recenze
Commandos 3: Destination Berlin

Commandos 3: Destination Berlin
Commandos 3: Destination Berlin
00:00, 19.02.2006

-obrazek1-" src="/pics/clanky/Apollo21_20-6-2004-23-38-34_logo.jpg" />

Kdo by neznal slavnou sérii Commandos, která by se asi nejlépe dala označit za taktickou real-time strategii, ale vlastně definovala nový žánr, protože v době vzniku prvního dílu nebylo na trhu nic podobného a pomohla Pyro Studios dostat se mezi uznávané vývojářské firmy. Nyní vyšlo nejnovější třetí pokračování, jež se trochu odklání od pojetí minulých dílů a přináší o něco více akce…

Klik pro zvětšení (Commandos 3: Destination Berlin)Cestománie

C3 je rozdělena na tři kampaně (plus 2 tutoriálové mise (jejich spuštění bych doporučil opravdu každému a to i „vytvrdlíkům“, jimž se podařilo pokořit i oba předchozí díly a to hlavně z důvodu razantně změněného interface a ovládání ale o tom až za chvíli) a každá obsahuje pár misí, které na sebe navazují. V první kampani se vydáte do prochladlého a zasněženého ruského města Stalingradu (později se přesunete do Berlína), poté do střední Evropy (kde se vše bude točit okolo nepřátelského konvoje a obrněného vlaku a zároveň jde o nejdelší kampaň o šesti misích) a nakonec se dostanete do Normandie a po dvou záškodnických akcích i (jak se již pomalu stává zvykem ve všech hrách s tématikou 2.světové války) doprostřed masakru při vylodění na Omaha Beach. Dohromady tedy 12 dvanáct misí a dvě tutoriálové, což je méně než v předchozích dílech (1.-20 2.-12 plus 12 bonusových) a hrací doba se pohybuje někde okolo 20-25 hodin, což je na moderní poměry čas přímo předlouhý.

Týmová práce

Sestava vašich tvrdých hochů ze speciálního komanda prošla několika změnami. Green Barret (s adekvátní přezdívkou Butcher (řezník)) je základním kamenem vašeho 6-ti členného komanda (ale nikdy je nebude mít v jedné misi všechny pospolu) a jeho nejlepšími schopnostmi je vlastnictví kvalitního nože, proti jehož ostrosti jsou všelijaká párátka, co vám leckde ukazují, tupé jako lžičky a opravdu tuhý kořínek což zaručí že mu pár kulek v těle nezvedne ani mandle, když s tomu přidáte spoustu všelijakých kousků vyjde vám vůdce skupiny jako řemen . Sniper plní to co jeho jméno slibuje jediné co je u něj nějak zajímavé je jeho odstřelovací puška( kterou by mu i SniperHell záviděl). s níž smí pracovat pouze tento vyvolený muž. Pro všelijaké výbuchy a podobné záležitosti je tady ženista (Sapper), jako jediný může požívat bazooku a jinou pyrotechniku páté a vyšší třídy, typu molotovovův koktejl nebo miny.Klik pro zvětšení (Commandos 3: Destination Berlin) Špion je stejně jako vždy velmi důležitým členem a mise s jeho osobou v týmu jsou ,díky jeho schopnosti (po získání důstojnické uniformy) korigovat nepřátelské vojíny, relativně jednoduché. Zloděj je zřejmě nejpoužívanější postavou a to co umí umí dobře, i když některé jeho schopnosti nikdy nepoužijete, ale někdy je jeho rychlý tichý pohyb pro úspěch mise nezbytný. Mariňák byl jaksi posunut do pozadí celé hry a užijete si ho pouze v jediném scénáři a to při sabotérské akci před operací Overload což je škoda, protože házení nožů je opravdu skvělá dovednost a dala by se využít ve spoustě jiných misích. Z minulých dílů byl vyškrtnut řidič, řízení sice umí každý z týmu ( aby taky ne když někdo ví jak připravit nálož trhaviny bylo by divné když neumí řídit taky auto), ale třeba taková past na medvědy…to byla machrovinka . Dále zmizel pes ( můj oblíbenec) a ta ženská ze dvojky. A abych nezapomněl v několika málo misích bude mít i možnost ovládat pár spojeneckých pěšáků které budete využívat jako přední linie a obětní beránky, by vaši hoši nepřišli v větší újmě, ale nebojte žádná ořezávátka to nejsou a navíc mají nekonečnou munici do jejich pušky.

Nepřátelská linie

Vašimi soky budou pouze Němečtí nacisté což samo od sebe není příliš různorodá řada nepřátel. Takže se během hry jejich oblečení mění, aby hra nepropadla do stereotypu. Panuje mezi nimi vojenská hierarchie, nahoře je důstojník ( k němuž se nemůže (z důvodu brzkého odhalení) přiblížit ani převlečený Spy), pak poručík a nakonec řadový voják a dělník. Občas můžete najít i speciální typy jako pes či příslušník SS. AI nepřátel je jedním slovem divná, což je ve hře typu C3 výhoda i nevýhoda. Občas jsou nepřátelští vojáci až nechutně přesní ( především odstřelovači) a někdy mají i nadpřirozené lokalizační schopnosti a najdou vás i tam kde by vás nikdo nečekal. Jindy se vám může povést že postřílíte pár u sebe stojících „nácků“ ( a to na sebe vzájemně viděli ) aniž by si toho některý z nich všiml a zahlásil alarm. To se však nestává pravidlem a takovéto případy výpadků umělé inteligence nejsou příliš frekventované, ale stanou se možná to spraví nějaký patch. Stejně mě to překvapuje, že inteligence nepřátel od prvního dílu tak razantně zmenšila. Tam stačilo aby zahládly vaše stopy ve sněhu až už bylo zle, v C3 občas zahlédnou svého mrtvého kolegu a vůbec je to nevyvede z míry.

Klik pro zvětšení (Commandos 3: Destination Berlin)Klik pro zvětšení (Commandos 3: Destination Berlin)

Změna je život(nebo smrt)

Od minulých dílů se změnil celý interface a všechny ovládací prvky jsou v dolním okraji obrazovky. Ti co trochu podrobněji hráli předešlé dva tituly ze série si budou muset chvilku zvykat a ač se vám může zdát HUD zpočátku trochu nemotorný, brzy si naň zvyknete a posléze i na nové rozložení klávesových zkratek, jichž není tolik jako dříve a spousta ovládacích prvků se dělá hůř než kdy předtím.

Náplň misí není sice tak různorodá jako v druhém pokrčování, ale jen u malého počtu úkolů budete mít počet „de’ja vú“. Mezi ty zajímavější ne mise s vyčištěním jedoucího vlaku nebo, příprava na nepřátelskou invazi na vaší pozici. Každou misi by mělo jít podle slov autorů udělat několika způsoby což je asi pravda a k řešení problémů se vám naskýtá spousta řešení. Ale nejspíše budete stále dokola používat osvědčené způsoby a to v podobě finty s cigaretovým balíčkem a následovným chirurgickým zákrokem v oblasti krční žíly či omráčením a svázáním. Škoda že zmizelo pár dobrých hraček z minula, jako třeba lopatka na zahrabávání či používání telefonu na zaujetí stráží.

Prostě ač toho můžete udělat spoustu stejně valnou většinu z toho nevyužijete ( ani jednou jsem nepoužil provazový žebřík jímž disponuje zloděj), ale třeba to bude zkoušet někdo jiný. Každá postava má stejně jak v předchozím díle svůj inventář do kterého může ukládat a přenášet i věci jež nemůže používat což se někdy „šikne“. Co však nechápu je nemožnost rozdělování věcí. Prostě váš borec má 7 granátů a v krabici je jich 5. Může však nést maximálně deset granátů, jelikož si z těch pěti nemůžete vzít ( nebo jsem tak blbej že sem na to nepřišel) jenom tři musíte je buď nechat ležet ladem v zatuchlé almaře nebo dva použít na prázdno a potom si vzít ten zbytek. Abych řekl pravdu některých misích se vyplatí spíš než rozum používat granáty a vše se může nakonec zvrhnout v jeden velký masakr.

Mračna se stahují nad BerlínemKlik pro zvětšení (Commandos 3: Destination Berlin)

Celá série Commandos bývala 2D strategie což už není v téhle době jaksi „in“. V C2 byla možnost vlézt do budov a v posledním díle tato možnost samozřejmě zůstává, ale máte už možnost s kamerou volně pohybovat a zoomovat ( to už sice ne tak libovolně ale ta možnost tu je!!!) protože interiéry budov jsou 3D. Tato kombinace se podle mě jednoznačně vyplatila protože orientace v budově je ve dvou rozměrech trochu těžká. V exteriérech zůstává vše při starém promakaná 2D mapa s možností pohledu ze čtyř úhlů. Do trojrozměrného kabátku se ( a to doslova) převlékly i všechny postavy a každý „panďulák má 3D model. ZA pochvalu stojí animace při výbuchu nacisté létají vzduchem jako listí v listopadu, z tanku se rychle stává hromada šrotu…prostě radost pohledět…autorům se z 2D grafiky podařilo vymáčknout co to šlo a vše vypadá naprosto úchvatně. A in-game filmečky jsou strhující jak jen to jde. Jedné co mi na grafické stránce vadí jsou opravdu hodně okleštěné možnost nastavení grafického kabátku.

Co bych mohl říct o zvuku??? Asi nic možná jen to že je úplně normální. Zvuky nijak nepřekvapí ( no…i když zvuk lehkého kulometu zní fakt pěkně), hudba je autentická a podle situace se za sebou střídají bojové a klidové sekvence. Jinak i žvatlání nepřátel se od suchého „Alarm!!!“ v prvním díle trochu zlepšilo. A v in-game animacích spolu příslušníci vašeho komanda komunikují a občas dojde k nějakému tomu vtipu…no prostě zvuk nijak nepřekvapí.

Pláž Omaha dobyta

Tak abych to celé shrnul…páni z Pyro Studios se snažili hru zlehčit a přinést zábavu širšímu spektru hráčů, protože lidí co dohrály minulé díly bylo opravdu málo a to zejména z opravdu tuhé obtížnosti. Ale stejně je Commandos 3 kvalitní zábavou na alespoň týden. A ( i když jen zlehka) vám namůže šedou kůru mozkovou. Grafici se vyřádili a C3 představuje to nejlepší z 2D grafiky, to vše střihnuté 3D prvky. Vše završuje prý kvalitní multiplayer ale já jsem neměl možnost tuto vychytávku nijak využít, takže možná až se mi to někdy povede napíšu o tom samostatný článek. Pro příznivce celé série je to jednoznačná koupě…a vy ostatní by jste o tom měli alespoň popřemýšlet.

Klik pro zvětšení (Commandos 3: Destination Berlin)

SKVĚLÉ
82%
CZECHGAMER
Pokud se vám i Commandos 2 zdál nedlidsky těžký, ale chtěli jste ho hrát..C3 je pro vás adekvátní...a pro vás ostatní taky

CGwillWin