vraždíte a musíte se co nejdřív dostat k Ledovému trůnu, protože moc Lich kinga slábne. A to by přece Arthase mrzelo, že? Zastavit ho chce Illidan, ten je ovšem poražen a zabit (jaká škoda!).V závěrečném videu vidíte jak se Lich king a Arthas stávají jedním. Jedním ohavným tyranem.

Marně čekám, že Arthas zase přejde na tu „dobrou“ stranu, ale to se asi nedočkám. Ten je nenapravitelný…:) Celý příběh je založen na tom, že někoho furt honíte – s Majev Illidana, s Illidanem Arthase. To je i příčinou toho, že tolik misí není standardních (postav základnu a ble, ble, ble…znáte to, ne?:)), ale vyskytuje se tady daleko více misí pochodovacích a neobvyklých – za všechny jmenujme tu, kde máte získat omráčeného Illidana ze spárů Maiev. Illidan je připoutaný a jeho povoz jede za tím, kdo je zrovna u něho) Hra je tak ještě více dynamická a originální. Kdo řekne, že TFT, je zase normální strategie, ten má co dělat se mnou!:)

Klik pro zvětšení (Warcraft 3: The Frozen Throne)Klik pro zvětšení (Warcraft 3: The Frozen Throne)

Nechybí nové jednotky a hrdinové. U temných elfů je to hrdinka Maiev a horský obr, nárazová jednotka, která slabým elfům dlouho chyběla. U nemrtvých je to obsidiánová socha, která podle potřeby doplňuje many nebo život, a hmyzí hrdina Anub´arak. U lidí a orků pak klasicky noví hrdinové a jako nově u každé rasy takový obchod s artefakty, jehož sortiment se rozšiřuje s každým vylepšením hlavní budovy.

Megastar je vůči lidem a orkům celkem nemilosrdná (elfka jedna:)), tak si je rozeberu já. U lidí je asi nejvýznamější nová létací jednotka, která dokáže seslat kouzlo Mrak a znemožnit střílení věžím. Tato unita je pak mimořádně silná proti jiným létavcům (např. wyverny nebo wyrmové) protože má schopnost je paralyzovat a jaksi uzamknout do magické sítě. Jednotka takto postižená nemůže útočit a pomalu jí ubývají životy. Lidé tedy dokonale ovládli vzduch. Také nesmím zapomenout na jednotku zvanou Spell Breaker, který umí ukradnout soupeři dlouhodobá prospěšná kouzla a naopak kouzla, která vám škodí umí přehodit k soupeři!:) Orci (jééé…milášci…:)) dostali skvělého hrdinu (léčitele), který hlavně disponuje kouzlem řetězové léčení a neméně dobrým Ochráncem (kobra, která střílí do nepřátelských jednotek). Také proti flyingům získali Trolího letce, který se dokáže odbouchnout a zranit několik létavců naráz. Velmi užitečnou věcí je také Taurenský šaman, který oživuje padlé taury --- milé!

Jen je škoda, že ani za krvavé elfy, ani za Nagy, takovou plazí rasu, si v multiplayeru nezahrajeme. Znovu se vrací bitvy na vodě, takže lodiček si ještě užijeme. Kampaň za orky nechybí, ale jedná se jen o bonusový přídavek. Znovu můžeme vidět dechberoucí filmové sekce, z nichž nejlepší je asi ta poslední. Tady mě jen zamrzelo, že boj Illidana a Arthase není taky takto zpracován. To by pak byla podívaná!

Ale nic nemůže být dokonalé. I tak se hra k dokonalosti velice blíží. Zvláště když si vezmete horského obra, ten si utrhne strom, aby se mu líp bojovalo, a pak naláká všechny nepřátele na sebe. Bitva jako vyšitá. Měla jsem sice možnost hrát Warcrafta v češtině, ale pro mě má hra v angličtině své kouzlo. A navíc když vám peon neustále odmlouvá „zase práce?“, tak je to kolikrát opravdu o nervy. Příběh je zajímavý, propracovaný a akorát čeká na další díl. Doufejme, že si Blizzardi nedají dlouho na čas (co to blábolím, oni si vždycky dají na čas!) a brzy přijdou s Warcraftem IV. Mezi tím se můžeme těšit na MMORPG World of Warcraft.

Klik pro zvětšení (Warcraft 3: The Frozen Throne)Klik pro zvětšení (Warcraft 3: The Frozen Throne)

Na W4 máme pěkně nachystán příběh a taky očekávání, které rostou každým dnem. Ale co, než se stresovat, raději si jdu zahrát W3 + TFT po LANu a to mi zatím musí stačit – jako náplast je to více než dobré…:)

Jak jste již mohli poznat z předchozího textu, Warcraft je jedna z mých

(našich – pozn. Memphis)
nejoblíbenějších her a datadisk mi nemohl uniknout. Nutno dodat, že mě nezklamal, naopak příjemně překvapil. Každý kdo Warcrafta hrál a hru si oblíbil si oblíbí i Frozen Throne. Doporučujeme všem.

SUPER
95%
CZECHGAMER
Jeden z nejlepších datadisků v herních dějinách!

CGwillWin