recenze
Earth 2160

Earth 2160
Earth 2160
00:00, 19.02.2006

Po celkem dlouhé době už u se na světě konečně objevila klasická a poctivá realtimeová strategie. Její uvedení na trhy zemí celého světa neprovázely žádné masivní reklamní kampaně, ani miliony zhypovaných přívrženců. Jedná se o Earth 2160 - třetí pokračování celkem dost slušně rozjeté série. A že se jedná o opravdu poctivý kus práce, se dozvíte dál v recenzi.

Potřetí do zbroje

Earth 2160, jak už číslice v názvu napovídá, navazuje na předchozí díly – začíná tam, kde skončil Earth 2150. V tomto roce (2150) byla zničena většina obyvatelstva Země, jen malé hrstce (řádově v tisících) se podařilo se zachránit a utéct. Potom několik let žili válečně „v poklidu“, avšak ve skutečnosti se každá skupina (Euroasian Dynasty, United Civilized States a Lunar Corporation) technicky tajně zdokonalovala. A nyní, v roce 2160, má opět dojít na lámání chleba.

Klik pro zvětšení (Earth 2160)Klik pro zvětšení (Earth 2160)

Děj je, jak vidíte, dosti nekomplikovaný a jednoduchý :) Všechny 4 „přátelské“ strany se náhle změní ve vzájemné nepřátele, a tak může začít další válka. Jestli patříte mezi ty, co si nikdy ve strategiích nemohou vybrat, za kterou stranu budou hrát, jako já (ale většinou vždy skončím tam kde mají modrobarevné logo ), pak vám do vaší duše můžu vnést klid, protože v Earth 2160 je to úplně jedno - v průběhu hry stejně vystřídáte všechny 4 protivníky.

První kroky

Hned ze začátku hry si můžete zvolit ale „pouze“ dvě strany, protože hra si hlídá svojí dějovou linii a tak vlastně stejně vždycky dohrajete hru prakticky stejně. Já jsem volil klasiku, kterou navolili jako defaultní autoři hry a tou jsou jak jinak, než ti hodní lidi Začátek hry mě dost překvapil, protože hned v první misi jsem našel oproti starším dílům Earth hned několik základních změn a překvapivých novinek. První věc, která mě v první misi trkla, byl můj hrdina, se kterým jsem posbíral ze země nějaké ty medpacky a novou zbraň, což se mi náhle pěkně uspořádalo do inventoráře (zbraň jsem si hned vzal do ruky). Bavíme se o strategii? Inu šel jsem dál, narazil na pár dalších přeživších a ve skupince jsme si to pelášili dál a dál. Pořád se bavíme o strategii!? Poté jsem střelil do pár šutrů na zemi, které se náhle z kopce skutáleli na nepřátelské jednotky. Inu začátek spíše RPGčkovský, ale pojďme dál.

Klik pro zvětšení (Earth 2160)Klik pro zvětšení (Earth 2160)

Váš hrdina

Jak jste z mých předchozích slov vypozorovali, ve hře si mimo jiné nově vylepšujete svého hrdinu. Ten má klasicky životy, vůli, může se oblíkat do různých novodobých „brnění“, může mít v rukou jednu z mnoha zbraní, čiliže vás jistě nepřekvapí i hodnoty útoku a obrany. Všechny vlastnosti vašeho hrdiny závisí na dosažené úrovni, která se zvyšuje klasickým systémem získávání zkušeností při boji. I když v pozdějších fázích hry už s vaším hrdinou nepokosíte půlku nepřátelské báze, jelikož ty už jsou často opravdu tuhým kořínkem i pro vaší armádu tvořenou stem jednotek, v každé mapě jsou k nalezení nějaké ty lepší zbraně, nebo obleky, různé bomby a další věci, takže nápad s vlastním hrdinou a jeho zdokonalování vám v žádném případě nepřijde jako nudná, nebo zbytečná záležitost. Naopak, často je s vaším hrdinou dost velký kopec srandy, hlavně v takových situacích, jako když potká na opuštěné planetě uvězněnou, sličnou bojovnici, pro kterou je pouze on často jedinou záchranou před smrtí (a to si náš pán hrdina vždy dobře uvědomuje a taky se podle toho chová ).

Mise

Předností Earth 2160 však rozhodně není váš hlavní hrdina, tou je totiž samozřejmě samotná strategická část hry. Autoři nám v novém Earthu nabízí něco kolem třicítky misí a to po sedmi pro každou stranu. To je celkem pěkné číslo, když vezmete v potaz, že každá z misí vám zabere třeba až dvě hodiny čistého herního času. A garantuji vám, že u ani jedné z misí se nebudete nudit, nebo si stěžovat na podobnost, linearitu atp. (tedy pokud vás futuristické strategie alespoň trochu baví). Vždy po pokoření nějaké mise máte na výběr z dvojice misí následujících. Ovšem nečekejte dva konce hry, nebo něco podobného - žádné misi se totiž ve hře nakonec nevyhnete. Ještě bych asi měl dodat, že autoři upustili od těch misí, kde spíše než se svým protivníkem soupeříte s časem (což jsem doslova proklínal u minulých dílů).

Klik pro zvětšení (Earth 2160)Klik pro zvětšení (Earth 2160)

Upgrade & research

Další dosti vylepšenou věcí oproti minulým dílům je upravování jednotek. Když ve výzkumném centru vynaleznete nebo dosáhnete určité nové technologie, můžete jí aplikovat na své nové stroje. To se samozřejmě hodí, protože ve hře často potřebujete zkoušet různé kombinace střel a brnění tak, aby vaše jednotky byly co nejúčinnější na ty nepřátelské. Ovšem druhá strana není na vašich deset pokusů, kteráže to kombinace je nejlepší, vůbec zvědavá a tak musíte najít rychlejší způsob. Po čase přijdete na to, že sestavení té správné kombinace součástí vaší jednotky (prostě si v jednom okénku pěkně volíte druh motoru, štítů, střeliva atd...) a její následné uložení (můžete si uložit více kombinací k jednomu typu jednotky) se vztahuje jen a pouze na jednotky poté postavené. Ty předchozí zůstanou takové, jaké byly. Takže si uděláte grupu čtyř různě sestavených jednotek a jdete s nimi na jistou smrt a jen kontrolujete, která z nich vydrží nejdéle a ubírá nejvíce a tu pak stavíte dál.

Klik pro zvětšení (Earth 2160)
AI

Pokud zrovna hrajete misi, kde máte zničit konkurenční stranu, následuje už jen tuhý a dlouhý boj. Earth 2160 opravdu není lehkou hrou a tak záleží na každé maličkosti, kterou uděláte. Soupeřova inteligence je už na střední obtížnosti perfektní, pokud zjistí, že nějakou cestou prostě nelze projet, nebo že máte na některém místě dobře zabezpečenou základnu, hledá si jiné cesty. Nelze pak tedy spoléhat na klasické triky jako v Dune 2000, kdy jste obrnili jednu z pěti příchozích cest, zbytek jste nechali odkrytý a střádali síly zatímco se soupeř trápil. Pokud vás soupeř zastihne nepřipravené, máte smůlu. Ovšem ani Earth 2160 není v tomhle směru bezchybnou hrou, protože u jednotek už tak chytrý soupeř není. Pokud najdete správnou kombinaci součástí vašich jednotek, proti kterým druhá strana nemá v souboji jeden na jednoho šanci, soupeř už nijak nereaguje. Ale na druhou stranu, kdyby reagoval, asi bychom my smrtelníci jen stěží vyhráli nějakou mapu

Klik pro zvětšení (Earth 2160)Klik pro zvětšení (Earth 2160)

Prostředí, jednotky, budovy...

Další ochranou proti nudě při hraní, kterou autoři obdařili tuhle hru, je rozmanitost prostředí, ve kterém se budete v průběhu hry pohybovat. Earth 2160 vám nabídne klasické písčité povrchy, kamenité, občas narazíte na nějakou tu zelenou oázu s pár stromy, nebo povrchy celkově travnaté až lesnaté, dále zimní prostředí, hornaté a další. Všechny mapy ve hře jsou skvěle detailně zpracovány a často tvoří až labyrinty cest a průchodů. I jednotek ve hře není málo, dá se říct, že pořád jsou na objevování nové a nové, stejně jako je tomu u budov, u kterých je to způsobeno spíše logickým postupem v ději a tudíž přecházení mezi stranami. A protože každá strana má své specifické výhody a originální možnosti, či vlastnosti, proces objevování zabírá větší část hry, což jí prakticky osvobozuje od stupňujícího se stereotypu, jako to občas bývá u her jiných.

Interface, ovládání, hratelnost

Od minulých dílů se trochu liší i interface hry, který je nyní opět přehlednější a vypadá jednodušeji. Na obrazovce si můžete libovolně otevřít či schovat nezávisle na sobě hned několik panelů. Na pravé straně vévodí panel, ve kterém najdete všechno, co chcete postavit. Klik pro zvětšení (Earth 2160)Jednotky, budovy, prostě všechno. Pod ním je panýlek sloužící pro přepínání mezi různými budovami, které můžou stavět (u každé strany jsou sice různé, avšak funkci plní stejnou). Nalevo jsou ikonky vašich hrdinů (hlavní hrdina + nějací další, kteří s vámi většinou moc dlouho nepobudou) a vpravo nahoře najdete klasicky mapu. Ještě jsou po okrajích obrazovky umístěny tlačítka aktivující další panely. Asi těmi nejzajímavějšími jsou panely výzkumu a konstruování jednotek, ovšem milovníci FPS využijí třeba i panel, ve kterém se můžete koukat očima právě označené jednotky, nebo který můžete použít prostě jen jako druhou obrazovku (otáčet pohled, přibližovat, stejně jako normálně). Všechny tyhle panely a odkazy jsou poloprůhledné a navíc se dají schovat, takže při hře neruší. Ovládání hry je co nejvíce zjednodušené a intuitivní (a konečně se pro chození opět používá levé tlačítko myši) a tak není divu, že je Earth 2160 přehledný a ovladatelný i při masovějších soubojích.

Grafika, zvuk

K tomu trochu dopomáhá i grafika, která je opravdu skvělá. Voda, písečné závěje, lesknoucí se kovy, výbuchy, či textury, prostě všechno vypadá tak, jak jsem už dlouho v strategii neviděl (mimo Supreme Commander, který zatím ještě nespatřil světlo světa). Zachováno bylo střídání dne a noci, které je občas tak rychlé, že vidíte, jak se pohybuje stín vaší jednotky. Zvukově je na tom Earth 2160 také skvěle, orchestr hraje dobře situačně a míchání programátoři také neodflákli.

Klik pro zvětšení (Earth 2160)Klik pro zvětšení (Earth 2160)

Závěrem

Na závěr této dost pozitivní recenze se snad ještě hodí dodat, že se hra od svých předešlých dílů ponaučila a zdokonalila i v trasování cest jednotek. Nikdy se mi nestalo, že by se nějaká jednotka někde zasekla, jako tomu bývalo zejména u Earth 2140 (a to bylo ještě 2D tuším :) ...) Takže tu máme hru s celkem profláknutým dějem, avšak hned několika novými prvky, které vás u těch obrazovek stejně přinutí sedět. Není nijak revoluční, ale to jsme ani nečekali. Proto Earth 2160 uděluji skvělých 85% .

SKVĚLÉ
85%
CZECHGAMER
Earth 2160 je po dlouhatánské době velmi kvalitně zpracovaná, poctivá realtime strategie, která bezpochyby potěší každého hráče stratéga.

CGwillWin