recenze
Star Wars Jedi Knight: Jedy Academy

Star Wars Jedi Knight: Jedy Academy
Star Wars Jedi Knight: Jedy Academy
00:00, 19.02.2006

Klik pro zvětšení (Star Wars Jedi Knight: Jedy Academy)Jedi Academy(JA) je pokračování série Jedi Knight, jejíž první díl Dark Forces vyšel v roce 1995. Tehdy jste se ujali role hrdiny Kyla Katarna, který ovládal tajemství síly. V jeho roli jste se ocitli i ve všech dalších pokračováních této série. V posledním díle zničil proradného, temného jediho Dessana, avšak ušetřil jeho pravou ruku Tavion a to je příčina JA. Poprvé nehrajete v roli Kyla (který se mezi tím stal mistrem řádu jedi a nechal Jan (jeho lásku) jen tak), ale vytvoříte si vlastní vzhled ze tří ras a obou pohlaví a svůj světelný meč. Stanete se studentem akademii Jedi a pod vedením mistra Kyla se vydáte po stopách kultu uctívačů 5000 let mrtvého mistra řádu sith. Jelikož je mistrů Jedi zatím málo je k vám přiřazen i jiný učedník.

Tak příběh bychom měli nastíněný a pustíme se ke hře samotné. Ve hře je 15 misí pro akademii rozdělených do 3 etap a několik příběhových, takže příběh není tak podstatnou součástí hry jako u jeho předchůdce (i když pár klišé zvratů by se zde našlo). Díky tomu není JA příliš dlouhá hra tak se hrací doba dostala na zhruba 8 hodin herního času, což samozřejmě není mnoho , ale hra zato neobsahuje místa kde by jste se nudili a nevěděli kudy dál. Jednotlivé úrovně mají různorodé úkoly jako najít součástky do vaší havarované lodi nebo zničení „hnusné zmutované a téměř nesmrtelné bestie“. Před každou misí si můžete přidat jeden bodík do jednoho směru síly (buď dobré nebo zlé nikoliv pro přirozené které přibývají po etapách) vybrat dvě zbraně(plus meč a pistoli) a jeden typ výbušniny. Síla(force) je novinka minulého dílu a tak pro ty co ho nehrály vysvětlím (pokud jste viděli některý film tak to zajisté také víte). Jedná se jakousi manu za kterou používáte své speciální schopnosti (vyšší skoky, odhození či uzdravování) a která se průběžně doplňuje jejím nepoužíváním. Hra se dobře ovládá a i bez „rukolomných“ deseti-písmenových zkratek dokážete udělat efektivní a smrtelné kombo. Jak je výše napsáno můžete si vybrat vlastní meč a to nejen a barvu ale, i rukojeť. V pokročilejší fázi hry si budete moci vybrat i dvojruční meč (Darth Maul Epizoda I) nebo dva jednoruční (Anakin Epizoda II). Tím se souboje s více účastníky stávají přehledem salt výkrutů a všemožných jiných akrobatických kousků i když to většinou končí vaší smrtí(pokud to nejste vy kdo je v přesile).Klik pro zvětšení (Star Wars Jedi Knight: Jedy Academy)Klik pro zvětšení (Star Wars Jedi Knight: Jedy Academy) Inu meče jsou sice asi nejpoužívanější zbraní ve hře, ale je zde i arzenál palných zbraní které musíte chtě nechtě v jedné misi použít. Od minula se sice moc nezměnil, ale něco nového tu je.Takže tu máme novou pistoli i když její funkce se od minula nezměnily, standardní samopal, jakousi iontovou sniperku, mutaci flak kanónu z UT, něco co vypadá jako větší megafon, raketomet atd. Zbraně jsou celkem různorodé, ale jsou tu jen pro okrasu. Co možná trochu využijete jsou výbušniny. Zaprvé jsou tu granáty citlivé na teplo nástěnné miny, a bomby na dálkové odpalování. Protivníci zdá se moc inteligence nepobrali a tak jim občas nevadí že zatímco si spokojeně stojí za bednou vy jim ostřelujete vyčnívající části jejich tělesných schránek. Naproti tomu protivníci řádu Sith jsou chytří až dost a dokáží některé kousky, které se vám nepodaří ani kdybyste se na hlavu stavěli (což v JA není nic závratně těžkého.

Grafika běží na již pomalu stárnoucím engine Q3. Sice by jste to skoro nepoznali, ale stejně se to v této době všech možných pixel shaderů už jaksi nenosí. Ne že bych si mohl na grafiku příliš stěžovat. Textury jsou docela zdařilé a úrovně desingově pěkné. Sice by nebyl na škodu lepší antialeasing , ale to není moc poznat. Hra obsahuje vysoká rozlišení(tím myslím 1600x1200 a více), která jsem bohužel neměl čest vyzkoušet. Hra sama disponuje téměř sociálními nároky rozchodíte jí v pohodě na nějaké pětistovce s TNT2. Hudba je opět skvělá a je zajímavé slyšet skladby z filmu ve hře. Zvuky jsou v pohodě a takové doteky mečů zní celkem pěkně. Co se mi ale nelíbí jsou hlasy. Je sice logické že je tu pro každé pohlaví jiný hlas, které mi sedí hlavně na lidi. Zato z ústního otvoru některých jiných ras jaksi podivně(hlavně mužský hlas).

Zřejmě nejlepší na celé hře je multi-player kde si můžete porovnat své šermířské umění se živými protivníky. Není nic lepšího než skvělé souboje ve skocích nebo shodit odražením nepřítele z vysuté lávky až do dna v nedohlednu. Je zde několik módů od free for all (deathmatch) nebo CTF až po Siege což je obdoba assoultu z UT. Příjemná je možnost do hry přidat počítačem ovládané protivníky, což využijete zejména při malém počtu hráčů a získáte tím docela schopnou náhradu.

Takže JA je hra s nízkými hardwarovými a časovými nároky s vysokou hratelností a průměrnou AI. Takže pokud máte rádi správné hry nebo Star Wars je to pro vás nutná volba. Nechť vás síla provází.

Klik pro zvětšení (Star Wars Jedi Knight: Jedy Academy)

SKVĚLÉ
85%
CZECHGAMER
Bezva mlátička se sílou a světelním meči všeho druhu

CGwillWin